Ujie Situ Sana Sini

Aku Hidup Kerana Cinta…Cinta Allah, Cinta Keluarga, Cinta Kekasih

Assalamualaikum uols..

Macam cite trip ke Italy yang baru akak habiskan aritu (Pheww.. Finally!), trip ke Morocco & Spain ni pun sama dah basi sebenarnya. Trip PruBSN ni akak qualify tahun lepas. Peginya pun bulan April 2015. Dah nak masuk setahun. Keji kan?

Menulis memang minat akak tapi dengan adanya FB, blog ni dah lama akak tinggalkan. Padahal blog ni lah dulu tempat carik makan. Tempat dapat client baru. Aduii.. Ni semua salah Mark Zuckerberg. *matilah salahkan orang lain.. Heehee..

Oklah, barang yang lepas jangan dikenang. Jom lah kita baca benda yang akak nak merepek ni. Nak tanak, akak kena dokumenkan jugak dalam blog. Kalau tak, takde pulak kenangan masa tua-tua nanti.. Gituhh..

Trip ke Morocco & Spain ni merupakan trip terpanjang yang pernah akak qualify selama akak kat PruBSN. Selalunya trip kitorang dalam 6-7 hari je. Tapi trip kali ni kami pergi dari 12 April sampai 21 April 2015. 10 hari 7 malam.

Kami berlepas dari KLIA jam 9 malam menaiki pesawat Qatar Airways. Ni pun first time akak naik Qatar. Selalunya naik Emirates. Best jugak. Kalau naik Qatar, akan transit kat Doha.

Kami sampai Doha lebih kurang pukul 11.45 malam atau 4.45 pagi waktu Malaysia. Perjalanan ke Doha mengambil masa 7 jam 45 minit. Transit kat sana selama lebih kurang 2 jam 40 minit.

Salah satu tarikan kat Airport Doha. Bear besau!

Hampir 3 jam transit di Doha, kami terbang ke ke Casablanca, Morocco pada jam 2.20 pagi waktu Doha dan tiba di Casablanca pukul 9 pagi. Another 7 hours macam tu. Phewww… Kematu vontots! Masa tu kat Malaysia dah pukul 4 petang. So, cer kira bape jam akak tak mandi. Wakakaka…

Yeay!!! Dah sampai Morocco!!

Selpie. Luasnye dahi cam padang bola!

Aeroport Mohammed – apeke teruk benau dorang eja epot? 

Destinasi pertama kami di Morocco ialah Marakesh. Bergerak dari airport lebih kurang jam 11 pagi. Dari Casablanca nak ke Marakesh amik masa lebih kurang 2 jam perjalanan.

 

Plaza Tol 

Macam biasalah, dalam bas, tour guide kami pun explain la serba sedikit pasal Morocco ni. Menurut beliau, 95% daripada rakyat Morocco adalah Muslim. Daaaan…. Morocco merupakan negara Islam pertama yang dilawati oleh Kaum Yahudi. Marakesh (perkataan Arab) bermaksud country of sunset (Maghrib). Bahasa rasmi mereka ialah Arab dan bahasa kedua adalah French. Oh ya, Dasia iaitu kereta buatan French hanya berharga 7,000 euro di sana.

Menurut beliau lagi, setiap tahun mereka mengexport 700,000 tan sayur ke Eropah. Dan jangan tak tahu, dorang pun negara 4 musim. Masa kami pegi aritu tengah spring season. Selain tu, Morocco merupakan negara ketiga selepas Spain dan Greece yang mengexport buah zaitun dan juga negara pertama yang mengexport buah oren ke Eropah.

Nampak?? Akak catit okeh setiap fakta.. Hihi…

Minyak pulak dijual 1 litre 1 euro. So 1 litre minyak kat Morocco, kalau convert duit kita dalam RM4.70 camtu. Wow!!!

Populasi penduduk pulak, Casablanca diduduki oleh 4 juta orang, diikuti Fez 1.7 juta dan Marakesh 1 juta orang. Dan ibu negara Morocco ialah Rabat.

Lepas tour guide tu dah bebel-bebel pasal Morocco, akhirnya kitorang berhenti rehat kat R&R lebih kurang 20 minit. Best gak mengopi.

Pekat melekat!!

Lepas rehat, sambung lagi perjalanan.

Kebanyakan pemandangan kat Morocco cengginila..

 

Tol lagik..

Pokok zaitun.. Kot.. 😀

Rumah-rumah dorang mesti kaler merah

Fokok kelafa 

Kawasan perumahan

Ni perumahan ala-ala Sri Hartamas gituh..

Ni rumah orang ada-ada. Harga rumah around 1 juta USD!

Banglo okeh..

So, akhirnya kami sampai kat Marakesh lebih kurang 1.30 petang. Memang elok sangatla tu sebab terus pegi lunch. Kebuluranzz..

On the way nak ke restoran tempat makan tu, kami kena lalu macam dataran – Djema el Fnaa Square. Ala-ala uptown gitu. Tapi siap ada kuda. Kalau nak round naik kuda pun boleh.

Belum banyak peniaga lagi. Baru sikit je stall yang ada

Matahari terpacak atas kepala

 

 

Jalan punye jalan, akhirnya sampailah ke restoran tempat makan – Restaurant Palais Arabe

 

Phirana menyerang..

Hepi dapat makan

Cantek senibina dalam restoran ni

Makanan.. Sume tumbuhan je :-(

Gambar masa makan tidak diambil kerana ada unsur-unsur phirana yang ganaz. Hahaha..

Lepas makan, round lagi kat dataran tu..

Kudaku lari gagah berani

Bas hop-on hop-off 

Kalau perasan, bangunan kat Marakesh kebanyakannya kaler merah bata. Daripada rumah, sampailah ke bangunan-bangunan kerajaan. Marakesh pun digelar Red City. Bangunan-bangunan kat Marakesh berwarna merah sebagai menghormati warna Di Raja mereka. Ko hado kaler raja kaler merah? Hiks!

Lepas makan, kami terus dibawak balik ke hotel. Check in hotel pukul 3 petang. Pastu berehat-rehat je. Pukul 7.30 malam turun untuk dinner kat hotel.

Lepas dinner pulak, sambung lagi lepak kat bawah hotel sampai pukul 10 malam. Pastu barulah reti naik tido.

So, setel cite hari pertama.. Nanti kalau mood mari, akak sambung lagi..

Tiba-tiba akak sedar, unta fadang fasir pun tak femalash macam akak..Haha..

Yezzahhh!! Akhirnya setelah berkurun lama barulah akak merajinkan diri untuk hapdet entry last Hong Kong ni. Gila wehh!! Trip bulan May, nak masuk September barulah nak habeskan entry. Ekceli akak taklah pemalas sangat. Buktinya banyak entry lain yang akak tulis cuma entry Hong Kong ni malas nak edit-edit gambonya. Sebab tu jadi tertangguh-tangguh..

Anyway…. Ni lah keadaan betapa havocnya masa hari nak balik tu.. Semua berkumpul kat lobby untuk check out..

pic1

pic2Gemuknya akak masa ni.. 63kg hoii! Sekarang 57kg okeh.. Matilah caption takde kena mengena dengan gamba..Huhu..

Lepas settle check out semua, bergeraklah kami ke airport lebih kurang 11.45 pagi..

pic3PP yang telah bertukar menjadi Iron Man

pic4Sekitar pemandangan dalam perjalanan ke airport

Sampai airport dalam 12.30 tengahari..

pic5

Boleh tahan panas cuaca masa tu..

pic6

pic7Teket balik

Lepas settle urusan check in, kitorang pun jenjalan dalam airport tu..

pic8Nape Guardian jadi Mannings? Agaknya sama makna kot..

pic9Kedai Aji Ichiban.. Assalamualaikum Aji! *tetiba

Nampak pulak Chatime. Tengah haus pulak tu.. Apa lagi, singgahlah.. Lagipun nak mengabeskan saki baki duit Hong Kong yang ada..

pic10

pic11Sampai hati panggil akak Matcha..

pic12Halal okeh.. Yang kat Malaysia punye, takde pulak nampak tanda Halal.. Hmm..

pic13

Lepas dah lepak-lepak minum, akhirnya tibalah masa untuk boarding..

pic14

pic15Naik tren ke terminal

Ni la rupa kapal terobang kami.. Malaysia Airlines A380

pic16

pic17Boarding time..

Patutnya take off pukul 2.45 petang tapi pukul 3.15 tak jugak gerak-gerak.. Rupanya jem daa… Ujan pulak tu…

pic18

pic18Sape cakap naik kapal terbang tak bleh jem? Huhu..

Tak lama tu, terbanglah kami di awan biru… Dan dihidangkan dengan lunch set ini..

pic20Meriah…

Perjalanan mengambil masa 4 jam dan lehih kurang 7.30 malam kami sampai ke KLIA. Lepas amik luggage semua, marilah kita tengok berapa bayaran parking kat KLIA untuk 4 hari…

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

pic21Yezzah! 176 hengget!! Kongsi 4 orang = RM44 sorang.. Okla tu.. Hiks!

Sampai Kotadem dalam 9 lebih.. Terbongkang kepenatan…

So, berakhirlah sudah catatan perjalanan akak ke Hong Kong. Okbai.. *nampak nau pemalas nak buat penutup..Heehee..