Ujie Situ Sana Sini

Aku Hidup Kerana Cinta…Cinta Allah, Cinta Keluarga, Cinta Kekasih

Selain Ngong Ping 360° yang terletak di Lantau Peak, ada satu lagi tempat tarikan pelancongan di Hong Kong yang kami nak pegi. Yang ni pun terletak di tempat yang tinggi jugak iaitu Victoria Peak. Gitu.. Sume peak-peak belaka..

Bajetnya, nak ke Victoria Peak tu, petang-petang sikit. So, boleh stay sampai malam dan tengok pemandangan malam dari atas sana. Kata orang, cantik sangat viewnya. So, kenalah pegi tengok sendiri kan?

Oleh kerana masa tu baru pukul 3 petang, ada masa lagi untuk kami jalan-jalan sekitar bandar Hong Kong dulu. Ada yang nak carik T-Shirt Hard Rock, pastu ada member akak pulak kirim short glass Hard Rock. Duit dah dibagi, kena lah jugak carik benda alah tu.

So, dari Stesen Tung Chung kami amik MTR ke Stesen Hong Kong. Dari Stesen Hong Kong, kalau ikut hasil Google, boleh jalan kaki je ke stesen MTR Central. Dan dari stesen Central pulak, memang dah dekat kalau nak ke Hard Rock Cafe tu. So, lets!


Menuju ke stesen Central


Tanye dua tiga orang, akhirnya berjayalah kami keluar dari stesen Central tu.. So, inilah dia rupa bandar Hong Kong macam selalu dalam cite Cina tu.. Hehe…



Jalan punya jalan, tanya punya tanya, taraaaaaa… Sampai jugak ke Hard Rock Cafe yang dicari-cari ittew..

Sebok je Ibrahim kat belakang tu nak enterframe


Pilih jangan tak pilih

Lepas dah setel member kat Hard Rock perut pon dah mula berkeroncong. So, apa kata isi perut dulu. Dalam banyak-banyak restoran yang ada, Ebeneezer’s ni je yang nampaknya ada tanda Halal. Restoran ni jugak yang kami nampak kat Ngong Ping tu. Bila tengok harga, ceh!! Sama je. Baik makan kat atas Ngong Ping tu.. Huhu..


Pelbagai menu yang boleh dipilih

PP amik nasik beriyani – HKD62 (RM25)

Akak amik lamb kebab – HKD68 (RM28)!! Tak tecekik ko nak mengabeskan? Mahal dowhhh!

Tecekik dalam tawa.. Haha..

Makanan kat Hong Kong ni memang mahal wehh.. Kalau tak kerana dah kebuluran, mau akak sumbat-sumbatkan je mulut akak dengan roti. Itu pon kitorang tak order air. Air dah siap-siap bawak dari hotel. Nak jimat punya pasal. Haha pedulik!

Bila perut sudah kenyang, barulah mood nak berjalan tu mari.. Kitorang tanya pekerja restoran tu, cemana cara nak pegi Victoria Peak. Dia bagitau, boleh naik bas, boleh jugak naik tram. Kalau naik bas tu, kena tanggunglah hazab berhimpit-himpit sebab hari tu hari Sabtu, so memang tourist ramai yang nak naik ke Victoria Peak tu.


Timbang punya timbang, kitorang pikir nak naik tram jelah.. Tanya pulak jalan nak ke stesen tram tu. Aiii berbelit-belit. Tanya orang ni, lain ditunjuknya. Tanya orang tu, lain pulak. Dua tiga kali gaklah berhenti tanya. Ingatkan jalannya dekat je. Rupanya, maakk aiii.. Eksesaislah jugak kiranya hari tu..



Hoii! Jauh lagi ni..

Finally, sampai jugaaaaaaaakkkkkkkkkkkk!!! Hongeh!

The Peak Tram

Tenang je nampak air mengalir kat kolam ni kan… Sekali…

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

Makk aiii.. Berlengkar macam ular, barisan nak naik tram ni.. Sama je kalau naik bas agaknya. Cit!!

Dah takde muka kiut dah masa ni..

Dari tempat kitorang mula beratur tu, ada signbod tulis “Expected time : 1 hour“. Maknanya giliran kami untuk beli tiket akan sampai dalam masa sejam lagikk…

Muka penuh pura-pura. Padahal rasa macam nak makan orang dah..

Akhirnya, dah nak sampai giliran BELI TIKET

Yeayy! Dapat dah tiket..

Ada sebab kenapa akak tulis giliran BELI TIKET dengan hurup besar. Itu baru beli tiket, belum dapat naik tramnya lagi. Nak naik tram, kena beratur lagi ye.. BERATUR! Haha..

Mari beratur dan berhimpit-himpit..


Hadi sampai mengantuk tunggu giliran. Wakakaka..

Bila nak sampai giliran kita ni hoii..

Sampailah tram yang dinanti-nantikan.. Tapi kami tak dapat naik yang ni.. Dah penuh. Next please!


Hah!! Dapat pun naik..

Tram untuk naik ke Victoria Peak ni sama macam keretapi nak naik Bukit Bendera, Penang.. Selain tram, macam akak citer tadi, boleh jugak naik bas. Masa perjalanan lebih sikitlah. Tapi boleh tengok view kiri kanan dari dalam bas tu. Dorang kata cantik. Kalau tram ni, masa perjalanan sekejap je. View pon takde apa sangat, nampak pokok-pokok jela.


Sampai dah kat atas selepas puas berpeluh-peluh

Tiket pegi balik naik tram ni ialah HKD40 (RM16) tapi akak dan bebudak ni amik pakej untuk tengok view dari puncak atas sekali iaitu Peak Tram + Sky Terrace 428 yang berharga HKD75 (RM31). Sky Terrace 428 adalah platform yang berketinggian 428 meter dari aras laut yang mana kita boleh tengok  360° pemandangan seluruh Hong Kong.

On th way nak naik ke Sky Terrace 428 tu, kitorang lalu dulu depan Muzium Lilin Madam Tussauds. Kitorang tak beli pon tiket masuk muzium lilin tu. Lagipun akak dah pernah masuk masa kat London dulu, so rasa macam sama je, cuma lain-lainlah artis yang ada dalam tu kan. Hiks! Walaupun tak masuk, ada jugaklah patung lilin 2-3 artis Hong Kong yang dorang letak kat luar muzium. Jadilah, boleh jugakla bergambo…


Sama kaler seluar.. Heehee..

Rampingnya..

Dah sudah tu, terus jelah kami naik atas Sky Terrace tu. Nampak pulak papan bentuk LOVE ni.. Tempat couple-couple letak wish masing-masing kot..

Janji dipatri di puncak Victoria.. Kelllass uols!

Masa tu, orang dah mula ramai. Waktu masa tu lebih kurang 6.30 petang. Hari belum gelap, so view dia macam biasa je akak tengok..







Tram

Masa ni PP, Hadi dengan Ibrahim sebok dah ajak turun. Akak buat degil je. Datang jejauh, penat-penat beratur, nak duduk kejap je atas ni??!! Ini boleh menimbulkan marah. Yelah, akak paham. Dorang takut jem kalau turun nanti. Mesti kena beratur lagi, kan? Tapi akak tetap buat tak peduli. Haha.. Akak tetap gak nak tunggu hari gelap..

Masa ni orang makin penuh. Siap berhimpit-himpit. Mujur akak berdiri kat paling hujung, so memang cantiklah nak amik gambo. Dek kerana orang dah ramai sangat, akak dah tak nampak dorang bertiga. Pandai-pandailah akak carik nanti..

Akhirnya hari beransur gelap..






Rumah Jackie Chan kah?

Lawa hoiii!! Kalau kamera akak lawa dan akak pandai amik, mesti lagi lawa jadinya gamba ni kan..

Dalam pukul 7.15 malam, akak rasa dah cukuplah kat atas tu. Lepas menyelit-nyelit, akak berjaya keluar dari orang yang ramai-ramai tu. Nampak bebudak tu tengah tunggu akak. Sayang dorang banyak-banyak! Muahhh!!

The Peak Tower

Yezzahh!! Inilah yang paling ‘digemari’.. BERATUR!!!

Lebih kurang 40 minit jugak beratur, baru kami dapat naik tram untuk turun ke bawah. Dari dalam tram tu, sempat jugak akak snap gamba sekeping dua…

Fuhh!! Sampai jugak akhirnya.. Masa ni orang beratur naik naik still ada lagi.. Tak silapnya, dorang tutup pukul 12 malam camtu..

Muka kepuasan..

Fuh!! Berjaya jugak akak menjejakkan kaki ke Victoria Peak tu. Ohh.. Malam kami tak berhenti setakat ni je okeh.. Ada lagi aktiviti lain lepas tu… Ke mana? Tungguuu…

Meh sambung lagi masa akak tengah bersemangat ni..

Hari ketiga tu aktiviti Free & Easy. So, sukati nak pegi mana. Tapi dorang offer jugak sape nak ikut tour yang dorang sediakan. Harga tour tu HKD450 ~ RM180. Tour tu termasuk pergi Victoria Peak, Madam Tussauds, Ladies Market dan jugak dinner kat Restoran Chinese Muslim.

Akak, PP dan dua orang lagi budak lelaki – Ibrahim & Hadi tak nak join trip tu. Kitorang nak jalan sendiri-sendiri. Sempatlah akak berbalas-balas message dengan penyelamat dari Malaysia. Tanye tempat mana yang patut akak pegi. So, atas suggestion beliau, malam sebelum pegi tu kitorang study dulu jalan-jalan Kat Hong Kong, transport apa nak kena naik dan sebagainya. Memula akak ingat nak masuk Macau. Tapi kang tak sempat pulak nak discover Hong Kong. So, hasrat ke Macau terpaksa dibatalkan. Tu trip lainlah nanti..

So, besok paginya bila dah rasa ilmu penuh di dada, kami memulakan perjalanan kami dengan Bismillah. Huhu.. Tak sure la akak baca Bismillah ke tak. Lupa.. Hiks!

Jam 11.15 pagi kami gerak dari hotel. Stesen MTR paling dekat dengan hotel kami ialah Stesen Tsuen Wan. Jauh gak lah kena jalan.. Sempott.. Nak ke stesen tu, siap lalu dalam mall lagi. Sambil jalan, sambil jeling barang-barang yang dijual. Hihi..

On the way nak ke station MTR


Dalam ni la stesennya.. Cam LRT KLCC gitu..

Lepas semput berjalan, sampailah kami ke stesen Tsuen Wan tu.

Kat dalam stesen ni siap ada vending machine payung.. Cool!


Sempat jugak withdraw duit kat sini..

Lepas dah keluar duit, kenalah beli tiket train. Akak dah baca kat website, untuk pelancong, boleh beli Tourist Day Pass khas untuk pelancong. Murah. Harga HKD55 ~ RM22. Tapi tiket ni dibenarkan untuk naik MTR SAHAJA, sukati banyak-banyak kali dalam masa 24 jam. Satu lagi tiket yang terkenal kat Hong Kong ialah Octopus Pass. Harga Octopus Pass mahal sikit – HKD100 + HKD50 (deposit), lebih kurang RM62 dan dia macam kad Touch & Go. Boleh reload kalau dah abes duit dalam tu. Octopus Pass ni boleh guna untuk naik MTR, feri, bas, tram dan macam-macam lagi. Tapi bila akak kira-kira dan tengok route perjalanan kami, macam tak berbaloi nak amik Octopus Pass sebab kitorang banyak naik MTR je.

Tourist Day Pass

Muka carik makan yang telah dihantar ke Majalah Kuntum untuk disiarkan di ruangan berkenalan. Kahh!!

Destinasi pertama kami ialah salah satu tarikan utama di Hong Kong iaitu Ngong Ping 360°. Ngong Ping 360° terletak di Lantau Peak di Lantau Island. Untuk ke sana, kena amik MTR ke Tung Chung. Sebelum tu kena tukar dulu train kat Stesen Lai King.


Kami naik tren lebih kurang jam 11.45 pagi. Sampai kat Stesen Lai King lebih kurang 10 minit lepas tu. Kena naik pulak ke stesen sebelah atas untuk amik MTR ke Tun Chung.

Kat stesen ni macam kompius sikit. Sebab masing-masing fail baca arah. Haha.. Memula bila tren sampai, kitorang dah masuk dalam tren tu, pastu kitorang keluar balik sebab ingatkan tren tu pegi ke Disneyland. Bila tanya orang kat situ, betul dah sebenarnya tren yang kitorang naik. Berbondong-bondonglah naik balik tren yang sama. Nasib baik tren tu tak jalan lagi. Pheww!



Tepat jam 12.04 tengahari train pun jalan. Sampai Stesen Tung Chung dalam pukul 12.30 tengahari.




Keluar je dari stesen tu, masing-masing melilau carik ATM. Sebab ada pulak yang tak cukup duit. Tadi kat stesen Tsuen Wan tanak withdraw siap-siap. Yang ada Money Changer. Bolehlaa.. Asalkan boleh dapat duit Hong Kong.

Lepas dah tukar duit, bergeraklah kami ke stesen Cable Car Ngong Ping 360°, tak jauh pun dari stesen Tung Chung tu. Tetiba, ada ulat tiket datang kat kami jual tiket. Tah cemana kitorang terpedaya beli. Harga yang mamat tu jual murah HKD10 dari harga yang akak tengok kat website. Untuk cable car kabin biasa (bukan lantai kaca), harga kat website HKD135 ~ RM62. Harga dengan ulat tiket tu HKD125 ~ RM56.

Lepas dah beli baru cuak. Boley??

Selamat Datang dalam pelbagai bahasa

Sempatlah amik gamba dulu sebelum beratur nak naik cable car tu.

Haa kau!! Bergulung-gulung barisan orang yang beratur

Ingatkan bila dah ada tiket tu tak payahlah beratur. Tapi kena jugak.. Aduiiii… Rupanya tiket tadi bukan tiket sebenar. Tu macam voucher. Bila sampai kat kaunter, kena tunjuk passport yang mengompemkan kita ni tourist, baru dia bagi tiket lain.. Gitteww..

Ni baru rupa teket sebenar

Cer teka, berapa jam kami beratur? Yezzah!!! Sejam hoccay! Nak lagi, hari Sabtu. Memang terbaiklah kan. Takpe, mari bertabah.

Akhirnya giliran kami sampai pada jam 1.20 petang.

Bila naik je, kepenatan tadi hilang dan bertukar dengan perasaan teruja. Lawanya view dari dalam cable car tu. Angin bertiup lembut. Sejukkkk je rasa..


Pencawang (ni ke nama dia eh? Belasah jelah) PERTAMA


Jarak perjalanan Ngong Ping Cable Car adalah sejauh 5.7km dan mengambil masa lebih kurang 25 minit. Ia menyambungkan Pusat Bandar Tung Chung dan Ngong Ping di atas puncak Pulau Lantau. Dari atas cable car tu kita boleh menikmati pemandangan panorama Lapangan Terbang Antarabangsa Hong Kong, Laut China Selatan, Tian Tan Buddha Statue atau dikenali sebagai Big Budha serta flora dan fauna Lantau Country Park.



Big Budha

Yeayyy! Sampai dah.. Akhirnya dalam pukul 1.50 petang, sampailah kami ke Ngong Ping 360° kat atas puncak tu.. Panas terik tapi berangin..


Ngong Ping 360° adalah satu projek pelancongan di Lantau Island, Hong Kong. Sebelum ini ia dikenali sebagai Projek Kereta Kabel Tung Chung sebelum dijenamakan menjadi Ngong Ping 360° pada April 2005. Projek ini terdiri daripada Kereta Kabel Ngong Ping, lif gondola yang sebelum ini dikenali sebagai Ngong Ping 360° Skyrail dan Ngong Ping Village – pusat jualan dan hiburan bersebelahan dengan stesen atas kereta kabel itu.

Keluar je dari stesen tu ada kedai jual teh dan tak silap akak ada pertunjukan cara-cara nak buat teh. Tapi macam tak kuasa pulak nak tengok..



Big Budha tengah bertapa


Big Budha ni paling tak boleh blah…


Cubaan meraba bontot Big Budha

Cuaca boleh tahan panas tapi gigih jugak nak merayap ni. Kitorang jalan terus sampailah ke pintu gerbang perkampungan tradisional Ngong Ping.


Tapi kitorang tak masuk pun. Rasanya Big Budha ada kat dalam kampung tu kot. Jadah plak nak pegi melawat, kan? Tengok dari jauh sudah.. Lainlah kalau masjid *Ehem!

Di sepanjang jalan nak sampai ke pintu gerbang perkampungan tu banyak gerai yang jual barang-barang kraftangan. Siap ada mouse yang dalam dia ada labah-labah la, pastu ada rantai, gelang, kipas lipas, macam-macamlah lagi. Tapi akak memandang sepi je barang-barang tu..

Lepas tu kami berpatah balik menuju ke stesen cable car. Sambil-sambil tu sempatlah snap gamba sana-sini..

Cable Car Switzerland

Actually kat kawasan ni dorang letak macam-macam cable car mini dari pelbagai negara. Ada dari France, Swiss dan lain-lain lagi. Sajelah nak tunjuk teknologi cable car dari macam-macam negara tu.

Selain tu, ada jugak Pokok Harapan.. Apa benda la Pokok Harapan tu kan…


Ha, kat tepi pokok ni ada disediakan papan yang kita boleh gantung wish kita yang ditulis di atas kertas yang disediakan. Kena beli.. Pandai betul otak bisnes dorang.. Boleh buat batu chinchin!


“I wish to have a beautifull girlfriend!! ♥ by Jackson”

Katanya.. Banyaklah kau Jackson oii.. Eja beautiful pon tak betul, mesti doa ko tak termakbul! Haha..

Untuk mengisi perut, ada jugak restoran kat atas ni. Yang bawah ni restoran Halal. Jual kebab, Pizza, nasi beriyani. Kitorang tak makan kat sini sebab ingat mahal. Yelah, macam kat Genting tu, kan makanan mahal sikit dari kat bawah..

Kitorang kat atas puncak tu lebih kurang setengah jam je. Pastu kitorang turun. Malas nak lama-lama sebab nak pegi banyak tempat lagi ni..


Ada air terjun okeh..

Laluan bertangga dan air terjun

Haa, nampak tak laluan bertangga tu? Sebenarnya untuk naik ke puncak Ngong Ping ni ada banyak cara. Selain naik cable car, boleh naik kereta, bas dan jugak JALAN KAKI! Trekking la kiranya. Dari bawah nak menyampaikan ke atas ni kalo jalan kaki ikut laluan yang disediakan tu dalam 2 jam lebih kot. Ada jugak akak nampak dari atas cable car tu, orang jalan kaki. Best gak kan? Mesti sejuk je walaupun tengah bersenam!

Haa, kami dah nak sampai ke bawah dah..

Dah, jom balik..

Banyak lagi nak jalan ni.. Ke mana? Tungggu….