Ujie Situ Sana Sini

Aku Hidup Kerana Cinta…Cinta Allah, Cinta Keluarga, Cinta Kekasih

Semalam, dalam perjalanan nak ke opis PruBSN kat Sri Rampai dari Kotadem melalui NKVE, saya teringat beberapa peristiwa saya dan tol. Sume kenangan keji-keji belaka. Bukan tol tu yang keji tapi saya yang keji. Macam tak biasa plak kan dengan perangai Sujilah.. Hak hak

Peristiwa #1

Peristiwa ni terjadi tak silap dalam tahun 2004. Masa ni saya masih jadi Programmer cabuk. Opis saya masa tu kat Setia 1, Jalan Dungun, Damansara Heights. Dalam masa yang sama, saya jadi part time lecturer kat UPM Serdang. Mengajar subjek Multimedia (tutorial) untuk guru-guru IT yang sambung pengajian ijazah mereka di UPM. Saya mengajar seminggu sekali je. Biasanya lepas waktu ofis, saya dah bergegas ke Serdang sebab kelas start pukul 6 petang – 8 malam. Selalunya saya akan ‘ter’start lambat sebab office hour pun habis pukul 5.30 petang. Nak ke Serdang tu ingat dekat ke? Nak mengadap jem kat Sungai Besi lagi. Tapi demi sesuap nasik, kuturutkan jua, Jebat!

Nak dijadikan cerita, satu hari tu saya dah terlambat. Terkocoh-kocoh saya keluar dari ofis dan terus ke Serdang. Sampai tol Sungai Besi kena amik tiket tol. Bila dekat nak sampai tol Serdang tu, saya pun raba-raba purse saya dalam handbag. Ahhh sudah!! Takde uols! Mane pulak peginya purse haku ni kan. Tol dah nak dekat dah ni. Saya cek kat tempat syiling, campur duit 5 sen sume baru ada RM1.10. Bayaran tol dari Sungai Besi ke Serdang pulak tak silap saya RM1.80. Cemana ni??

Sampai kat tol..

Pompan Keji : Kak, purse saya tercicir la. Takde duit ni. Ada ni je.. (buat muka kesian sambil tunjuk syiling-syiling yang ada)

Kakak Tol : Takpelah, bagi je apa yang ada..

Saya pun bagi la RM1.10 tu kan. Hahha.. Tataula yang balance tu akak tu tolong bayarkan ke hape. Tu dah setel la masalah kan? Apa cerita saya nak balik nanti? Cemana nak bayar tol karang? Dengan muka kesian sekali lagi, saya mintak belas ehsan cikgu-cikgu yang saya ajar tu. Pastu ada la cikgu lelaki tu bagi saya 10 hengget. Muahahaha. Setel masalah haku. Kah kah..

Peristiwa #2

Satu malam tu saya nak ke Subang Jaya. Masa tu, tol Kota Damansara ada renovation sikit. Saya lalu lorong yang amik tiket tapi saya tengok macam lorong tu ditutup dengan papan-papan. Sambil lalu tu, saya jenguk-jenguklah jugak orang yang jaga tiket tu tapi tak nampak pulak. Terus je saya menonong. Lepas dari tol tu, baru saya terpikir cemana pulak saya nak keluar kat tol Subang nanti. Tiket dahla takde. Apa bukti saya masuk dari tol Kota Damansara. So, tawakkal je la.

Sampai kat tol Subang, saya dengan konfidensinya bagitau kat budak yang jaga tol tu.

Pompan Keji : Saya dari tol Kota Damansara. Tadi saya tengok tol Kota Damansara tengah renovate. Takde pon orang bagi tiket..

Budak Tol : Ada, akak yang tak nampak ni..

Pompan Keji : Betul.. Takde *matila penafian dalam kesamaran sangatzz..

Budak Tol : Ada, akak tak perasan. Takpelah, apa nombor plat?

Pompan Keji : W** 1978

Budak Tol : ***** sambil cek CCTV *****. Oke, betul. Akak dari Kota Damansara. RM1.20 ye..

Saya pun hulurlah RM1.20. Setel!! Hik hik..

Peristiwa #3

Banyaknye peristiwa. Nampak nau keji kan? Hiks..Yang ni lebih kurang Peristiwa #2. Malam jugak. Saya masuk dari tol Jalan Duta. Dalam banyak-banyak lane, saya menonong masuk LORONG BERLAPIS. Bila sampai pondok tol pertama, saya tengok takde orang so saya terus lagi. Sampai tol kedua, saya tengok pun macam takde orang, so saya bajet mesti pondok yang ketiga tu ada orang. Saya terus lagi. Sebaik saja saya melepasi pondok tol kedua tu saya dengar orang jerit “HOIIIII!!!!!”. Alamakkk!! Ada orang rupanya tapi saya dah terlepas ni. Takkan nak undur balik. Keta banyak berdedai-dedai.

Berkat pengalaman dalam Peristiwa #2 tu, saya pun tawakkal je la drive sampai tol Kota Damansara. Sampai kat tol Kota Damansara..

Pompan Keji : Saya dari tol Jalan Duta. Tadi tak perasan ada orang kat lorong berlapis tu. Boleh tak cek CCTV? (Cehh!! Aku plak yang bagi arahan soh cek CCTV. Huhu)

Budak Tol : Kejap ye. Apa nombor plat?

Pompan Keji : W** 1978

Budak Tol : ***** Cek CCTV ***** . Ok ada kak. RM1.80 ye..

Hulur RM1.80. Settled!

Kesimpulan daripada ketiga-tiga peristiwa di atas, saya tinggalkan uols dengan satu persoalan. UOLS MAMPOOOOOO? Muahahhaa.. Hanya aku yang mampu! Sebab aku keji.. Kah kah kah.. Sebenarnya ada 2-3 lagi cerita keji saya dengan tol ni tapi kang nampak plak haku ni keji kuasa dua. Malas la cerita. Heee… Ok daa….

One comment on “Tol : Kenangan Mengusik Jiwa

  1. sedang berblogwalking n sy gelak kut baca post nie…hahahah

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

HTML tags are not allowed.