Ujie Situ Sana Sini

Aku Hidup Kerana Cinta…Cinta Allah, Cinta Keluarga, Cinta Kekasih

Sebagai penutup tahun 2011 ni, sengaja saya nak imbas kembali movie yang saya tonton sepanjang tahun ni. Nak pulak dapat geng kaki wayang. Memang on ajelah.. Rasanya tahun ni paling banyak saya tengok wayang kot. Asal ada cite baru je, saya mesti pegi tengok..

Dalam banyak-banyak cerita, saya paling suka cite yang ada unsur thriller. Thriller tau. Bukan seram. Saya tak suka tengok cite seram sebab nanti teringat-ingat pulak. Tapi dalam pada tak suka tu, ada satu cite seram yang saya tertengok jugak. Ni semua sebab hasutan member saya. Cite Al-Hijab. Tapi sebenarnya macam Al-Haramjadah! Haha..

Baiklah, mari kita mulakan dengan senarai filem Melayu. Ni tak ikut susunan tayangan tau. Saya akan ulas sikit-sikit je ikut mana yang saya ingat ye..

Hikayat Merong Mahawangsa

Agak tertunggu-tunggu jugak la nak tengok cite ni. Saje nak tengok cemana teknik CGI yang KRU buat untuk filem ni. Boleh jugakla dibanggakan kiranya. Syabas KRU!

 

… Dalam Botol

Tolong jangan keji ahkak ye. Haha.. Layan gak cite ni cuma agak geli-geleman bila tengok jantan sama jantan berpeluk-peluk. Tapi ensem la Arjaa Lee ni. Ahkak kan suke muka ala-ala cinapek ni. Huhu

 

Nur Kasih The Movie

Cite ni saya tengok kat panggung wayang baru bukak kat Kuala Selangor. Pegi dengan mak, sepupu dan anak-anak buah saya. Taula bila bawak orang tua tengok wayang. Dia ingat tengok kat umah agaknya. Sume nak dikomen sampai bising jugakla barisan kami tu. Haha sabo jela. Belakang kami ada pakcik-pakcik pakai ketayap pun tengok sekali. Agaknya anak masing-masing yang bawak. Huhu

 

Al-Hijab

Menyesal kuasa lapan saya tengok cite ni. Satunya sebab saya tak paham kesinambungan ceritanya dari scene awal dengan scene-scene yang lain. Satu lagi memang saya tak suka tengok cite seram. Kalo tayang masa raya tahun ni pun, tak hingin saya nak tengok lagi!

 

Ombak Rindu

Cite Melayu terakhir yang saya tonton tahun ni. Kira okla jugak sebab saya baca novel dia. Tapi takdela sampai menanges. Motip sangat nak menjiwai watak sebagai Izzah??

 

Sikit je cite Melayu yang saya tengok. So, ni senarai cite Omputeh plak…

Pirates of the Carribean : On Stranger Tides

I love Johnny Depp! Tak sabar nak tunggu Pirates of the Caribbean yang seterusnya.

 

Transformers : Dark of the Moon

Haa, Transformers ni saya tengok sampai 3 kali kat wayang. Sekali, PruBSN belanja. Walaupun tengok 3 kali, memang tak jemu la.. Terbaekk!

 

Kungfu Panda 2

Hahahha cute movie! Dahla comel panda ni. Kelakar plak tuh. Memang best ahh..

 

Fast 5

Saya tengok cite ni 2-3 hari sebelum tayangan perdana. Entah cemana Cathay Cineplex boleh tayang awal cite ni. Ni pon terbaekkk!!

 

Harry Potter and The Deathly Hallows

Tengok cite ni lepas terawikh bulan Ramadhan lepas. Guna tiket wayang yang Nuffnang bagi sempena besday aritu. Pon best. Pasni dah takde dah Harry Potter lagi..

 

The Twilight Saga : Breaking Dawn Part 1

First time tengok cite ni. Tak sempat lagi nak pinjam siri-siri The Twilight yang sebelum ni punye. Oiit bro! Bak sini CD lu!

 

The Smurfs

Cute! Rasa macam nak masuk dalam cite ni. Nak duduk dalam rumah cendawan. Hiks..

 

Bridesmaids

Muvie ni tak payah tengok pon takpe. Ni muvie yang ala-ala terpaksa tengok sebab cite lain dah takde. Kah kah.. Nasib baik orang belanja..

 

Monte Carlo

Muvie ni saya tengok dengan Illa Sabry dan sorang lagi member. Kitorang feeling-feeling jadi dorang bertiga ni la. Chop! Saya nak jadi Selena Gomez! Sebab yang lain tu tak kenal.. Hiks

 

50/50

Cite yang besshhhh!!! Banyak pengajaran.. Cuba bayangkan kita tetiba diberitahu kena kanser. Nauzubillah!

 

Real Steel

Suka sangat citer ni! Suka kuasa lapan ratus!!! Tengok banyak kali pon tak jemu!!

 

Trespass

First time Nicole Kidman digandingkan dengan Nicholas Cage. Nicole Kidman jadi isteri yang curang. Boleh tahan la cite ni..

 

In Time

Hmm… Tak dapat nak bayangkan kalau hidup kita ni macam dalam cite In Time. Nak terus hidup, sampai kena beli masa. Ilang akal..

 

Tower Heist

Cite ni tak berat. Bolehla layan. Cemana nak merompak dari orang jahat. Enjoy gak la..

 

Immortal

Ala-ala cite 300. Dewa lawan manusia. Camtu la lebih kurang..

 

New Year’s Eve

Cite ala-ala filem Sepi. Banyak cerita digabungkan dalam satu filem. Tengok midnite, so saya ada tetido-tido sikit. Hihi..

 

Mission Impossible : Ghost Protocol

Kecut-kecut perut tengok cite ni. Masa Tom Cruise bergayut kat Burj Khalifa saya pun sama gayat. Haha poyo..

 

The Adventures of Tin Tin

Tengok guna tiket free yang saya dapat dari PruBSN. Bawak upline gi tengok cite ni. Haha.. Best la animasi dia. Nampak real!

 

Sherlock Holmes : A Game of Shadows

Tengok cite ni dua kali. Dedua tengok masa midnite. Best tapi siangnya penat. Sudahnya tetido-tido gakla.. Ceh!

 

We Bought a Zoo

Bila partner in crime saya ajak tengok cite ni, memula rasa macam tak best. Ingatkan cite kelakar ke ape. Rupa-rupanya jangkaan saya tersilap. Best cite ni. Based on true story. Cemana mamat ni beli rumah, tapi terbeli sekali dengan zoo yang ada kat belakang rumah tu. Tak pasal-pasal kena jaga sekali zoo tu. Akhirnya dia berjaya. Very inspiring!

 

Dan movie last sekali yang saya tonton tahun ni ialah..

The Darkest Hour

Tapi nak tengok cite The Darkest Hour ni memang hazab. Banyak pengalaman yang ditempuh pada malam tu tapi biarlah ia menjadi kenangan peribadi saya dan orang-orang yang terlibat je. Haha. Kenangan sengal dan lawak.

Saya rasa ni jela kot filem yang saya tonton. 26 filem. Kalau dikira-kira, kos semua ni ada la lebih kurang RM300 kot.. Maybe lebih sebab tak campur lagi dengan pop corn dan jadah-jadah yang lain. Pastu ada gak time yang saya kena belanja orang. Entah-entah RM500! Huiiyoooo!! Giler ahhh.. Patutla aku tak kaya-kaya. Kah kah..

Tahun 2012 nanti, rasanya lagi banyak cite yang gempak-gempak. Saya nak try kumpul tiket la pulak pasni. Huhu.. *Tetap tak insap nih!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

HTML tags are not allowed.