Ujie Situ Sana Sini

Aku Hidup Kerana Cinta…Cinta Allah, Cinta Keluarga, Cinta Kekasih

Ketika sedang melayari blog-blog yang menarik, saya terjumpa website ini. Ia menguji kepantasan kita menaip. Oh! Tidak, saya masih terhegeh-hegeh lagi menaip rupanya walaupun dah pegang komputer lebih 10 tahun. πŸ˜€

Mungkin ramai yang tidak tahu bahawa kakak saya pernah menjadi guru menaip semasa dia mula-mula bekerja dahulu. Sekitar tahun 88 kalau tidak silap. Tapi masa tu, komputer belum digunakan secara meluas lagi. Mesin taiplah sebagai mediumnya. Biasalah, dah nama cikgu menaip, kalau dia menaip tu memang tak pandang la keyboard. Matanya mesti memandang ke kertas atau dokumen yang hendak disalin. Bisingnya satu rumah. Ketak tetuk ketak ketuk tinggggg!!! Hehe, bila dah sampai hujung sekali, kan ada bunyi ting. Pastu dia akan tarik semula ke hujung lagi satu, kreekkkkkkkk…

Rasanya arwah abah yang belikan dia mesin taip tu. Atau dia beli sendiri dengan duit gajinya, saya pun dah tak ingat. Mesin taip tu masih ada lagi. Mungkin kat bawah katil.

Saya pernah juga cuba-cuba untuk belajar menaip mengikut buku panduan menaip kakak saya. Taip huruf-huruf “A S D F” dengan jari kelingking hingga ke jari hantu tangan kiri dan huruf “; L K J” dengan jari kelingking hingga jari hantu tangan kanan. Masa tu saya kecil lagi. Bila menaip, jari-jari saya yang comel ni selalu juga terselit-selit, termasuk di celah keyboard tu. Sakit tau!

Bila saya minta kakak saya ajar, mula-mula tu dia OK la juga. Bila dah lama-lama asyik tak dapat-dapat, saya dapat ni – “Bising lah adik ni! Belajar la sendiri!!”. Hampeh! Hehe..sebab tu lah saya tak pantas menaip sampai sekarang. Ni semua salah kakak saya! Haha, gurau saja.

Jadi, kalau anda nak tau kepantasan anda menaip, silalah cuba sendiri. :-)

10 comments on “Berapa Pantas Anda Menaip?

  1. TyperX on said:

    50 wordsSpeed test

    huhu, jom lawan kak ujie πŸ˜€

  2. chiko on said:

    aku try dah… 28words/min laa.. lemah la kan.. hampehh!!

  3. Kamilz on said:

    Rekod tebaik aku 1015 points, sposition 61 of 87335 on the ranking list

    223 words per minute..

    Tak percaya?? Ubahla cara menaip anda… daripada cara menaip tradisional seperti menggunakan type writer, kepada cara menaip zaman ICT.. apa lagi kalau bukan Copy & Paste.. hahahahah

    Copy je sentence kat atas tu, paste kan dan tekan space… pasti anda dapat menaip banyak perkataan dalam masa satu saat.. ahahhaha

    Patutla masa mulaΒ² aku taip asyik ranking 87K lebih je.. bila buat cara ni baru la dapat ranking kurang 100…

    Tipu punya sistem daaa…

  4. Kamilz on said:

    Tapi cara tradisional aku sama macam ujie.. 39 word per minute :-)

  5. faizal on said:

    sy dapat taip 59 wpm…alhamdulillah

  6. faizal on said:

    sy br memperbaharui catatan sy dr 59 ke 61 patah perkataan pulak..syukran

  7. faizal on said:

    target nk bt 70 wpm..tp xde ms lg…juara dunia Barbara Blackburn mampu mencapai tahap tertinggi 212 wpm…mmg laju giler la

  8. faizal on said:

    barbara blackburn bukan bt dkt website td la..jgn salah phm..maksud rekod dunia menaip paling pantas di buat oleh berbara blackburn dgn catatan 180-220 wpm

  9. tajudin on said:

    ujie, dah taip laju2, tapi lepas tu tak paham dan tak boleh baca.. ha ha ha

    best web ni! syabas

  10. abdfatah on said:

    type shark best jugak… games typing… hehhhe

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

HTML tags are not allowed.