Ujie Situ Sana Sini

Aku Hidup Kerana Cinta…Cinta Allah, Cinta Keluarga, Cinta Kekasih

Haa.. Sambung lagi ye..

Lepas dah puas tengok show Lion King, kitorang pun keluar carik tempat lain yang boleh diterjah untuk sambung main..

Masih hujan…

Hujan-hujan pun, kami mencuba nasib di Grizzly Gulch. Mana tau boleh main sebab tengok ada je yang tengah terjerit-jerit naik roller coaster tu..

Ni la rupanya.. Outdoor punye roller coaster..

Atas kepala akak tu T-Shirt spare. Dah lencun!

Tengok macam biasa je roller coaster dia. So, bolehlah naik. Sekali!!!!!! Mak aiii rasa nak terkincit.. Dia dah bawak kita ke depan, pastu boleh pulak dia reverse laju-laju. Nangkeroyo cinabeng #%#&!@$# betul! Kusss semangat. Dah la still hujan renyai-renyai. Akak takut je tercampak ke bawah.. Huwaaaaa… Adrenaline rush gitu.. Tapi… BEST!!

Dah turun tu, round-round pulak kat luar tu.. Ada air pancut panas..

Jaga-jaga Cik Salmah. Nak meletup tu..

Haaa.. Menggelegak dah..

Pastu ada pulak lubuk emas gitu..

Kalau bebetul emas kan best. Memang akak kikis sikit

Pastu ada tempat kita boleh amik gamba ala-ala dalam jel. Ni lah akibat mencuri emas.. Hehe..

Dah amik gamba lebih kurang kat Grizzly Gulch, kitorang plan nak pegi tempat lain pulak. Masa makin suntuk. Banyak tempat tak pegi lagi ni.. So, kitorang plan nak melawat rumah Tarzan atas pokok pulak kat Adventureland.

Tu la rumah Tarzan

Cantek kan?

Nak ke rumah Tarzan tu kena naik rakit sebab rumah dia kat seberang sungai.. Ayuh!

Nama rakit ni KALA

Atas rakit

Eksyen je ni.. Padahal pakai enjin

Encik Joe, Ima & PP

Tukang kayuh rakit.. Yelah, kayuh la sangat…

Sampai dah… So, mari kita panjat rumah Tarzan

Kena lalu jambatan gantung la pulak


Tarzan masa kecik bersama mak angkat beliau

Hensem kan? Hai Abang Zan.. Cekci la u ni..

Sebok je si Jane ni..


Pandangan pelantar dari atas rumah Tarzan

Dah puas merayau kat rumah Tarzan, kami berpatah balik ke seberang sana sebab nak naik Jungle River Cruise yang akak tak dapat naik memula tadi sebab hujan lebat..

Moh beratur lagi

Kali ni beratur tak lama sebab banyak botnya..




Memula nampak gajah berendam

Nampak pulak kuda belang

Gajah lagik..

Buaya pulak bertenggek atas batu

Hoii badak! Ko mengantuk ke hape?

Siap ada keluar api dari gua

Memang best lah.. Walaupun binatang-binatang tu patung je, tapi oklah sebab dorang bergerak, mengaum, menganga.. Hehe.. Orang tua pun suka, ape lagi budak-budak. Ye tak?

Setel berjungle cruise, masa tu dah pukul 6.30 petang. Hari pun dah mula gelap.. Waktu Malaysia dan Hong Kong sama cuma sana cepat gelap.

Melintas pulak kat Fantasyland tapi tak masuk pun

Bila tengok hari dah tak hujan, kitorang pegi lagi sekali ke Toy Storyland sebab nak jugak naik RC Racer bentuk U tu.. Pastu kat situ nampak jugak macam ada payung terjun askar tu. Nampak macam best jugak..

Lantai masih basah-basah

Memula kitorang naik Toy Soldier Parachute Drop sebab nampak macam tak mencabar sangat.


Kenalah beratur ye..

Bila dah naik… Haa kau!! Rasa nak tetinggal sepende kat atas tu. Memula dia naik tu oklah, slow je. Bila dia turun tu, zaaaassssssss!!!! Rasa bontot tak jejak kat seat. Adoiiiinya pun!!! Padan muka kan.. 6-7 kali jugaklah dia turun naik tu.. Hadoii!

Tak serik-serik ni, nak jugak naik RC Racer tu..

Malas cakap banyak, tengoklah video ni..

YouTube Preview Image

Haaa.. Game ni paling biadap!! Haku rasa melayang-layang je kat atas tu. Memang kecut perut sangat hoiii!!! Lagi ngeri dari roller coaster rasanya. Nampak je macam simple, ke depan ke belakang. Akan tetapi!! Ngilu apejadah sume akak rasa. Dah la masa tu akak tengah batuk. Dua minggu jugaklah tak elok-elok. Lepas turun je dari RC Racer tu,  terus akak rasa macam sakit jantung. Sampai jumpa doktorlah bila balik KL. Doktor kata otot dada akak bengkak. Haha, rasanya selain batuk, penangan RC Racer ni jugaklah kot..

Lepas dah sakit dada semua tu, Encik Joe kata nak belanja makan. ALHAMDULILLAH!!! Orang nak belanja, jangan ditolak.. Huhu..


Kitorang makan kat Tahitian Terrace dalam Adventureland..


Kat sini jual makanan halal. Ada laksa, nasik semua. Sedap jugaklah..




2 set laksa, dua set nasik, 2 air. Total HKD366 atau RM150. Tak pengsan kau??!!


Lepas makan, kitorang jalan laju-laju ke Sleeping Beauty Castle semata-mata nak tengok pertunjukan bunga api. Show setiap hari start pukul 8 malam. Show dia 15 minit je tapi memang sooooo amazing!!

Belum start lagi masa ni..

Punyelah ramai manusia. Memasing amik angle mana paling lawo nak amik gamba nanti..

Actually kalau nak tengok show ni tak boleh dekat-dekat sangat sebab nanti tak nampak semua bunga api tu terbang. Kena jauh sikit. Baru cun!

Haa, start dah!

Lawa kan?

Untuk kesan lebih dramatik, opkoslah akak ada amik video..

YouTube Preview Image

Hoihhh!! Puas ati sangat-sangat… Tourist guide kitorang dah pesan awal-awal, tengok bunga api tu dari entrance je sebab nanti ramai sangat orang keluar. Takut berebut-rebut nanti lambat sebab nak kena sampai kat bas pukul 8.30 macam tu.



Bye Hong Kong Disneyland.. Ada rezeki, panjang umur boleh datang lagi..

Ada stesen MRT kat luar

So, berakhirlah lawatan kitorang ke Hong Kong Disneyland. Best! Puas! Nanti boleh repeat sebab akak teringin nak duduk kat Hotel Disneyland. Huhu..

So, apa souvenir yang akak beli dalam tu?

Ni je….


Macam biasa.. Fridge Magnet..

Ok, ni harga tiket..

 

Ticket Type

Standard Day Ticket

Designated Day Ticket

General Admission Ticket
(aged 12-64)

HK $450

HK $450

Child Ticket
(aged 3-11)

HK $320

HK $320

Senior Ticket
(aged 65 or above)

HK $100

HK $100

Admission Valid Days

Standard Day Ticket is valid on all days during validity period, except Designated Days. Designated Day Ticket is date-stamped and valid only on that specified date.

HKD100 ~ RM40. Ni harga untuk 1 Day Pass. Kalau untuk dua hari lagi murah. Boleh cek kat website rasmi kat sini. Waktu operasi pulak dari pukul 10 pagi-9 malam.

Ok.. Daaaa….

Ho! Ho! Ho! Sambung lagi.. Lepas entry Bandung dan entry-entry lain akak sumbatkan, barulah berkesedaran nak siapkan entry Hong Kong pulak. Hoihh!! Ni baru nak cerita hari kedua kat Hong Kong. Ada lagi 2 hari pulak tu.. Uwaaa.. Bila nak abes ni? Untuk Ho! Ho! Ho! Hong Kong!!! ~ Hari Pertama : Part 2 boleh klik sini.

By the way, bangun pagi hari kedua tu, barulah bersemangat sikit sebab hari kedua ni kitorang akan bergumbira-ria di Hong Kong Disneyland. Dah lama mengidam nak datang sini. ALhamdulillah, tercapai jugak impian.

So, pagi tu celik je bijik mata, turun sarapan. Tapi pilihan makanan memanglah tak boleh blah. Memanglah ada nasik ape semua, tapi siap ada daging apebenda ntah dalam tu. Moteeeep nak balun semua. So, makan jelah cereal dan MAGGI!! Makanan rasmi di luar negara. Huhu..

Dagu berlapiss. Eeeyekk!! Takpe, bulan posa ni akak dah kurus..

Dah nama Hotel Panda. So, panda merata-rata

Lepas makan, amik gamba pulak kat lobby.. Bersama panda-panda..



Panda situ sana sini katanya…

Panda Gemuk

Bila sume dah ready, dalam pukul 9.30 pagi bergeraklah kami ke Hong Kong Disneyland dengan menaiki bas. Selain bas, boleh jugak naik MRT di stesen Sunny Bay dan turun di stesen Disneyland Resort. Oh ya, Disneyland terletak di Lantau Island.

Lebih kurang pukul 10 pagi kami sampai. Kena jalan jauh sikit sebab parking lot tu jauh dari entrance.


Cam biasalah, kena amik gamba dulu depan entrance..

Bergamba dengan semua agent. Dua bas!

Tugu Mickey Mouse kat luar entrance. So, sape yang tak masuk dalam, bolehlah amik gamba kat sini feeling-feeling masuk dalam..

Sebelum masuk, biasalah ada pemeriksaan kat gate. Kot kita bawak makanan dari luar ke. Akak selamba je bawak air, bawak Milo, bawak roti sume. Tapi cover-coverla sikit. Balut dalam beg kecik ke. Guard dia takdelah cek beriya sangat. Yelah, dengar cerita nak makan kat dalam sana mahal nak mampoihh! So, sedar-sedarlah diri sikit. Kita makan jelah apa yang mampu.. Hiks!

Ok, masuk-masuk je dalam tu, akak cakap dengan PP, kita jangan sebok nak amik gamba sana-sini. Kang tak sempat nak main semua game dalam tu. Dah lepas main semua, baru amik gamba. Gitewww plannya..

Ada 7 bahagian semua dalam ni..

1. Mystic Point (masa ni tak bukak lagi. Under constructiom)

2. Grizzly Gulch

3. Toy Story Land

4. Fantasyland

5. Tomorrowland

6. Adventureland

7. Main Street USA

Memula kitorang kasi panas badan kat Tomorrowland dulu. Naik roller coaster Space Mountain..

Ni depan Space Traders – kedai souvenir

Haa.. Ni dalam Space Mountain tu. Masa ni tengah beratur tunggu giliran.. Gelap gulita

Hahaha… Sempat lagi kalo nak cabooott

Macam roller coaster lain, untuk sesi pemanasan badan, kira okaylah. Takdelah kecut perut sangat. Cewah belagak.. Yelah, dalam tu gelap gelita. Akak bukak spek, so, takdelah rasa seram sangat.. So, satu game jelah kitorang naik kat Tomorrowland tu. Yang lain sesuai untuk kanak-kanak je. Moteeep akak nak join kanak-kanak tu naik ketapi bagai?

Setel dalam tu, akak dan PP beralih pulak ke Fantasyland. Kitorang tengok show Golden Mickey’s. Show musical ni lebih kurang 25 minit. Cam biasalah nyanyi-nyanyi. Selain Mickey, ada kawan-kawan dia lain. Ada Minnie, Goofy, character macam Beauty and the Beast, Tarzan, Cinderella dan lain-lain. Bolehlah.. Enjoy gak..

Punye ramai umat manusia







Dekat pukul 12 tengahari jugaklah baru abes. So, jom tempat lain pulak…

Ha, ibu-ibu bapak-bapak. Boleh sewa stroller ni oke..

Kan kononnya tanak amik-amik gamba. Tapi terjebak jugak bila tengok castle ni. Tak boleh tahan. Huhu..

Masih kat Fantasyland. Kitorang masuk pulak bahagian “It’s a Small World“.

Apa ada dalam ni? Let’s!

Beratur lagi. Memang hidup dalam ni beraturrrrrrrrrrrrrrrrrrr je keje.. Gitu akak marah..

Yes! Nak naik cruise dalam ni…


Budak tadika tengah beratur sama.. Korang budak kecik! Bagi acik naik dulu oke..

Mari kita mulakan pelayaran kita dalam ni…

Eksaited!



Hoii badak!


Rasa macam kat Sans Francisco gitew


Arrrgghhh! Bestnya dalam tu. Sambil didendangkan dengan lagu It’s a Small World, kita boleh tengok benda-benda comel dalam tu. Geram sangat!! Sukalah!!

Dah kuar dari situ, akak dan PP menggigihkan diri beratur amik gamba dengan Minnie Mouse. Kalau ikutkan tak kuasa, tapi takpela. Kenangan. Banyak lagi character lain tapi tulah. Malas betul beratur..

Gediksness di mana-mana

Mana lagi nak pegi pasni ye. Perut dah lapo. Duduklah kejap makan roti dengan coklat yang dibawak. Bagi tenaga nak sambung meround lagi..

Ramainya orang… Ni hari Jumaat ni.. Kalau weekend tatau nak cakap

Masuk toilet jap…


Ni akak tak naik pun.. Setakat gajah terbang.. Tak mencabar langsung.. Heehee..

Dah snap sana-sini sikit, kitorang masuk pulak ke Toy Story Land..




Hi..

Kitorang plan nak naik RC Racer ni. Dengar orang yang naik tu terjerit-jerit kat atas tu macam syok je.

Melengkung bentuk U..

Macam biasa, tunggu giliran beratur. Sampai je giliran kitorang, dah duduk dah dalam tu, sekali boleh tak hujan. Memang tak berapa lebat tapi tak berhenti. Uwaaaaa…. Terus diarahkan turun. Tak boleh naik sebab bahaya. Yelah, kang tergelincir tercampak keluar sape nak jawab? Huh!! Stresss hoii!!

Sudahnya, kitorang berteduhlah kat kanopi yang ada kat luar tu. Berhimpit-himpit pulak dengan pelancong dari China. Dah macam ayam dengan itik bercakap. Simple English pun dorang tak paham. Sudahnya buat sign language. Tu pon tak paham. Acanerr?? Tak lama tu, akak ajak PP blah pegi tempat lain. Memang hujan lagi masa tu. So, akak keluarkan baju spare yang akak bawak, tutup kepala. Bukak kasut sebab air dah penuh dalam kasut. Jinjit je. Peduliklah orang tengok. Huhu..

Memula kitorang plan nak cari tempat solat, pastu masa jalan ke sana, nampak ada orang beratur kat Adventureland. Ingatkan kat situ dorang tak stopkan aktiviti. At least boleh naik Jungle River Cruise. Tunggu punya tunggu, sama jugak macam takde harapan.. Kitorang siap bersila kat atas lantai.. Hujan still turun masa tu…

Muka frust tak dapat main..

Tak boleh naik gak..

So, jomlah blah. Carik tempat solat!

Babai Adventureland.. Ujan berenti kang akak datang lagi sekali. Tengok muka akak hepi je kan. Sopan je..

Sekali….

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

Ye, kaki ayam sajork. Ada aku kesah?? Ko mampu berkaki ayam di luar negarahhh??

Masih hujannnn

Orang lain berpayung berbaju hujan… Kitorang lanyak je. Baju hujan mahal woihh!! Pedulik hape aku baju hujan tu ada gamba Mickey ke ape..

So, sini lah tempat solatnya. City Hall kat Main Street USA. Dekat dengan main entrance. Dari main entrance tu ke sebelah kiri

Tempat solat kat sini takdelah surau proper macam Universal Studio Singapore tu. Ni bilik je. Pastu share pulak dengan lelaki. Amik wuduk kat toilet yang ada kat sebelah City Hall tu. Tapi bolehlah daripada takde. Happy-happy jugak, solat takkan nak lebur, ye tak? Kang sekurang-kurangnya, kalau tercampak dari roller coaster tu, mati dalam iman. Huhu…

Pastu yang bestnya, ada pertunjukan Rainy Day Express sebagai ganti Disney Parade. Kalau Disney Parade lagi meriah. Ada keta berhias bagai dengan semua character Disney pose-pose depan kita. Disebabkan hujan, kenalah ganti dengan Rainy Day Express. Ok jugak sebenarnya. Still ada character Disney, cuma dorang pose-pose atas train je..

Ramai gak yang gigih berpayung menengok show ni



Puteri-puteri dalam cerita-cerita Disney

Dek kerana hujan lagi, jomlah kita carik benda-benda yang boleh tengok dalam hall. At least takdelah kena hujan. Kebetulan pulak bila tengok jadual, show Lion King dah nak start. Cantek sangatlah tu… Lion King Show ni terletak dalam Adventureland.

Masuk-masuk je orang dah ramai

Dalam show ni, ada tarian, nyanyi-nyanyi dan sikit drama la pasal si Lion King ni. Overall memang enjoy. Colourful! Best!

Cik Gajah masuk sebagai pembuka show

Zirafah pulak

Yang dinanti-nanti. Cik Vavi

Meriah!


Akhirnya masuklah hero utama – The Lion King!

Cik Vavi dari pandangan belakang

Backup dancer Noraniza Idris.. Huhu


Sume binatang berlonggok

Abesss….

 

Hah!!! Puas hati sangat! Enjoy to the max. Tak cukup kamera henpon, akak sambung pulak pakai digicam.. Gitu eksaited..

Alamak, dah panjang betul ni.. Sambung part 2 ye.. Chioww!!!