Ujie Situ Sana Sini

Aku Hidup Kerana Cinta…Cinta Allah, Cinta Keluarga, Cinta Kekasih

Sambungan dari kisah hari kedua..

Malam tu, bila dah naik hotel baru akak ingat, tablet akak tertinggal dalam bas, kat poket belakang seat depan akak. Mampos!! Dah la besoknya tu kami dah tak naik bas tu lagi.Akan naik bas lain untuk ke Pisa. Uwaaaaa!! Kawan-kawan akak dah bising, sebab dalam tu banyak gambar dorang. Bleh? Biadap kan? Haha.. Bukan nak kesian kat aku yang tetinggal tablet ni. Dorang kisahkan gamba-gamba dorang kat dalam tu pulak. Cis!

Cemana akak boleh tetinggal? Entah gatal btol tangan ni. Patutnya letakla terus dalam beg. Ni mengada sangat letak kat poket depan. Pastu naik bas je terus tetido. Lalok-lalok. Turun bas terus terlupa.

So, bila dah sedar tu, cepat-cepatla akak bagitau tour guide. Dia pon call lah pemandu bas tu. Call punya call, tak angkat-angkat. Haa ngko. Acaner tu? Lepas setengah jam, barulah dia angkat. Itu pun dia berhenti kat tepi highway kot. Peraturan kat Italy, tak boleh jawab call sambil memandu. Behave kan? Kat sini pun sama gak sebenarnya, tak boleh guna talipon masa drive, tapi bila tengok driver bas kita, jangankan jawab call, siap wasap bagai kot. Huhu..

So, nak dijadikan cerita, waktu bertugas dia pun dah tamat dan dia dah masuk highway. So memang tak bolehlah nak patah balik ke hotel kami. Sudahnya, tour guide tu soh akak doa banyak-banyak, supaya tablet tu dorang jumpa. Takut gak, kot ada yang panjang tangan.

Pagi masa brekpes tu, berdebar-debar tunggu keputusan. Akhirnya, tour guide tu bagi jalan penyelesaian. Tapi ada harga lah. Takpelah, bayo pun bayolah. Asalkan dapat balik tablet tu.

Situasi dia macam ni. Hotel kami  kat Rome dan hari tu kami akan menuju ke Pisa dalam daerah Tuscany yang jauhnya lebih kurang 360km ~ dalam 5 jam 30 minit perjalanan. Kalau nak diimaginekan, camni.. Katakan hotel akak kat KL (Rome) dan nak menuju ke Sungai Petani (Pisa) gitu. HQ opis untuk bas yang akak tertinggal tablet tu pulak, kononnya kat Shah Alam. Setengah jam dari KL la kan. So, bas yang akan bawak kami ke Sungai Petani (Pisa) ni, tak nak singgah kat Shah Alam sebab nanti dah amik masa pulak nak berpatah-patah balik. So, satu cara yang ada ialah, pemandu van yang bawak CEO dan VIP-VIP PruBSN yang lain, akan tolong amikkan tablet akak kat Shah Alam (opis bas), dan bawak tablet tu, dan pass kat akak bila sama-sama sampai kat Pisa nanti. Apela agaknye CEO PruBSN maki akak. Menyusahkan orang je. Wakakaa..

Harga yang akak kena bayar kat driver tu ialah 50 euro. 50 euro kalau kita anggap macam RM50, idokla besar sangat, Kira berbaloila.. Tapi bila akak convert 50 euro tu ke RM, uwaaaaaaaaaaaaaaaa!!! RM200+ kot. Abes fridge magnet aku sume.. Kalau tak, boleh dapat 50 bijik fridge magnet. Benci!! Padan muka. Pelupa macam mak nenek!

Okla, kita tinggalkan kisah duka akak tu. Jom kita tengok perjalanan akak dari Rome ke Pisa, Tuscany. Tuscany ni kedudukan dia ialah ke utara Rome. Memang lalu highway jelah yang dipanggil Autostrada. Macam kita kat sini panggil PLUS. R&R dia pulak dipanggil Autogrill. Dari Rome ke Tuscany ni, memang kiri kanan dia countryside la. Best je… Shantek..

 


Nampak tak salji atas gunung tu?


Rumah penduduk

Tempat mengukir patung-patung

Tol

Had laju keta atas highway kat Italy ialah 130km/j dan had laju bas pulak 100km/j. Haa, laju kan? Sempatlah kami singgah kat salah satu Autogrill dia yang ada pasar menjual produk olive. Memandangkan sakit hati punye pasal sebab hilang 50 euro, maka akak takde mood sangat nak shopping. Ada takde pun, sabun dari olive jelah seketul akak amik. Benci tau!!

 

Sanggup tak makan spageti kaler itam? Hiks!

Akak rasa dia guna dakwat sotong.. Haha

Risoto basmati okeh..

Ni kaunter jual sabun yang dibuat dari minyak zaitun

Dalam setengah jam gak kat situ, lepas tu kami sambung perjalanan lagi. Lagi sejam lebih lagi nak sampai Pisa.. Ada sekali lagi kitorang stop untuk pegi toilet. Nak masuk toilet, kena baya. Pastu dah macam nak masuk stesen LRT plak siap ada palang bagai.. Huhu..

 

Lepas toilet stop, teruskan perjalanan lagi..

 

Bersih je sungai dia

Ni entah ladang apentah

Pondok tol

Haaa.. Dah nak sampai Pisa dah..

 

Tataulah kedai orang Islam ke ape. Siap ada tulisan Jawi tuh..

Akhirnya kami sampai di check point Pisa lebih kurang jam 2 petang..

Dari atas bas dah nampak para jenjantanz Nigger nak jual barang..

Dari check point tu, kami naik tram dan dibawak ke restoran untuk lunch. Kelaparanzz…

 

Dah rupa tram kat Zoo Negara.. Hehe..

 

Sampai area Pisa, kiri kanan dah nampak gerai menjual souvenir.. Uwaaaa… 50 eurokuuu…. *Nanges

Kena jalan kaki lebih kurang 300-400 meter jugak dari tempat tram turunkan kami untuk ke restoran tu..

Yeay, nampak dah Leaning Tower of Pisa, tapi tak boleh berpoyosing lagi. Kena makan dulu.. Amik gamba sambil lalu je ni.. Sabar ye..

Eh, sempat jugak berenti kejap amik gambo rupanya.. Hee..

Hah!! Sampai pun restoran.. Lapar wehh. Nasib baik makanan sedap-sedap. Macam biasa, spagethi lagi. Huhu..

Buruk je rupa restoran dia..

Piranha menanti makanan..

Jumpa roti pun happy. Tahape-hape.. 😀

Serunding okeh.. Tapi bukan restoran sediakan. Ni bawak sendiri daa…

Amboi.. Tekun makan bang?

Yummyy!!

Bukti yummmyy.. Lichen!!

Hayam..

Askrem sedap nak mampos.. Eh, kita panggil gelato… Gituh

Lepas makan, haa, mulalah aksi-aksi yang tak ingin dilihat. Masa ni akak tengah sedih lagi ni. Sebab tablet tak dapat-dapat lagi. So, amik gamba pun pakai iPhone je. :-(

Kat Pisa ni, macam biasalah, bangunan paling terkenal ofkos Leaning Tower of Pisa (Menara Condong Pisa) la kan? Macam-macam gaya yang akak tengok orang amik gamba kat sini. Ada yang konon-konon nak tahan menara tu daripada tumbang lah. Ada yang melompat lah. Sabo jelah.

Kat tepi-tepi tu jugak, banyak gerai-gerai jual souvenir. Akak pun, berbekalkan duit yang tak berapa nak ada dan terpaksa berjimat cermat tu, dapat gakla sambar fridge magnet seketul dua. Kena pandai carik. Kalau tak, takut “terkena” tempat yang mahal. Paling murah boleh dapat seketul firdge magnet dalam 1 euro. Oklah tu, dalam RM4.20 camtu.

 

Kalau salah angle, tak nampak senget pun. Lurus je ni ha…

Pisa Cathedral – karya agung senibina Roman 

Ni baru nampak senget sikit..

Cubaan mengambil gamba jejaka hensem.. Hiks!

Meleleh air liur.. Slurrppp… *Astaghfirullah

Macam-macam gaya..

Tengok akak.. Steady je… Haha..

Piazza dei Miracoli – antara bangunan yang mempunyai  senibina halus yang terkompleks di dunia

Padang tempat lepak

Lautan manusia bershopping

Lepas abes duit bershopping, jomlah kita kembali ke pangkal jalan.. Kami pun balik semula ke check point tadi tunggu bas datang.. Tengah tunggu bas pun sempat diperdaya oleh Nigger untuk beli barang dorang.. Akak pun sama terpedaya beli payung.. Wakakaa…

Lepas tu, dapat tau kena berjalan pulak ke tempat bas sebab dah takde tram dah.. Adoi… Jomlah kita jalan..

Fuh! Sampai pun tempat bas..

Sebelum naik bas, akhirnya bertemulah akak dengan driver van yang bawak para VIP pegi mengambik tablet akak tu. Fuhh!! Dapat jugak akhirnya tabletku kembali. Alhamdulillah.. Walaupun 200 hengget melayang! Tak kisahlah.. Sape soh cuai..

Kami pun meneruskan perjalanan lagi. Ke Florence pulak. Malam tu kami akan tidur kat Florence. Nak ke Florence tu another 83km pulak lagi kena duduk dalam bas ~ lebih kurang sejam setengah perjalanan.

Kami sampai di Florence dah gelap. Sebaik sampai je, kami terus dibawak naik ke bukit yang menjadi tempat tarikan pelancong. Dari bukit tu boleh nampak Piazzale Michelangelo yang cantek sangat view dia di waktu malam. Kiranya dari atas bukit tu boleh nampak seluruh bandar Florence.

Kat atas ni jugak, ada mamat yang tak malu berbogel..

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

 

Eiii.. Tak malu dia ni…

Bergambar kat atas tu kejap je sebab dah terlambat untuk dinner sebenarnya. Malam tu kami makan malam di Ashoka Halal Restaurant.

Akak lupa kenapa takde gambar makanan. Mungkin sebab lapa sangat.. Tapi akak nak tunjuk gamba ni.. Cer teka bilik ape ni? Ada gamba Tok Sami..

Ada gamba Minachi pulak…

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

Ya, bilik-bilik tu adalah toilet ye.. Tandas lelaki dan tandas pompuan..

Bley? Toilet dia bubuh gamba Tok Sami.. Huhu…

Lepas makan, barulah kami dihantar ke hotel untuk berehat. Memang penat sehari suntuk banyak dalam bas je..

Oke, nanti sambung lagi.. Daaa….