Seputih Salju Switzerland : Hari Keempat : Part 1

Oke, sambung lagi sebelum cite akak menjadi lagi basi..Heehee..

Pagi tu, akak bukak tingkap bilik, wahhhhh!! Rasa macam gadis desa sangat. Mana taknya, bukak-bukak tingkap terus nampak sungai membiru mengalir lesu. Haa kau.. Nampak pulak lagi gunung salji berbalam-balam (betulke ayat akak ni?) kat belakang tu. Lawa hoii!!

Lepas dah amik mood, terus akak mandi dan bersiap. Maklumlah, malam tadi kan tak mandi, terus membuta. Hoho.. Lepas bersiap, terus turun breakfast. Beg semua dah siap-siap kena bawak turun. Kami tinggal satu malam je kat hotel tu sebab lepas ni nak bergerak kat tempat lain pulak.

Yang bestnya, dari cafe tempat breakfast tu, boleh tengok taman kat luar. Cantik betul. Makan pun cepat-cepat je sebab tak sabo nak amik gambar. Kah kah..

Dah makan, jom amik gamba..

Ni lobby…

Ni la rupa hotel kami…

Jom amik gamba kat taman pulak..

Dua jejaka sewel

Lepas amik gamba, akak siap-siap membuang apa-apa yang patut dulu. Malas nak naik bilik semula, akak masuk je toilet kat lobby. Sekali….

Mak datuk, toilet pun lawa.. Ko dah kenapa toilet lawa sangat macam bilik tido ni? Sume jakun lalu dalam toilet pun kitorang amik gambo. Dasar!!

Dah siap semua, lets bergerak! Tapi sebelum tu, sementara tunggu yang lain ready, sempat jugak akak usha kedai kat depan hotel tu. Kedai souvenir. Ingatkan nak beli la barang sikit kat kedai tu tapi dorang ingatkan jangan beli dulu. Nanti ada tempat lagi murah. So, akak pun kensel la membeli.

Sempat gak amik gambo dengan driver bas..

Akhirnya jam 9.30 pagi kitorang pun gerak dari hotel. Destinasi seterusnya ialah Bern. Interlaken ke Bern mengambil masa lebih kurang 45 minit. Sepanjang jalan dari Interlaken ke Bern ni pun bukan main lawa. Memang tasik la sesaja..

Lawanya hoii!!

Lebih kurang pukul 10.10 pagi, sampailah kitorang di Bern. Dan akak baru tau bahawa Bern adalah ibu negara Switzerland. Mati-mati selama ni ingat Zurich sebab Zurich paling glamer. Nampak benau buta Geografi. Haha..

Ohh lupa nak bagitau, Bern ni adalah perkataan German yang bermaksud beruang. Kenapa pulak nama tempat ni beruang?

Sejarah Bern ni lebih kurang macam Melaka la jugak. Lagenda tempatan menceritakan bahawa orang yang menemui Bern ni iaitu Berchtold V, Duke of Zähringen, berikrar akan memberikan nama tempat tersebut mengikut nama binatang pertama yang ditemui semasa beliau berburu. So, binatang pertama yang dia jumpa ialah beruang atau bear atau Bern dalam bahasa German. Gitu.. Lagenda sangatz..

So, ada ke beruang kat Bern ni? Jom tengok!

Moteeep jadi beruang sarkis?

Haa.. Ni tempat beruang-beruang ni diletakkan sebelum dibina sangkar baru yang lebih besar dan elok.

Page 1 of 3 | Next page