Ujie Situ Sana Sini

Aku Hidup Kerana Cinta…Cinta Allah, Cinta Keluarga, Cinta Kekasih

Hohohoiiii!! Terlupa pulak ada blog. Wakkakaa.. Nape akak bizi eh? Ohh ya!! Sebab bulan ni PruBSN buat contest iPad Mini. Sape achieve target boleh dapat iPad Mini. Tu yang macam bizi sikit bulan ni. By the way, mehla akak summarizekan apa yang terjadi dalam hidup akak sepanjang bulan ni. Gituhhh… Lets!

Hari Raya Aidiladaha

Macam biasa, solat dulu kat Masjid Sungai Choh. Nampak 5 ekor lembu yang bakal dikorbankan. Cian. Kurus-kurus je..

20131028-080858.jpg

Pastu balik Kuala Selangor. Orang kampung tengah melapah daging korban. Akak tolong snap sana sini je. Hehe..

20131028-081121.jpg

Cuti dua hari je, so hari raya kedua, dah balik KL semula. Jadilah..

Melawat CoolBlog

Tau tak apebenda CoolBlog tu? Bukan Blog yang sejuk ye. Hehe. CoolBlog ni kedai yang jual minuman. Macam Chatime tu jugak. Tapi harga minuman kat CoolBlog lagi murah dari kat Chatime tu..

Aikk!!?? Pegi CoolBlog pun nak jadikan cerita ke? Opkosss okeh! Sebab CoolBlog ni dibukak oleh member akak, Jinggo. Ingat senang ke nak bukak franchise ni? Dahla modal nak start franchise ni almost RM100k. Kena pegi training dan macam-macam lagi.. So, memang salutela!!

20131028-081658.jpg

cb2

cb1

 

So, kalau korang ada kat area Bandar Sri Damansara, bolehlah pegi lepak-lepak minum kat sini ye. Terletak kat area McD dan Petronas.

Karnival Kerjaya Agro @ PWTC

Sabtu baru-baru ni, PruBSN ada sewa booth untuk recruit agent baru kat Karnival Kerjaya Agro yang diadakan kat PWTC khas untuk budak-budak institut pertanian yang konvo kat PWTC hari tu. Bagus jugak sebenarnya ada karnival kerjaya ni, sebab budak-budak yang grad dalam bidang pertanian tu boleh terus cari peluang pekerjaan memandangkan booth yang ada adalah booth yang berkaitan dengan agro dan makanan.

Yang akak tak berapa nak paham, kenapa tetiba ada terselit booth PruBSN pulak dalam banyak-banyak booth pertanian dan makanan tu? Hahha.. Ramai jugak student-student yang baru lepas konvo tu singgah kat booth kami. Bila dah dibuat “short interview” dengan dorang, barulah akak nampak logiknya PruBSN menyelitkan diri kat Karnival Kerjaya Agro ni..

Nak tau sebab apa? Ada budak-budak yang akak tanya, memang minat ke amik course pertanian ni? Ada yang jawab ye, ada jugak yang jawab tak. Tapi disebabkan dah takde course lain, amiklah jugak course pertanian. So, bila kitorang share peluang jadi konsultan takaful ni, ramai yang berminat. Terus nak register dan amik exam. Bravo!

20131028-083120.jpg

20131028-083215.jpg

Ni akak tengah explain kat budak-budak tu.. Siriyuss tak? Haha

20131028-083550.jpg

So, tu jelah cerita akak sepanjang bulan Oktober ni. Tragedi-tragedi Oktober macam pegawai Ambank ditembak mati, remaja yang disumbat dalam beg dan orang awam yang kena tikam kat LRT tu, takyahlah kita nak cerita, kan? Tu semua cerita-cerita sedih je.

Ok, sehingga bertemu lagi di dalam rangkuman cerita yang lain. Daaa..

Haa.. Gitu tajuk ada rhythm.. Hiks!

Hari ni hari Khamis kan? Orang keje kan? Tapi akak pegi berkelah! Keji tak? Tak sebenarnya, sebab keje cam akak ni sukatila bila nak keje ke, nak berkelah ke.. Haha *agent baru jangan ikut perangai sebegini ye..

Cite dia macam ni. Member akak tanye akak pagi tadi, sama ada akak keje ke tak sebab dia nak ajak berkelah. Dia stress dengan keje dia. Bley? Akak cakap bagi akak setelkan keje kejap, lepas tu baru free. Tapi masa akak keluar rumah nak setelkan keje tu, akak dah siap-siap bawak baju nak mandi-manda.

So, lepas setel keje, akak terus ke Sungai Choh, rumah member akak tu. Akak tinggalkan keta kat rumah dia, so kami naik 4WD dia aje. Kami gerak dari Sungai Choh lebih kurang pukul 11.45 pagi.

Sebelum tu, singgah kejap beli rojak sedap kat Serendah. Gerai rojak bawah pokok ni memang paling glamer kat Serendah. Bebetul depan Masjid Serendah. Selain rojak, kami beli bihun sup, bihun kari, buah dan air. Nak berkelahnya dua orang je tapi beli makanan macam membela saka. Kah kah..

20130926-234413.jpg

20130926-234455.jpg

So, lepas dah beli benda-benda untuk mengisi perut, so lets!

Ohh ya! Kami nak berkelah kat Kuala Kubu Bharu. Dari Sungai Choh ke sana lebih kurang 30 minit. Dalam 27km macam tu..

Memula kami nak berkelah kat satu tempat ni. Private property Yayasan Selangor, yang dijadikan tempat aktiviti extreme macam water rafting tu.

20130926-235208.jpg

Sekali, bila pegi, air besarrrrr daaaa. Dalam pulak tu nampaknya. Dahlah dedua orang ni perenang negara! Kang ada jugak yang jumpa mayat dalam air kang. Huhu..

20130926-235300.jpg

So, tak jadilah nak mandi-manda kat situ.. Abes ape cerr? Makanan dah beli, baju dah bawak. Tak kan nak balik dengan badan kering? Nasib baik kat situ banyak tempat berkelah. Nyaris dah nak pegi sungai menghala naik ke Genting tu. Tapi tak jadi. Sudahnya, kami ke Pertak..

On the way nak ke Pertak tu kitorang lalu kat kawasan empangan air. Kesian giler menengoknya. Cetek je nampak. Patutlah Selangor takde air! *tetiba

20130926-235824.jpg

20130926-235840.jpg

20130926-235851.jpg

Jalan ni jalan nak naik ke Fraser Hill. Sejuk dan tenang je rasa. Akhirnya, sampailah kami ke sini..

20130927-000032.jpg

Kami masuk ke dalam perkampungan Orang Asli dan nampak rumah-rumah dorang cantik tersusun. Park kereta tepi jalan dan kami turun ke sungai. Jarak antara sungai dan jalan tu tak jauh sangat. Cuma agak bersemak-samunlah sikit..

Sekali bila turun…

20130927-000338.jpg

Arrgghhhh!! Lawanya. Dahlah bersih. Air pun jernih. Bestt!! Tak sabar nak mandi.. Jom tengok lagi gambo..

20130927-000546.jpg

20130927-000556.jpg

20130927-000622.jpg

Sebelum mandi, kita makan dulu..

20130927-000702.jpg

20130927-000712.jpg

Gamba tengah mandi tak dapatla nak tunjuk ye. Hehe..

Tak lama lepas tu, kami nampak sekumpulan budak Orang Asli mandi tak jauh dari kami. Sempatlah akak snap gamba dorang..

20130927-000838.jpg

20130927-000854.jpg

Lepas tu member akak panggil dorang, bagi buah yang kami bawak.. Berebut-rebut dorang makan. Kesian pulak menengoknya..

Amik gamba kejap dik…

20130927-001037.jpg

Pastu sebok dorang nak tengok gamba dorang.. Hehe

20130927-001336.jpg

Lebih kurang sejam setengah berkelah, kitorang pun balik.. Boleh datang lagi ni.. Best tempatnya..

Babai Pertak..

20130927-001629.jpg

20130927-001640.jpg

Lepas tu kitorang singgah pulak bagi makan rusa kat area ofis Yayasan Selangor tu. Jinak rusanya.. Seko jantan, seko betina..

20130927-001935.jpg

Rusa tengah mengunyah roti..

20130927-001946.jpg

20130927-002033.jpg

20130927-002139.jpg

Dah habes dua bungkus roti dikejekan dek rusa tu, kitorang pun balik..

Haahaha.. Tu je aktiviti akak hari ni. Tak produktif langsung keje akak hari ni. Huhu..

Ok da..