Ujie Situ Sana Sini

Aku Hidup Kerana Cinta…Cinta Allah, Cinta Keluarga, Cinta Kekasih

Ok, sambung balik..

Hari kedua di Hakodate. Kami bersarapan pagi di hotel saja. So, ape sangatlah yang boleh dimakan kan? Buah-buahan, cornflakes, roti, macam tu ajelah. Ade salad tapi bila tengok, dia campur dengan daging vavi..Huhu

Masa ni, salji masih turun. Apa lagi, masa ni lah nak amik-amik gambar. Pemandangan yang memutih di sekeliling hotel sangatlah mendamaikan mata memandang. Pokok-pokok yang dilitupi salji, sangat sesuai untuk dijadikan background memoyokan diri..Hee hee

Lepas dah bergambar-gambar, destinasi kami pagi itu adalah Hakodate Morning Market. Memula terfikir, hmm..jalan jejauh sampai ke Jepun, nak gi pasar je? Haha, ye saya keji. Sekali, sampai kat pasar pagi dia, macam bukan pasar. Takde air menjejeh-jejeh. Takde lecak-lecak. Bau busuk ikan sotong jauh sekali. Takde bising-bising “Ikan, ikan kak..sotong sekilo 15 ringgit..mari..mari”. Takde okeh..Pasar dia teratur je. Kalaulah pasar-pasar kat Malaysia macam ni, harus mak datin-mak datin Malaysia pegi pasar sendiri beli ikan.

Dan, kat pasar pagi Hakodate jugaklah kami semua amik gambar paling banyak. Ye, kat pasar borong Selayang tak kuasa nak amik-amik gambar kan?


Tengok harga ketam dia. 10,000 yen. 1,000 yen = RM37. Tak menangis ko nak makan?



Bersih kan? Yang basah-basah tu sebab salji cair

Lagi satu yang saya kagum, ketam-ketam dia pun berdisiplin je. Takyah nak ikat kaki ketam tu dengan getah macam kat tempat kita. Bila kita angkat baru ketam tu terkapai-kapai nak lepaskan diri. Kalau kita letak balik, dia dok diam je.

Selepas lebih kurang sejam di pasar pagi, destinasi seterusnya adalah Tasik Onuma. Perjalanan memakan masa 3 jam. Dengan keadaan jalan yang licin, pemandu bas terpaksa memandu bas dengan perlahan dan berhati-hati. Tapi yelah, dia dah biasa kan, so takde masalah sangat.

Welcome to Onuma Park


Cantek kan?


Kontrol macho padahal sejuk nak mampos

Masa untuk mempoyokan diri

Kami makan tengahari di Friendly Bear Restaurant. Sebelum tu, sempat juga bergambar kenangan kumpulan.

Bergambar kenangan satu group

Makan time..makan bersila

Lepas puas bergambar-gambar dan membeli souvenir di Tasik Onuma, kami meneruskan perjalanan ke Noboribetsu dan akan tidur satu malam di Noboribetsu Mohoroba Hot Spring Resort. Sepatutnya sebelum check in hotel, kami akan melawat Jigokudani atau lebih dikenali Hell Valley (bekas gunung berapi) terlebih dahulu. Tapi, dah lewat sangat, jadi lawatan kami akan ditangguhkan ke keesokan harinya.

Sambung Part 3. Penat menaip..


2 comments on “Trip CWA ke Hokkaido – Part 2

  1. Azmang on said:

    Ujie, masa kami duduk sana dulu memang agak sukar nak makan, tapi sebelum pergi jpa dah beri taklimat pasal mkn minum ni.

    Kami beli nasi dan buang butaniku @ daging vavi dlm tu dan makan.

  2. Eii..dia tak bercampur ke?kot kuah vavi tu dah menitik kat dlm nasik ke…huhu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

HTML tags are not allowed.