Ujie Situ Sana Sini

Aku Hidup Kerana Cinta…Cinta Allah, Cinta Keluarga, Cinta Kekasih

Meroyan katanya… Haaa.. Akak dengan kawan-kawan PruBSN meroyan kat Aeon BIG! subuh-subuh Sepi’ei Sabtu lepas. Haha, bukan meroyan apa. Meroyan bershopping sakan macam tahun-tahun lepas la jugak..

Kalau tak kerana member akak tanye “Ko dah pegi soping sakan ke belum?“, mungkin entry ni akan dipublish selepas satu purnama daripada acara Shopping Sakan tersebut. Kih kih!!

Tahun ni, acara Shopping Sakan yang dianjurkan oleh PruBSN Takaful berlangsung di Aeon BIG! (Carrefour lama) Seksyen 23 Shah Alam. Kalau macam tiga tahun berturut-turut sebelum ni, Shopping Sakan diadakan di Giant Kinrara. Tahun ni berubah angin pulak. Best jugak sekali-sekala buat kat tempat lain..

Akak dan PP bergerak dari rumah dalam pukul 11.30 malam sebab registration dijadualkan pada jam 12.30 malam. Oh ya! Tahniah PP! First time qualifier katanya tahun ni!! Bagus.. Bagus…

Seb baik Kotadem tak jauh nak ke Shah Alam. So, pukul 12 tengah malam kami dah sampai. Nampak kawan-kawan lain pun dah ada. Masa ni, Aeon BIG! ni dah ditutup untuk orang awam untuk memberi laluan kepada agent-agent PruBSN meng’conquer’. Hiks!

20130720-172848.jpg

Bila masuk dalam, tengok petugas-petugas tengah setup meja pendaftaran. So, apa lagi, mehla kita bergambo..

20130720-172957.jpg

20130720-173023.jpg

Tak lama tu, kitorang diminta beratur untuk register dah amik T-Shirt. Muka masing-masing masa ni eksaited tak hengat!

20130720-173136.jpg

Dah amik baju, sambung lagi bergambo sebab acara start jam 2 pagi!! Gilo!!!

20130720-173318.jpg

20130720-173349.jpg

Alhamdulillah, akak qualify untuk kali ke-4 dalam acara Shopping Sakan ni tapi kali ni berjaya untuk 30 saat je. PP dan Mumtaj qualify untuk kali pertama. Seronok tengok dorang excited!

20130720-173614.jpg

Sebelum start, macam biasa, ada ucapan alu-aluan dari CEO kami Mr. Azim Mithani. Pastu ada penerangan tentang rules & regulation barang-barang yang boleh dikaut. Barang mana yang tak boleh amik.

20130720-173857.jpg

20130720-173907.jpg

Selepas penerangan, batch pertama diminta beratur untuk memulakan larian. Setiap batch seramai 10 orang agent akan dilepaskan di 10 lorong berbeza. Nasiblah, ada yang dapat lorong minyak, lorong air tin, lorong coklat dan lorong-lorong lain. Bila dah dilepaskan tu, haa, pandai-pandailah kalau nak menyusup masuk ke lorong lain.. Setiap lorong jugak dijaga oleh marshal yang bertugas. Yelah, kang dah bunyi wisel penamat, ada pulak lagi yang gatal mengaut barang-barang, acanerr??

Giliran akak jatuh pada batch ke-17!! Batch hujung-hujung. Haha padan muka tanak buat sales betul-betul. So, merasalah bila sampai time haku, rak dah banyak kosong!! Cis!! Haha… Ada jugak agent yang qualify dengan masa yang paling banyak iaitu 26 minit! Tapi ko gila nak tunggu dia shopping selama tu??!! So, PruBSN bagi maksimum masa 7 minit setengah je untuk dia meroyan. Balance masa, setiap minit PruBSN akan bayar dia sebanyak RM150. Banyak tu hoii..

Ready untuk meroyan..

20130720-174443.jpg

20130720-174501.jpg

Timer.. Tak payah nak pakai jam randik sangat! Pakai timer kat iPhone sudeyyy.. Huhu

20130720-174516.jpg

Akhirnya sampailah giliran akak.. Walaupun dah tolak troli untuk kali ke-empat, tetap jugak berdebar-debar okeh. Takut accident dengan troli lain ke, takut tersadung ke. Huhu

Selepas berhempas-pulas menolak troli dan mencapai barang-barang yang sempat diamik, akhirnya semboyan menandakan tamatnya waktu untuk peserta-peserta yang sama batch dengan akak dibunyikan. Masa tu akak tengah terhoyong-hayang menjadi Hulk Hogan mengangkat dua kampit beras 10kg!! Sebelah kepit kat ketiak kiri. Sebelah lagi pegang kat tangan kanan. Kalaulah ada orang amik video muka akak masa tu, mesti haku malu 7 keturunan. Heehee.. Nasib naik jugak marshal yang jaga kat area beras tu bagi jugak akak masukkan beras tu dalam troli akak walaupun wisel penamat dah berbunyi. Kalau tak, mau akak hempas beras tu kat kaki dia!!

So, bila dah selesai tu, beraturlah pulak kat kaunter untuk dikira. Akhirnya, dengan masa 30 saat, jumlah yang sempat akak samun dari Aeon BIG! ialah…

20130723-000806.jpg

Ya.. RM193.70! Jadilah kan, sape nak bagi? Hehe. Barang-barang yang akak dapat amik ialah :-

• 2 kampit beras Jati 10kg
• 2 botol minyak 5kg
• 2 botol 100 Plus 1.5l
• 2 pek setengah dozen air tin 100 Plus (moteeep banyak sangat air 100 Plus ni kan? Mak akak suka uols. Tu yang akak amik banyak tu..)
• 2 bungkus Milo 1kg dan 500g
• 2 bungkus cokelat Hershey’s
• 2 pek Ribena (satu pek ada 2 botol 1.5l)

Haa. Tu jelah rasanya. Not bad huh? So, kalau yang dapat 1 minit, 2 minit, 7 minit tu, jangan ceritalah. Lagi bertroli-troli. Lagi beribu-riban harga barangnya. Hehe, walau apa pun, Alhamdulillah sangat dengan apa yang akak dapat tu. Semua barang-barang yang akak nak. Takdelah yang macam Shopping Sakan tahun lepas, nak kaut benda lain, terhangkut pulak bihun kampit, saiz bihun makcik kantin yang besar tu. Kelam kabut punya pasal! Hiks!!

Sebelum balik, jomlah amik gamba dengan barang-barang masing-masing..

20130723-001802.jpg

20130723-001820.jpg

Troli akak..

20130723-001857.jpg

20130723-001932.jpg

20130723-001947.jpg

20130723-002004.jpg

Lepas tu apa lagi, mohle balik. Sampai Kotadem dalam pukul 4 pagi. Terus bersahur kat KFC 24 jam. Balik rumah, tunggu waktu Subuh, pastu membuta ria sampai pukul 2 petang. Kah kah..

Ok, ni je cerita akak pasal Shopping Sakan tahun ni.. Daaa…

Assalamualaikum. Tak jawab dosa..

Seperti yang telah ditulis kat tajuk entry, arini akak telah menderma dara ye. Opppsss!! Darah. Menderma dara tu Sammy Vellu yang cakap. Haha..

Sebenarnya arini akak ada training kat Ukay Perdana dari pukul 9 pagi – 5 petang. Tapi, oleh kerana akak telah diugut (okay, tipu) oleh rakan Facebook akak yang keje kat Pusat Darah Negara, suruh datang menderma darah sempena Hari Menderma Darah sedunia, akak pun menggigihkan diri untuk sama-sama memeriahkan majlis. Kalau datang awal pagi masa pelancaran, siap ada treasure hunt katanya. Tapi tak sempat sebab ada training, maka akak telah melarikan diri masa break tengahari.

Bukan akak pegi sorang je. Akak telah mengangkut lagi 3 orang member – PP, Roza dan Mumtaz untuk sama-sama menderma darah.

Kitorang gerak dari Ukay Perdana lebih kurang 12.30 tengahari dan sampai kat Pusat Darah Negara Jalan Tun Razak lebih kurang pukul 1.

20130614-204819.jpg

20130614-204942.jpg

Memula sampai, register dulu. Isi form. Kitorang bertiga je yang isi form. Akak, Roza dan Muntaz. PP posing-posing poyo je sebab dia tak cukup salah satu syarat – kena tido lebih 5 jam. Pompuan burung hantu tu tido 3 jam je malam tadi.

 

20130614-204958.jpg

20130614-205012.jpg

Masa tu dah nak masuk waktu solat Jumaat, so Roza pegi solat Jumaat dulu kat Masjid Kampung Baru. Sementara tu, akak dan Mumtaz jelah yang tunggu giliran nak menderma.

Lepas dah isi form, kena cucuk sikit untuk periksa jenis darah. Pastu, sebelum masuk ke bilik menderma, kena tunggu dipanggil untuk interview dulu.

Sementara tunggu nombor giliran dipanggil, nampak pulak booth menderma organ. Akak pun isilah jugak form menderma organ. Yakin nih!! Matila kalau mak akak tak bagi. Hehe. Takpe, kalau lepas kita meninggal, waris tak bagi amik organ-organ kita, pihak hospital tak boleh teruskan. Jangan takut 😉

20130614-205042.jpg

20130614-205054.jpg

20130615-100137.jpg

Lepas dah isi borang menderma organ, kebetulan nombor akak dipanggil untuk interview. Ada la beberapa soalan yang akan ditanya oleh pegawai pemeriksa sama ada kita layak tak menderma. Termasuklah pasal HIV, dadah, aktiviti ‘sosial’ dan pengambilan ubat-ubatan serta beberapa soalan lagi. Lepas dah interview, akhirnya akak sorang je yang layak sebab Mumtaz ada amik antibiotik.

Bila dah disahkan layak, terus akak masuk ke bilik menderma. Memula nurse tu cucuk sikit je nak bagi lubang kat lengan kita. Lepas tu baru dia masukkan jarum besar sikit yang bersambung dengan plastik nak isi darah tu.

20130614-205110.jpg

Tak sakit pun. Sakit lagi kalau kucing cakar. Huhu.. Sambil tu, kena genggam-bukak plastik yang dia bagi kita pegang tu supaya saluran darah kita aktif. Senang darah nak keluar.

20130614-205132.jpg

Lebih kurang 10 minit, penuhlah plastik berisi darah akak. 450ml je dia amik. PP dan Mumtaz dok sebelah je bagi moral support. Hehe..

20130614-205332.jpg

20130614-205148.jpg

Lepas darah tu dah penuh, nurse tanggalkan jarum dan suruh akak rehat kejap. Dalam 5 minit je akak baring, pastu bangun sebab kelaparan. Terus pulak pegi tempat makan dan amik makanan yang disediakan. Makan nasik beriyani ayam masak merah okeh. Siap ada puding dan kek. Memang meriahlah makanannya. Budak berdua yang tak menderma tu pun makan sekali. Nasib baik tak kantoi. Hihi..

Ni dia muka budak yang tak derma darah tapi dia paling bersemangat makan. Haha

20130614-205211.jpg

20130614-205233.jpg

Asid folik dan iron yang kena makan lepas derma darah..

20130614-205246.jpg

Lepas makan, Roza pun sampai. Dia pun layak untuk menderma.

20130614-205304.jpg

20130614-205315.jpg

Sementara darah dia kena sedut, kitorang nak solat dulu. Sebelum tu akak pegi toilet membuang apa-apa yang patut.

Sekali, masa nak keluar toilet tu, boleh tak akak pitam? Akak cakap dengan PP – “Beb, aku nak pitamlah!!” sambil sandarkan dahi kat dinding toilet. Memang masa tu akak ingat akak nak mati dah sebab pandangan jadi gelap, rasa mual sampai ke tekak, pastu PP cakap muka akak pucat gilerr. Siap mengucaplah akak masa tu kot tetiba nyawa haku dicabut dalam jamban kan? Keji betul tempat kematian. Hahah..

So, bila macam dah kecoh-kecoh tu, nasib jugak ada nurse yang tengah tunggu giliran nak masuk toilet nampak akak. Dia suruh tunggu kejap sementara dia amik wheelchair. Tak pasal-pasal haku jadi Usop Wilcha!!

Laju dowwhh nurse tu tolak akak naik wilcha tu pegi ke bilik menderma semula. Dahlah masa tu pakai terompah jamban. Janganlah sape-sape amik gamba akak letak kat Youtube. Keh keh..

Sampai kat bilik menderma, dia suruh akak baring kat katil dan suruh bukak pin tudung. Agaknya ketat sangat ke hape, tataulah. Lebih kurang 10-15 minit jugak akak terbaring kat katil tu. Nurse tu siap bagi minum 100 Plus dulu. Lepas rasa dah oke, baru akak bangun. Barulah boleh berjalan macam biasa. Keji betol! Buat malu je. Haha

Padahal ni bukan kali pertama menderma. Ada la dalam 5-6 kali kot. Cehh!!

Lepas Roza dah setel makan, teruslah kitorang pecut balik Ukay Perdana semula. Matila masuk training lambat. Haha..

So, korang yang nak menderma darah tu, jangan takut okay. Cuma jangan gelojoh macam akak. Makan secukupnya dulu. Pastu lepas darah dah kena sedut tu, janganlah terus bangun. Lepak-lepak setengah jam dulu pun takpe kot. Nurse tak marah. Tak kena halau punye. Dah rasa oke, barulah berjalan. Ni tidak, kebulur sangat sampai tak sabar-sabar nak pegi makan. Kejihh!!

Oke, selamat menderma dara(h) dan organ. Alaa, nanti dalam kubur pun jadi tanah jugak, ye tak?

Last but not least…

20130615-062616.jpg

Chiowwww…