Ujie Situ Sana Sini

Aku Hidup Kerana Cinta…Cinta Allah, Cinta Keluarga, Cinta Kekasih

4 hari lepas punye cerita, baru sibuk nak blog.  Hehe, ape nak buat. Busy memanjang..Seperti tahun-tahun lepas, saya dapat lagi tiket ke AJL untuk tahun ni. 2 tiket VIP. Tahun ni saya ke AJL berdua dengan Nadia.

ajl-2010-048

ajl-2010-056
Cantik kad jemputan yang berkonsepkan Origami

Kami bergerak dari rumah lebih kurang pukul 6 petang dan sampai ke Bukit Jalil hampir waktu Maghrib. Oleh kerana hikmat menahan kentut telah mencapai tahap dewa (sebab dah siap-siap amik wudhuk dan siap bermekap kat rumah), masuk je waktu Maghrib, kami solat dulu. Duniawi-duniawi, jugak. Akhirat jangan dilupa. At least kalo stadium kena bom, kami mati dalam iman. Ahaks..

ajl-2010-042
Dalam keta sambil menahan kentut

Lepas solat, kami berjalan kaki ke Stadium Putra. Jauh gak nak kena jalan sebab kami park kereta di Stadium Nasional. Sampai sahaja di hadapan Stadium Putra, punyelah ramai umat manusia tengah berebut nak masuk. Dengan para artis tengah sibuk berjalan dan diinterview di red carpet. Peminat-peminat pulak sibuk nak amik gambar artis. Setelah berkepam ketiak dan bergesel-gesel antara satu sama lain, saya dan Nadia berjaya meloloskan diri ke dalam stadium.

ajl-2010-061
Punyelah ramai umat manusia

ajl-2010-059
Bersedia untuk bergasak-gasak masuk stadium

Tiket VIP kami bukanlah tiket VIP di kawasan ARENA (tempat para artis duduk) tetapi VIP Aras 3. Agak selesa dan betul-betul menghadap pentas. Mujur juga tak duduk di ARENA sebab punyelah padat sampai krew-krew TV3 terpaksa tambah kerusi untuk mereka. Tak pasti sama ada, ada mereka-mereka yg mengelat masuk ke ARENA walaupun takde tiket.

ajl-2010-079
Macam ulat. Kalau seramai inilah yang tengok Akademi Al-Quran kan bagus (termasuklah saye..huhu)

Kalau nak diikutkan logik, sepatutnya pihak TV3 tak bolehlah cetak tiket VIP ARENA lebih daripada kapasiti dewan. Serupa jugak dengan tiket VIP untuk Aras 3. Sudahnya tangga di sebelah tempat duduk saya pun penuh dengan pemegang-pemegang tiket VIP (kononnya) tapi terpaksa duduk atas tangga je. Kesian..

ajl-2010-068
Sementara tunggu acara start, wajibla kita bercam-whore dulu

Tepat jam 9 malam, macam yang korang tengok kat TV, persembahan pembukaan oleh Siti dan Lan & The Typewriter memangla power nak nampos. Kalau dengar live kat dalam dewan, lagilah malatop. Meremang bulu roma. Begegar-gegar kerusi. Seterusnya persembahan daripada artis-artis yang bertanding hingga ke artis penutup iaitu Jeffrey Din & The Siglap Five, Jay Jay & Carefree, Search dan MUH. Masa kesilapan teknikal berlaku waktu Jay Jay membuat persembahan tu, cuak jugak. Ingatkan takde elektrik sebab keadaan dalam dewan jadi gelap. Maybe masa dorang menari-nari tu terpijak kabel kot.

ajl-2010-090
Siti dan Lan yang malatop

Sementara penonton di rumah menonton siaran iklan, kami di dalam stadium dihiburkan oleh Nabil (Raja Lawak), Sharifah Shahirah dan seorang lagi yang dipanggil Angah (tak kenal). Topik dorang ialah memperkatakan kategori-kategori lagu yang dipertandingkan (tahun ni kan takde kategori-kategori macam tahun-tahun lepas. So, semua bertanding sekali harung je..) Boleh tahanlah kelakar tapi Nabil tu laser gakla mulut dia. Kesian Sharifah Shahirah kena buli.

Camnila lebih kurang lawak dorang..

Segmen Pertama

Lepas persembahan pembukaan oleh Siti dan Lan & The Typewriter

Nabil : Ya, kategori lagu selepas ini ialah LAGU YANG ADA HURUF JAWI.

Angah : Cemana lagu tu?

Nabil : Mengapa bah kau berubah, mengapa bah?

Sharifah Shahirah : Mana huruf jawinya?

Nabil : Tu, mengapa bah (huruf “ba”)

Angah : Cuba ko tukar huruf “ya”

Nabil : Mengapa ya, kau beruya (suka-suka hati je “beruya”). mengapa ya..

Sabo jela..

Lagi satu segmen last sebelum keputusan diumumkan

SEGMEN TERAKHIR

Nabil : Tahun ni kita ada kategori LAGU KONTROVERSI

Sharifah Shahirah : Cuba nyanyi

Lagu ni dinyanyikan ikut rentak Wassini – Waheeda

Angah : Lu mana…..

Nabil : Wassini…

Angah : Lu dengan sapa…

Nabil : Wa dengan Akhil Hayy…

Lawak ok. Satu dewan gelak besar. Pastu terus dorang lari gi belakang pentas.

Siti antara yang menjadi juri malam tu tapi lepas Faizal Tahir habis buat persembahan je, Siti pun balik. Saya tau sebab nampak dia melintas kat bawah kitorang. Maybe dia nak celebrate birthday kot. Yelah, tepat pukul 12 kan dah masuk 11 Januari – tarikh lahir dia. Saya agak je. Huhu

ajl-2010-339
Sebelum blah, kenalah amik gamba dulu

Secara keseluruhan, saya sangat terhibur dengan persembahan AJL kali ni. Lepas je penyampaian hadiah, saya dan Nadia cepat-cepat keluar sebab takut jem. Bila sampai kat parking lot, tak jumpa kereta sebab tak ingat letak kat mana. Maklumlah, masa siang bila sampai, kereta tak banyak lagi. Bila dah malam, punyelah penuh kereta. Dekat setengah jam jugakla baru jumpa kereta. Mujur juga jammed tak lama. Akhirnya kami sampai ke rumah pukul 1 pagi. Ape punye anak dara daa…

5 comments on “Ke AJL 2010

  1. tajudin on said:

    thanks, sedap gak baca siaran langsung belakang tabir ni. kita tercongok je tengok dari rumah, ok la tu…

  2. wangkitejuge on said:

    Ape paro cerite kak pik, sedap nian ape AJL tu, tapi seronok juge nengo cerite nga kak. Bile lagi nak kawen na, jangan tunggu lame ige,

  3. Amran on said:

    Satu pos yang menarik untuk wasiat

  4. DayLynn on said:

    wwaaaa. . . .cantikklaaaa ujie. . . . punyer tudung. . . .heheheee. . .;p

  5. Pinjam tudung Nadia

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

HTML tags are not allowed.