Ujie Situ Sana Sini

Aku Hidup Kerana Cinta…Cinta Allah, Cinta Keluarga, Cinta Kekasih

Ampunnn… dekat nak setahun kot pegi Italy, dan dah bape bulan tertangguh sejak first entry Mamma Italia Part 1 tu, baru arini berkesempatan nak sambung balik. Citer hari kedua tak sure pulak bila dapat sambung lagi.. Hiks! So, jom melawat Colosseum bersama akak…

Bas turunkan kami jauh sikit dari Colosseum tu, so kenalah berjalan…

Haaa.. Baru nampak rupanya..


Masih dalam proses baikpulih






Tour guide kami tengah explain sejarah Colosseum

Dari WikipediaColosseum atau nama asalnya Amfiteater Flavia ialah sebuah monumen bersejarah yang terdiri dari bangunan terbuka separa bulat, berpentas, mempunyai tempat duduk yang digunakan sebagai tempat pertunjukan pada zaman Rom Kuno. Colosseum merupakan struktur terbesar yang pernah dibina di Empayar Rom. Pembinaannya telah dimulakan oleh Maharaja Vespasian di antara tahun 70 dan 72,dan disiapkan pada tahun 80 oleh anaknya lelakinya, Titus.Coloseum adalah salah satu dari Tujuh Keajaiban Dunia yang berasal daripada Zaman Pertengahan Awal. Ia terletak di Rom, di mana merupakan ibu negara bagi negara Itali moden. Lagi tentang Colosseum.


Ni lah rupa tak mandi sehari suntuk..



Pernah menjadi tempat pertunjukan Gladiator



Bersama CEO PruBSN – Mr. Azim Mithani


Banyak yang dah rosak akibat gempa bumi





Taman bunga depan Colosseum



Gambar ramai-ramai


Tak percaya Colosseum depan mata



 

Lepas seharian suntuk berjalan dengan tak mandi selama lebih satu hari, akhirnya kami dibawak pulang ke hotel. Ibis Style Hotel Rome. Argggghhhh!! Happynya dapat mandi..


Tatau apa function mangkuk sebelah toilet bowl tu. Akak bajet tu macam sinki utk senang nak mencebok.. Heee..

Lepas dah menyegarkan badan, malam tu kami dibawa untuk dinner. Lapar siot..



Makanan Lebanon kot.. Telan jelah walaupun tak baper nak lalu kat tekak..

Lepas dinner, balik hotel dan tidooooo…

Semoga akak akan rajin hapdet lepas ni… Daaa…

 

Mamma Mia.. Italia!!!

Keji kan? Dah 3 bulan trip ni baru sebok nak cerita. Kalau ikutkan maaaalaasssss betul tapi kang mana tau dah tua-tua nanti akak Alzheimer ke (Nauzubillah), boleh jugak akak ingat balik momen-momen indah dalam hidupku. Gituhh..

Whateva, mehlah kita cerita-ceriti ye..

Ni destinasi ke-4 Elite Trip akak bersama PruBSN Takaful. Nak join Elite Trip ni ada cara dia. Achieve target tahunan, PruBSN akan bawak jalan free. Bahasa pasar dia yang agak keji  “Makan tanggung, berak cangkung“. Bawak diri dengan duit nak shopping je. Lain-lain, PruBSN cover. So, sape-sape yang achieve target pada tahun 2013, mohle kita ke Italy..

map_of_italy

Trip ni sebenarnya pada 9-16 Mac yang silam. Keji kan? Dah 3 bulan dah.. Hiks! Trip kali ni kami dipecahkan kepada dua group. Satu naik Qatar Airways dan satu group lagi naik Emirates Airlines. Akak group yang kedua, naik Emirates. Group pertama terbang dulu, pukul 9 malam dan akan transit di Doha. Emirates pulak pukul 1 pagi tapi pukul 10 malam dah nak kena berlonggok kat airport untuk urusan check in.

Alhamdulillah, tepat jam 1.10 pagi kami pun berlepas dari KLIA. Macam biasa, kalau naik Emirates, kena transit kat Dubai.. KL ke Dubai mengambil masa 7 jam. Lagi dua jam nak sampai Dubai, barulah kitorang dapat makan. Kira cam sahur pulak jadinya. Belasah jelah..Kami sampai Dubai lebih kurang jam 4.30 pagi. Waktu Dubai 4 jam lewat dari KL so masa kami sampai tu, kiranya KL dah pukul 8.30 pagi..

Baper jam pulak transit kat Dubai? Amikkaw 5 jam kat situ. So, disebabkan transit lebih 4 jam, dapatlah kitorang meal voucher untuk sarapan.

Kali ni akak pilih donat dengan sandwich. Giler besar donat dia. Memang tak abes makan!

Lepas makan, jenjalan kejap kat airport Dubai sampailah pengumuman dibuat untuk boarding.. Akhirnya pukul 9.30 pagi kami terbang meninggalkan Dubai menuju ke Rome..

Babai Dubai.. Dubai yang sempat akak snap. Padat!

Dubai ke Rome pulak mengambil masa lagi 6 jam lebih. So, cer bayangkan berapa jam akak tak mandi? Ok, jangan bayangkan. Kang tak lalu pulak nak makan.. Hua hua hua…

Hello Rome!

Kami tiba di Leonardo da Vinci Airport lebih kurang jam 12.40 tengahari atau jam 7.40 malam waktu Malaysia (Rome 7 jam lambat dari KL). Airport ni dekat dengan laut. Group yang naik Qatar Airways dah sampai pukul 7 pagi lagi. Syokla dorang dapat jalan lama-lama sket..


Dalam train menuju ke Arrival Hall

Masa ni sebenarnya dah penat gilosh. Rasa macam nak tido je. Nak menunggu luggage la bagai. Uiii, memang menguji kesabaran.


Ni tour guide tengah bagi briefing

Ada surau okeh kat airport Rome

Destinasi pertama kami ialah Colosseum iaitu stadium gergasi terkenal di dunia. Nama coach capten kitorang ialah Moritzio. Italian name sangatzz.. Haha.. On the way nak ke sana, kitorang singgah dulu kat salah satu RnR dorang yang dipanggil Autogrill untuk lunch.

Autogrill

Takdelah lunch beriya pun, ni ha je…

Alhamdulillah

Selesai makan, kami sambung perjalanan.. Ni la rupa serba sedikit Bandar Rome. Selain bangunan-bangunan lama dan bersejarah, ada jugak bangunan moden.. Tapi bangunan-bangunan kat Rome memang takde yang tinggi-tinggi.

Jem pon adalah biasa… Kebanyakan kereta kat Rome ni akak nampak semua compact car macam Jazz, Atos. Mungkin sebab jimat dan senang nak park kereta kot..

Banyak compact car je

Bila bas melintas kat satu padang, akak nampak ada sorang pompuan tengah lepak atas rumput. Akak perhatikan je perangai dia..

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

Bila dizoom, rupanya tengah korek jerawat. Bley??

Selain bangunan moden, opkos Rome ni dihiasi dengan bangunan-bangunan dari runtuhan kota lama. Menurut tour guide kami (tour guide Malaysia), Rome ni ada dua bandar. Satu atas tanah dan satu lagi bawah tanah dan kota Rome juga berusia lebih 3,000 tahun. Amazing kan?

Tetiba je terpacak kat sini..

Bangunan-bangunan lama sekitar Rome


Ni kota lama yang dah runtuh

Moteeep tong sampah pon akak nak amik. Heehee

Tak lama lepas tu, dalam pukul 3.30 petang, sampailah kami ke Colosseum. Mana bendanya?? Sabarrrr…

Ni ke? Macam bukan je…

Bersambung…