Ujie Situ Sana Sini

Aku Hidup Kerana Cinta…Cinta Allah, Cinta Keluarga, Cinta Kekasih

Oke, sambung lagi sebelum cite akak menjadi lagi basi..Heehee..

Pagi tu, akak bukak tingkap bilik, wahhhhh!! Rasa macam gadis desa sangat. Mana taknya, bukak-bukak tingkap terus nampak sungai membiru mengalir lesu. Haa kau.. Nampak pulak lagi gunung salji berbalam-balam (betulke ayat akak ni?) kat belakang tu. Lawa hoii!!

Lepas dah amik mood, terus akak mandi dan bersiap. Maklumlah, malam tadi kan tak mandi, terus membuta. Hoho.. Lepas bersiap, terus turun breakfast. Beg semua dah siap-siap kena bawak turun. Kami tinggal satu malam je kat hotel tu sebab lepas ni nak bergerak kat tempat lain pulak.

Yang bestnya, dari cafe tempat breakfast tu, boleh tengok taman kat luar. Cantik betul. Makan pun cepat-cepat je sebab tak sabo nak amik gambar. Kah kah..

Dah makan, jom amik gamba..

Ni lobby…

Ni la rupa hotel kami…

Jom amik gamba kat taman pulak..

Dua jejaka sewel

Lepas amik gamba, akak siap-siap membuang apa-apa yang patut dulu. Malas nak naik bilik semula, akak masuk je toilet kat lobby. Sekali….

Mak datuk, toilet pun lawa.. Ko dah kenapa toilet lawa sangat macam bilik tido ni? Sume jakun lalu dalam toilet pun kitorang amik gambo. Dasar!!

Dah siap semua, lets bergerak! Tapi sebelum tu, sementara tunggu yang lain ready, sempat jugak akak usha kedai kat depan hotel tu. Kedai souvenir. Ingatkan nak beli la barang sikit kat kedai tu tapi dorang ingatkan jangan beli dulu. Nanti ada tempat lagi murah. So, akak pun kensel la membeli.

Sempat gak amik gambo dengan driver bas..

Akhirnya jam 9.30 pagi kitorang pun gerak dari hotel. Destinasi seterusnya ialah Bern. Interlaken ke Bern mengambil masa lebih kurang 45 minit. Sepanjang jalan dari Interlaken ke Bern ni pun bukan main lawa. Memang tasik la sesaja..

Lawanya hoii!!

Lebih kurang pukul 10.10 pagi, sampailah kitorang di Bern. Dan akak baru tau bahawa Bern adalah ibu negara Switzerland. Mati-mati selama ni ingat Zurich sebab Zurich paling glamer. Nampak benau buta Geografi. Haha..

Ohh lupa nak bagitau, Bern ni adalah perkataan German yang bermaksud beruang. Kenapa pulak nama tempat ni beruang?

Sejarah Bern ni lebih kurang macam Melaka la jugak. Lagenda tempatan menceritakan bahawa orang yang menemui Bern ni iaitu Berchtold V, Duke of Zähringen, berikrar akan memberikan nama tempat tersebut mengikut nama binatang pertama yang ditemui semasa beliau berburu. So, binatang pertama yang dia jumpa ialah beruang atau bear atau Bern dalam bahasa German. Gitu.. Lagenda sangatz..

So, ada ke beruang kat Bern ni? Jom tengok!

Moteeep jadi beruang sarkis?

Haa.. Ni tempat beruang-beruang ni diletakkan sebelum dibina sangkar baru yang lebih besar dan elok.

Lepas tu, atas pembiayaan orang ramai, dapatlah beruang-beruang ni sangkar baru yang lagi luas dan selesa. Nama-nama penderma tu diletakkan di atas batu-bata di kaki lima jalan. Cool kan? Tak kisahlah walaupun nama theyols dipijak-pijak. Asalkan ada nama. Ko hado?

Nama-nama penderma

Bukan main besau lagi beruang-beruang ni. Kalau dihimpitnya kita, mau keluar tahik hijau!

Apa tengok-tengok? Ada hutang?

Ni mesti tak buat meni pedi ni

Bandar dorang bersih je. Takdelah nampak sampah bersepah-sepah ke ape. Pastu siap ada benda ni..

Akak rasa ni adalah plastik untuk kutip tahik hanjeng peliharaan dorang. Kotlah tengah bawak anjing tu berjalan-jalan amik angin, anjing tu terberry. So, sila kutip tahik hanjeng anda dan buang ye! Huhu..

Jom sambung amik gamba..

Oppsss!! Vavi pun ada?!

Pastu ada la sekumpulan mat saleh tu menjadi mangsa kawan-kawan akak nak bergamba. Akak tak.. Akak rileks je.. Akak tukang amik gambo..

Dah puas tengok beruang, kitorang berjalan kaki pulak ke rumah Albert Einstein. Haa.. Jangan tatau ye. Albert Einstein dok sini tau. Memang kat Bern ni, kitorang kena jalan kaki je. Dari tempat beruang tu, adalah lebih kurang setengah kilometer kot. Ke lebih. Entah. Tak terasa sangat sebab cuaca sejuk. Cer suruh jalan dari Sogo ke Masjid India. tak berkepam ketiak? Haha..

Bangunan-bangunan kat Bern ni semua bentuk bangunan lama. Design pun design lama. Air pancut kat tengah-tengah jalan pun klasik. Tenang je menengonya..

Akhirnya, selepas agak hongeh berjalan, sampailah kitorang kat rumah Albert Einstein. Tak masuk pun. Pose-pose kat luar je sudahhh.. Albert Einstein ni berketurunan Swiss-German dan membesar di sini sebelum dia lari ke USA.

Assalamualaikum Pakcik Albert. Kami datang nak raya.. *matila bagi salam pulak. Hehe

Bayaran masuk

Sape ingat formula ape ni?

Selain Albert Einstein yang kita kenali sebagai saintis dan ahli fizik terkemuka dunia, akak baru tau yang radiation juga ditemui oleh orang Swiss. Pompuan okeh. Ramai jugak saintis dari Swiss ni rupanya ye. Haa, untuk pengetahuan korang, kat Swiss, duit kertas dorang sume gamba saintis atau inventor. Takdelah bubuh gamba sultan ke, politician ke, menteri ke. Haa.. Sume yang bijak pandai je ada muka dia kat duit Swiss.

Ahlil bijaksana dan bijaksini Swiss

Dah amik gambo, jalan lagi. Kali ni kitorang berjalan menuju ke Menara Astronomical Clock pulak. Dari rumah Einstein tu tak berapa jauh. Dalam 200-300 meter camtu kot.

Haa, sampai…

Astronomical Clock ataupun Menara Zytglogge adalah mercu tanda bagi Bern yang dibina pada awal abad ke-13. Ia telah berkhidmat sebagai menara kawalan, penjara, menara jam dan memorial. Sekarang dah jadi salah satu tapak warisan budaya UNESCO.

 

Setiap komponen dalam jam tu ada fungsi dia. Ni akak curik dari Wikipedia je..

Fuh!! Puas berjalan. Abes semua tempat bersejarah kat Bern kami lawat. So, ke manakah destinasi kami seterusnya? Tunggggguuuu…..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

HTML tags are not allowed.