Ujie Situ Sana Sini

Aku Hidup Kerana Cinta…Cinta Allah, Cinta Keluarga, Cinta Kekasih

Saya masih ingat kenangan ketika belajar di MRSM Jasin (1994-1995) dahulu. Setiap tahun, pihak sekolah akan mengadakan Minggu Aktiviti yang berlangsung selama seminggu. Ketika itu akan ada berbagai pertandingan dan aktiviti-aktiviti menarik yang dijalankan seperti Treasure Hunt, mock up menunaikan Haji, mock up penyembelihan binatang, pertandingan memasak, menulis tulisan khat, pertandingan nasyid dalam Bahasa Inggeris dan pelbagai aktiviti lagi. Best betullah!!

Aktiviti yang saya nak cerita kali ini ialah pertandingan nasyid dalam Bahasa Inggeris. Setiap kelas menghantar wakil untuk pertandingan ini. Mulalah masing-masing berfikir lagu apa yang nak dinyanyikan. Oh ya! Nasyid ni, pelajar perempuan sahaja yang menyertainya. Selepas jenuh berfikir, kami mengambil keputusan untuk menyampaikan lagu Maal Hijrah. Satu hal pulak nak mentranslate. Mujur ada penyelamat – Mak kepada kawan sekelas saya iaitu Eyja (Muaiza). Ibunya mengajar subjek Bahasa Inggeris, jadi dia meminta pertolongan ibunya untuk translatekan lirik lagu Maal Hijrah tersebut.

Jom..JANGAN LUPA LIRIK!!

MAAL HIJRAH

First Muharam is the beginning
Of the year of Hijrah Muslim Year
Hijrah of the prophet and Muslimin
From Mecca city to Madinah city

Full of confidence and spiritualness
The Muhajirin and Ansar clans unite
Forever willing full of sacrifice
Solely of the love of Islam

Hijrah is sacrifice
Hijrah is strengthteness
Hijrah is relativeness
Hijrah is togetherness

Come one and come all
Let’s celebrate Maal Hijrah
Instil courage and build up Syiar Islam
For All eternity

Hehe, cool kan? Siapa yang ingat melody lagu ni, bolehlah try nyanyi-nyanyi. Walaupun kami tak menang, (kepala lutut saya menggigil giler masa kat atas pentas, pheww!!!) ramai yang suka dengan lagu kami. Hehe. Kelas lain, adalah yang bawak lagu apetah, siap lilin-lilin semua. So, no problem, just having fun. Ni tetap nak enterframe ni, saya menang pertandingan menulis tulisan Khat. Johan ok. Huhu..Dapatlah hadiah pen. Sayang betul saya dengan pen dakwat tu. Mane ntah dia hilang.

Erm, next entry saya mungkin akan cerita pasal mock up Haji & Umrah pulak.  Ok, daaa….

One comment on “Nasyid Maal Hijrah Dalam Bahasa Inggeris

  1. MSS LaWLiET on said:

    Salam ziarah sulung, salam Maa’l Hijrah 1430H. Mohon izin untuk ‘copy-paste’ lagu tema dalam BI ni kat blog saya ek. Menarik. Teruskan berkarya.. ^_^

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

HTML tags are not allowed.