Ujie Situ Sana Sini

Aku Hidup Kerana Cinta…Cinta Allah, Cinta Keluarga, Cinta Kekasih

Saya pernah menulis entry tentang mak saya pada ulangtahun hari lahirnya yang ke-65. Klik sini untuk baca. Saya selitkan juga dua keping gambar mak saya dalam entry tersebut. Gambar mak saya yang memang sentiasa ceria, tersenyum (ke tersengih?) saja.


Ceriakan? Boleh jadi Duta Astro Ceria . Hiks

Motip, mementang mak haku selalu ceria, korang senang-senang je cedok gambar ni dan letak pulak dalam billboard korang??????


Sape nak jawab ni? See you in court!

Seorang rakan saya, Dek Cik telah men’tag’ gambar ini di Facebook saya. Mula-mula saya tak perasan sebab saya online di handphone. Gambar pun nampak kecik dan tak clear. Tetapi bila saya online menggunakan laptop, barulah nampak clear yang gambar muka mak saya ada terpampang di billboard Yayasan Islam Terengganu bertemakan Merakyatkan Pentadbiran & Pembangunan. Rakan saya ini telah men’snap’ gambar ini ketika dia berada di Besut, Terengganu. Menurutnya lagi, ada 5 billboard!!

Adakah disebabkan muka mak saya tersenyum dan gembira, maka pihak Yayasan Islam Terengganu suka-suka hati menggunakan gambar tersebut tanpa kebenaran? Konon-konon nak menunjukkan bahawa mak saya gembira dengan pentadbiran dan pembangunan yang dijalankan? Hellooww, mak gua bukan orang Terengganu hokeh. Kalau signboard kat Sungai Choh ke, Kuala Selangor ke dimahapkanlah jugak. Hiks!

So, apa yang patut saya buat? Saman boleh? Saya claimlah yang mak saya menghadapi kemurungan selepas gambar dia disiarkan. Claim ganti rugi khas, ganti rugi am, gantirugi tekanan perasaan. Gaggagaa… Makcik kayooooo… Kalau satu billboard kita saman sejuta, 5 billboard dah dapat 5 juta! Bagi 10% kepada rakan saya yang tolong snap gamba ni, ada lagi 4.5 juta. Wahhh..kaya kaya kaya. Lebih kaya daripada Abdul Wahab, lebih kaya dari Abdul Wahib.*Matila aku gila. Padahal agaknya mak saya happy je muka dia glamer kan?

So, inilah dia. Orang ni nak kerja senang je. Sape grafik artis yang buat billboard ni ntah. Tapi yang pasti orang daripada Percetakan Yayasan Islam Terengganu Sdn Bhd. Bukannya susah pun. Kalau takde budget sangat, amik jela gambar budak-budak opis korang, berlakon tengah gembira ke, tengah senyum, tengah gelak-gelak. Bukannya susah. Saya rasa, gambar orang-orang lain dalam billboard tu pun dorang main amik dari internet je.

Kesimpulannya, saman ke tak saman? Huhu

Assalamualaikum 😉

Oleh kerana ada pembaca prihatin yang SMS saya bertanyakan “X tulis hr ni?”, maka saya dengan gigihnya akan cuba menulis walaupun hanya benda merapu. Hee hee.. Terima kasih kepada..err..tak sure encik ke cik ke puan..sebab saya tak tanye siapa nama dia. Kerana andalah, saya berada di sini pada hari ini. Huhu

Siang tadi saya ada baca blog Peej yang menulis entry tentang benda-benda yang ada dalam handbagnya. Maka, saya pun meniru idea tersebut since dia pun ada cakap nak tengok ape benda yang ada dalam handbag orang lain. Sedia?? Cekidaut!

Inilah rupe handbag saya. Lokasi – Atas tilam. Disclaimer : Kang ada plak yang ingat saje nak tunjuk jenis handbag (ade korang kisah?Hiks!). Yup, ini adalah LV handbag original tapi beli kat second hand shop masa kat Hokkaido hari tu. So, harga dia murah sangat-sangat compared to brand new yang saya tengok kat LV KLCC. RM4950!! Gilo! Belum mampu lagi saya nak beli handbag sampai 4-5 ribu. Kecuali nanti dah ada RM100k tunai dalam tangan. Waka waka..(amik semangat World Cup)

So, ini rupe dalam dia. Sume kasi sumbat. Alasan bersepah : sebab takde partition! Huhu


1. Notebook – senang nak catit macam-macam
2. Pen –
sampai 4 batang. Gila pen!
3. Stapler dan staples –
Kalau ada orang jahat, saya kepit dia!


1. Business card holder dan ofkos bizkad CWA
2. Kalkulator –
senang nak kira bape yang client untung/rugi
3. Yang hitam bulat tu ialah thumbprint pad –
Well, sebagai konsultan Unit Trust CWA, thumbprint pad ni ibarat nyawa tau tak. Nyawa! Huhu. Senang, kalo client-client nak invest EPF dorang, saya tenyeh je jari dorang kat sini


1. Miniature perfume BVLGARI dan KENZOAMOUR – Kenala mangi-mangi
2. Yang botol penutup putih tu ubat jerawat. Motip?
3. MAC Lightful compact powder
4.
Untuk nafas yang lebih segar – Fisherman’s Friend PRO Fresh. Gittew..


Cop kampeni – senang kalau ada urusan bank. Manela tau nak kena cop atas cheque ke

Handphone Nokia E63 dan Purse Charles & Keith. Dah senget-senget butang dia saye kejekan. 😀

Dan akhir sekali……….

Kunci rumah dan kunci bilik opis – Senang, gantung je satu keychain. Kalo ilang, biar sume ilang. Padan muka saya yang careless ini.

Okeh, sekian saja tayangan handbag pada hari ini. Moral of the story, lagi besar handbag, lagi banyak benda yang akan disumbatkan. Tengok orang lelaki. Senang je. Wallet seketul, handphone seketul. Jalan…Orang pompan, macam-macam yang dia nak sumbatkan dalam handbag (termasuk la saya!). Kalau gajah muat dalam handbag tu, agaknye gajah pun saya angkut sekali. Ok, saya over!

Sekian saja, sehingga kita bertemu di lain entry. Astalavista bebeh!