Ujie Situ Sana Sini

Aku Hidup Kerana Cinta…Cinta Allah, Cinta Keluarga, Cinta Kekasih

Amaran : Entry ni panjang gilerr sebab banyak gambar yang nak disumbatkan. Harap maklum.

Sejak dari KL lagi saya dah bercadang ingin melawat Perkampungan Budaya Sarawak atau Sarawak Cultural Village (SCV) yang terletak di  kaki Gunung Santubong, kira-kira 35km dari Kuching. Sebelum pergi, kami sempat bersarapan terlebih dahulu di Kopi-O Korner.

Pepehal kena amik gambo dulu sebagai bahan bukti

Apsal haku cam preknen? Ni sume salah baju!!

Lepas makan, kami terus gerak ke SCV. Perjalanan dari Bandaraya Kuching ke Santubong mengambil masa lebih kurang 45 minit. Sepanjang jalan kami ditemani deretan pokok nipah yang merimbun. Sebelum sampai ke SCV, kami melintasi Damai Beach Resort. Dengar je ada beach mulalah hati menggeletek nak main air dan pose-pose maut kat tepi pantai.


Depan pintu masuk Damai Beach Resort

Untuk Day Guest, bayaran masuk adalah RM3 seorang dan kami dikehendaki memakai pelekat Damai Beach Resort. Bayaran ini dikenakan mungkin untuk mengelakkan orang awam terlalu bebas keluar masuk ke pantai ini. Pantainya bersih dan ombak tidak terlalu kuat. Ramai pelancong asing je yang saya nampak.


Pantai yang bersih


Berlatarbelakangkan Gunung Santubong


Kononnya nak jugak ada gambar melompat, tapi bukan main berat vontots ni nak diangkat. Haih!

Berjaya!! Sekali nampak pusat daaa…Terpaksa dicensored. Hiks!

Angkat berat

Penat berjalan kami duduk


L.O.V.E

Tak jadi mulut seksi, jadi mulut buntut ayam plak..

Kena buli..sob sob sob

Lepas penat melompat-lompat kat tepi pantai, minum air kelapa pulak. Mahal!! 5 hengget sebijik!!


Rasa macam nak terjun je dalam pool tuh

Jarak antara Damai Beach Resort dengan SCV tak jauh sangat. Kalau berkereta, lebih kurang 2-3 minit aje. Sampai saja di SCV, terus kami beli tiket masuk. Jumlah keseluruhan harga tiket yang dibayar ialah RM160

Tiket Dewasa : RM60 (Saya)
Tiket Warga Emas : RM30 (2 orang so RM60)
Tiket Pelajar : RM15 (Ana)
Tiket Rakyat Tempatan : RM25 (Wal)

Saya nasihatkan siapa-siapa nak masuk ke SCV dan membawa warga emas (berumur 45 tahun ke atas), sila tanya harga untuk warga emas. Kalau tak, nanti dorang buat tatau je. Yelah, dah orang tak tanye, buat ape nak bagitau. Ye tak?


Bersama tukang jaga kaunter tiket

Kami diberi passport masuk sebagai ganti tiket. Dalam passport ni tertulis info-info ringkas tentang setiap rumah di SVC, info tentang persembahan budaya dan juga ruang untuk pelawat-pelawat mengambil setiap cop bagi rumah yang disinggahi.

Rupa passport untuk masuk ke SCV

Info tentang rumah-rumah suku kaum Sarawak yang terdapat di SCV


Ruang untuk cop bagi setiap rumah yang dilawati

Kami sampai 5 minit sebelum persembahan kebudayaan di Panggung Budaya ditunjukkan.  Kagum siot tengok persembahan-persembahan mereka. Ada yang angkat lesung seberat 20kg pakai gigi. Ada yang berpusing-pusing dia atas buluh. Dan macam-macam lagi.


Di hadapan Panggung Budaya

Orang Iban – Tarian Ngajat Lesung
Tarian dari suku kaum Iban. Pahlawan Iban mengangkat lesung seberat 20kg menggunakan gigi (kekuatan luar biasa). Menunjukkan kekuatan dan kepahlawan seorang wira.

Selamba je dia angkat lesung 20kg pakai gigi. Kagum siot..

Orang Ulu – Tarian Kanjet Ngeleput
Kelincahan seorang pahlawan yang memburu mencari mangsa di hutan menggunakan sumpitan.

Ready nak menyumpit

Fuhhh!! Tiup dari perut bukan dari mulut. Itu petuanya..

Orang Bidayuh – Tarian Langgi Julang
Tarian dari suku kaum Bidayuh. Ini adalah tarian ritual yang dipersembahkan semasa acara pemilihan ketua kampung.


Aksi akrobatik

Orang Melanau – Tarian Menyak
Tarian dari suku kaum Melanau. Tarian ini menunjukkan aktiviti-aktiviti memproses sago

Di akhir persembahan, penonton dijemput untuk menari bersama-sama di atas pentas. Benci dengan Wal! Dia paksa saya naik atas pentas sebab dia nak amik gambar. Nasib baik jugak dia paksa, ada jugaklah kenangan saya. Hehe

Keras kejung saya kat atas pentas


Peace…

Alamak, entry kat SCV je dah berjela-jelas. Saya publish ni dulu la. Lawatan ke rumah-rumah suku kaum Sarawak, saya tulis di entry seterusnya ya..


5 comments on “Sayang Sarawak – Part 4

  1. budakpro on said:

    memang best lawat scv. tp dulu den masuk tak mahal mcm skrg. dulu dalam RM45 jer. he he he. So kepada sesapa yg terasa nak melawat satu negeri sarawak, tak usah pikir susah2. datang je ke scv, sudah merangkumi lawatan ke seluruh sarawak. har har har. pulak tu kat kuching sahaja kita boleh melawat 9 buah muzium dari 11 buah muzium (kalau tak silap) yang ada di sarawak. ok.. den beransur dulu.

  2. Inflasi..sbb tu makin mahal..hehe

  3. Nur Aina Ismail on said:

    Assalamualaikum :)
    best la blog akak ni ^^

  4. Ujie on said:

    TQ 😉

  5. aina balqis on said:

    best giler blog akak ni….saya mintak izin nak copy sikit yerr…^~^

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

HTML tags are not allowed.