Ujie Situ Sana Sini

Aku Hidup Kerana Cinta…Cinta Allah, Cinta Keluarga, Cinta Kekasih

Tajuk entry nak best aje.. Hiks.. Ye, sayalah bakal pengganti Leonardo da Vinci abad ke 21 ni. Dipersembahkan hasil lukisan saya……

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

Hasil seniku

Shantek tak? Shantekkk kan? Well, orang seni macam saya memang terer bab-bab melukis ni. Apa? Saya riak? Memang pun! Korang mampooo? Hahaha..

Opsss! Jangan keji dulu.  Bagi saya citer sampai abis oke..

Setelah 4 bulan bertungkus lumus menyiapkan lukisan saya, akhirnya siap jugak semalam. Sejak dari pagi saya mulakan kerja-kerja mewarna yang tertangguh sekian lama, dah malam baru setel. Sambil tengok rancangan Vokal Bukan Sekadar Rupa kat TV3 tu, saya tertonggeng-tonggeng lagi menyiapkan lukisan tu. Dah siap kaler, tunggu kering sikit, saya varniskan pulak. Nanti boleh la hantar kedai untuk dibingkaikan.

Sebenarnya lukisan ni bukan saya lukis. :-) Saya kaler aje. Ayat-ayat riak di atas saje je nak bagi gempak. Nama lukisan jenis ni ialah Paint By Numbers. Daripada nama je kita dah tau yang lukisan ni kita warnakan ikut nombor kan? Saya beli benda alah ni disebabkan pengaruh rakan sebaya. Saya jeles bila tengok member saya tu dah menyiapkan 2-3 buah lukisan dia. Dia cakap dia beli kat Ikano.

Satu hari dalam bulan Jun (lama giler dah saya simpan citer ni), saya pun pegi Ikano nak carik benda tu, tapi tak jumpa kedai lukisan tu. Nak tanye kat member tu semula takut kantoi sebab tujuan saya nak pegi kedai tu pun nak carik lukisan untuk hadiah besday dia jugak. So, sampai kat Ikano, puas saya carik dari tingkat bawah, sampailah tingkat atas, takde jugak. Sampailah akhirnya saya tanye sorang budak India, kat mane nak beli lukisan yang boleh kita kaler-kaler. Dia tunjukkan arah dan bila saya carik.. Yeay!!! Jumpa..

Inilah kedainya..

 

Pre-Sen-Te –  a unique gift shop. Sorry tuan tanah tetap gak nak enterframe walaupun tujuan asal nak ambik gamba kedai je..Huhu

Kalau sape-sape nak carik, kedai dia belah bawah sekali kat Ikano, jalan macam nak menuju ke Ikea tu..

Gila tengok sume lukisan dalam ni.. Ni lukisan-lukisan yang dah siap. Ada di antara lukisan ni yang dijual semula kepada kedai ni oleh pelanggan apabila dah siap diwarnakan. Pastu kedai ni pulak, jual kat pelanggan-pelanggan lain yang mahukan lukisan yang sudah siap diwarna.

Lawa kan lukisan-lukisan tu?

Saya beli dua set. Satu untuk diri sendiri, satu lagi untuk besday member

Lukisan ni ada macam-macam saiz dan harga. Paling kecik rasanya besar kertas A4 dan harganya lebih kurang RM40. yang saya beli ni saiz sederhana, mungkin 2 kali saiz A3 kot. Harga dalam RM80+. Paling besar saya tanya orang kedai tu, ada saiz pintu rumah. Mungkin dalam RM400-500. Oke, lukisan ni sebenarnya memang dah siap dicetak di atas kanvas. Lepas tu, memang dah ada siap-siap nombor warna yang perlu diikut untuk diwarnakan di atas kanvas tu. Sebab tu nama dia Paint By Numbers. Panduan kertas pun ada diberi supaya senang kita rujuk nombor dan warnanya. Lepas tu ada pulak pelbagai warna watercolor dibekalkan bersama-sama dengan berus lukisan. Tak lupa juga set varnis untuk kita varniskan di atas lukisan bila dah siap nanti.

DIY – Do It Yourself. Ha gitteww.. Ni kotak yang berisi kanvas dan segala mak nenek alatan  melukis mewarna

Arahan dan panduan kat belakang kotak

Kertas rujukan bernombor

Set watercolor, varnis dan berus

Set varnis

Lukisan yang masih belum dikalerkan sepenuhnya. Saya baru kaler bantal.. Huhu

Sebenarnya terlupa nak amik gambar kanvas tu masa lukisan ni belum dikalerkan sebab sampai umah je terus tak sabar nak kaler..hiks.. Tu yang bila dah start kaler tu baru teringat nak amik gambo. Amik gamba pun pakai henpon je, so merasa la kabur pandangan. Nampak tak nombor-nombor di setiap area tu? Ha, dia dah siap letak nombor. Kita tinggal kalerkan aje ikut nombor yang ada pada penutup watercolor tu.

Ha, bantal dah nampak sikit. Tengah kaler bunga pulak

Saya mula mewarna sejak bulan Jun kan? Mula-mula memang bersemangat. Siap bawak balik kampung. Konon-konon tak nak buang masa kat kampung, kita buatla aktiviti mewarna… Sudahnya malas, akhirnya saya stop.

Sampai setakat ni, saya stop sebab malas.. Padahal sikit lagi nak siap

Sampailah akhirnya semalam roh nak mengaler tu datang balik. So, saya start pagi semalam dan hanya berhenti untuk mandi, makan dan solat je. Sampai rasa nak patah pinggang. Kejap saya mencangkung, kejap meniarap, kejap saya duduk. Punyelah gigih nak siapkan.

Akhirnya……. Kita persilakan sekali lagi lukisan saya masuk mengadap…

Taraaaaa……

Apa lagi!! Korang tryla pulak.. Saya ingat nanti saya nak pegi lagila. Nak beli yang ni pulak..

Opsss!! Haha..

Hari ketiga merupakan hari terakhir kami di Paris dan akan bertolak ke London pada sebelah petang. Selesai bersarapan, seperti biasa acara wajib ialah acara bergambar la kan..

Ada yang kata macam penyiasat persendirian. Ada gak yang cakap macam Zorro. Ini dia Kakak kepada Detective Conan!! Ada aku kesah??

Pose kejizz..

Dengan mamat French tukang jaga beg

Motip hakak berkepak?

Ceruk pokok pun bolehh..

Bersama pakcik drebar

Bangkok Bank..Bangkok Bank..masuk masuk..masuk dalam lagi… (Mode : Konduktor Bas Len Seng)

Lepas dah puas bergambar, kami bergerak ke destinasi pertama pada hari itu – Paris Grand Mosque. Dalam perjalanan, sempatlah saya mengambil beberapa keping gambar dari dalam bas. Apa yang saya dapat perhatikan, di sepanjang tebing Sungai Seine di tengah-tengah Paris ni, terdapat kotak-kotak hijau bertutup. Mula-mula tertanya jugak apekebenda lah tu kan.. Rahsianya akan diceritakan selepas ini. Tungguuuu…..

Kotak-kotak besi hijau di tepi tembok

Pintu rumah apartment dorang

Persimpangan jalan yang tak berapa sibuk

Selepas lebih kurang setengah jam perjalanan, akhirnya kami tiba di masjid. Oleh kerana bas kami tak boleh parking suka-suki, maka kami dikehendaki berjalan menuju ke masjid sementara bas kami kena round-round dulu sebelum mengambil kami semula nanti.

Rupa masjid dari luar

Masjid yang juga dijadikan pusat ilmu

Taman dalam masjid. Cantik kan??

Tabung kutipan zakat. Zakat don tu hape?

Poster solat dalam Bahasa Peranchis

Perkarangan dalam masjid

Detective Conan sedang menyiasat.. Haha

Dinding masjid yang cantik

Bersama Chief Agency Officer PruBSN Takaful – Wan Zamzuri

Menara masjid

Tengah tunggu bas sampai

Selepas melawat masjid, kami dibawa untuk shopping kali terakhir di Paris. Dalam perjalanan ke sana, sempat lagi amik gambar sekeping dua. Mehla saya dedahkan apa isi kotak besi hijau tu..

Inilah rupa kotak besi hijau bila dibuka. Tu..penuh dengan buku-buku bacaan

Sebenarnya, kotak-kotak hijau tersebut adalah gerai-gerai buku atau dipanggil Les Bouquinistes. Bukan setakat buku-buku lama yang dijual, pelancong juga boleh mendapatkan lukisan, poskad dan poster. Kalau larat, kita boleh berjalan sepanjang tembok sungai tu untuk melihat setiap gerai buku. Setiap kotak biasanya dikunci dengan mangga dan dibiarkan saja selepas habis waktu jualan. Kalau kat Malaysia, rasaya hilang dah kot kotak-kotak tu. Besi beb, mahal tuh kalau dapat dijual dek Mat Pet. Seperti yang kita tahu, rakyat Peranchis merupakan rakyat Eropah yang paling minat membaca. So, tak hairanlah kalau gerai-gerai buku memang banyak kat sana.

Buku lagi

Buku, buku dan buku

Kedai ehem-ehem yang sempat disnap

Kami akhirnya tiba di kaki bukit Montmartre. Di atas bukit Montmartre tersebut, terletaknya gereja paling terkenal di Paris. Tapi tak kuasalah saya nak memanjat bukit tu semata-semata nak tengok gereja tu kan? Tapi bagi-bagi sape yang rajin, bolehlah naik bukit tu sebab dari atas bukit tu, pemandangan seluruh Paris dapat dilihat. Saya tak naik sebab kat bawah kaki bukit tu, ada tempat yang lagi menarik iaitu tempat..shoppingggggggg….

Kat sekitar kaki bukit Montmartre tu sebenarnya dipenuhi dengan bermacam-macam kedai, dari kedai pakaian, kedai kasut, cenderamata, pasar pagi hatta tempat main tikam-tikam (judi) pun ada. Memang gila menengoknya. Kat situ jugaklah saya beli sepasang boot yang berharga hanya 15 euro = RM60!

Punyelah ramai umat manusia kat sini. Berhimpit-himpit

Selepas shopping, kami dibawa makan tengahari di Tunisia Restaurant. Kat restoran ni, barulah ada rasa sedikit happy nak makan sebab ayam dia ala-ala Kenny Rogers gitu..

Sup herba

Ayam ala Kenny Rogers

Waitress pun muka stok artis

Motip pose ayu? Ayukah?

Kenapalah ko hensem sangat? Nak boleh tak?

Selepas makan, kami bertolak ke stesen Eurostar Gare du Nord dan kami dijadualkan berlepas dari stesen tersebut pada pukul 4.13 petang. Untuk pengetahuan, Eurostar merupakan keretapi penumpang berkelajuan tinggi (sehingga 300km/j) yang menyambungkan tanah besar Eropah dan United Kingdom melalui terowong bawah laut yang merentasi Selat Dover.

Dalam bas, masing-masing diberi tiket ketapi sorang satu

Inilah rupa ketapi Eurostar tu.. Gambar ehsan dari Google

Feeling-feeling Angelina Jolie dalam cite The Tourist

Pemandangan di sepanjang perjalanan antara Paris dan London

Lepas dah penat duduk, kitorang pun berjalan ke cafe dalam ketapi tu untuk lepak-lepak minum kopi dan menghabiskan baki duit euro yang ada.

Cubaan membuat pole dance

Balance duit euro yang tinggal

Perjalanan dari Paris ke London mengambil masa selama 2 jam suku. Oleh kerana kami bertolak dari Paris pada pukul 4.13 petang, maka kami tiba di stesen St. Pancras, London pada pukul 5.33 petang (waktu London). Macam kelakar pun ye sebab macam dok dalam ketapi sejam je, padahal 2 jam lebih. Yelah, waktu London lambat sejam dari Paris.

Baru sampai St. Pancras Station

Sesampainya di London, kami bergegas solat jamak Asar/Zohor di ruang terbuka yang terdapat di stesen tersebut. Kalau mengikut jadual yang diberi, sepatutnya kami akan dibawa ke masjid tetapi disebabkan kekangan masa, terpaksalah solat kat mane yang sempat je. Selepas selesai solat, apa lagi.. Makan time..

London di waktu malam

Pejabat Tourism Malaysia

Kami dibawa makan di Restoran Jom Makan

Botol air mineral pon lawa

Makan kat restoran kat London, barulah dapat rasa nikmat sebenar. Haha poyo!

Air sirap paling sedap di dunia

Lepas makan, mohle kita balik ke hotel. Di London, kami menginap di Corus Hotel Hyde Park. Bilik hotel di London lebih kecil berbanding bilik hotel di Paris. Tapi tak kisahlah, asalkan dapat tido, sudah.

Sempat gak pose sebelum bilik bersepah. Jangan marah ha…