Ujie Situ Sana Sini

Aku Hidup Kerana Cinta…Cinta Allah, Cinta Keluarga, Cinta Kekasih

Ampunnn… dekat nak setahun kot pegi Italy, dan dah bape bulan tertangguh sejak first entry Mamma Italia Part 1 tu, baru arini berkesempatan nak sambung balik. Citer hari kedua tak sure pulak bila dapat sambung lagi.. Hiks! So, jom melawat Colosseum bersama akak…

Bas turunkan kami jauh sikit dari Colosseum tu, so kenalah berjalan…

Haaa.. Baru nampak rupanya..


Masih dalam proses baikpulih






Tour guide kami tengah explain sejarah Colosseum

Dari WikipediaColosseum atau nama asalnya Amfiteater Flavia ialah sebuah monumen bersejarah yang terdiri dari bangunan terbuka separa bulat, berpentas, mempunyai tempat duduk yang digunakan sebagai tempat pertunjukan pada zaman Rom Kuno. Colosseum merupakan struktur terbesar yang pernah dibina di Empayar Rom. Pembinaannya telah dimulakan oleh Maharaja Vespasian di antara tahun 70 dan 72,dan disiapkan pada tahun 80 oleh anaknya lelakinya, Titus.Coloseum adalah salah satu dari Tujuh Keajaiban Dunia yang berasal daripada Zaman Pertengahan Awal. Ia terletak di Rom, di mana merupakan ibu negara bagi negara Itali moden. Lagi tentang Colosseum.


Ni lah rupa tak mandi sehari suntuk..



Pernah menjadi tempat pertunjukan Gladiator



Bersama CEO PruBSN – Mr. Azim Mithani


Banyak yang dah rosak akibat gempa bumi





Taman bunga depan Colosseum



Gambar ramai-ramai


Tak percaya Colosseum depan mata



 

Lepas seharian suntuk berjalan dengan tak mandi selama lebih satu hari, akhirnya kami dibawak pulang ke hotel. Ibis Style Hotel Rome. Argggghhhh!! Happynya dapat mandi..


Tatau apa function mangkuk sebelah toilet bowl tu. Akak bajet tu macam sinki utk senang nak mencebok.. Heee..

Lepas dah menyegarkan badan, malam tu kami dibawa untuk dinner. Lapar siot..



Makanan Lebanon kot.. Telan jelah walaupun tak baper nak lalu kat tekak..

Lepas dinner, balik hotel dan tidooooo…

Semoga akak akan rajin hapdet lepas ni… Daaa…

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

HTML tags are not allowed.