Seputih Salju Switzerland : Hari Kedua : Part 2

Ok, sambung lagi..

Sebenarnya Château de Chillón ni tak jauh pun, seberang jalan je daripada restoran tu. Dari pathway nak ke istana tu, boleh nampak Tasik Geneva. Apa lagi, amik gamba arr..

Haa, sampailah ke istananya.. Sikit info pasal istana ni :-

Istana Château de Chillón (Chillon Castle) adalah istana pulau yang terletak di tepi Tasik Geneva, 3 km dari Montreux, Switzerland. Penggalian yang telah dilaksanakan dari akhir abad ke-19, khususnya oleh arkeologi Albert Naef (1862-1936), mengesahkan bahawa istana ini telah diduduki sejak Zaman Gangsa. Sejarah Château de Chillón telah dipengaruhi oleh tiga zaman utama: Zaman Savoy, Zaman Bernese dan Zaman Vaudois.

Istana kini dibuka kepada orang ramai untuk lawatan. Menurut laman web istana, istana ini disenaraikan sebagai “monumen bersejarah yang paling kerap dilawati di Switzerland”. Di dalam istana terdapat tempat yang boleh dilawati iaitu bilik utama termasuk bilik tidur, dewan dan gua setor. Di dalam istana itu sendiri terdapat empat dewan yang besar, tiga halaman, dan satu siri bilik tidur terbuka kepada orang ramai.

Macam biasa, buat lawatan dalam tu. Adalah tukang cerita yang guide kami kat dalam tu.

Salah satu binaan dalam istana tu

Tempat simpan air kencing syaitooonn

Baju perang

Tempat pesalah dihukum gantung. Eiii seram..

Tu bukan tungku nak masak ye. Tu lubang jamban. Raja berak kat situ. Hasil nyahtinja dia terus pelepup! Jatuh dalam Tasik Geneva. Ikan makan! Hahaa.. Eeeuuwww!!!

Nampak tak jamban tu ada dua lubang? Akak saspek, dorang memerut secara berjemaah. Sambil memerut, sembang-sembang hal ehwal negara. Gossif liar pasal dayang-dayang ke. Kah kah! Pastu ada spot dalam istana tu yang kalau kita amik gamba, pehh!! Bukan main lawa lagi view dari situ, MasyaAllah!

Ini spotnya!

Nak tengok apa hasilnya? Nah…

Lawa kan? Kami yang tak jemu-jemu. Snap sana. Snap sini..

Ni la rupa replika istana tu..

Dah puas dengar pasal sejarah istana tu, kami pun keluar dan amik gamba sekitar kawasan istana tu pulak. Lawa hoiii!!

Ehh! Nenek kebayan ada lagi..

Dan tidak dilupakan, gamba ramai-ramai..

Kami kat istana tu sampai pukul 4.20 petang dan destinasi seterusnya ialah Vevey. Apa yang ada di Vevey, jom cekidaut!

Sedikit info tentang Vevey:-

Page 1 of 4 | Next page