Ujie Situ Sana Sini

Aku Hidup Kerana Cinta…Cinta Allah, Cinta Keluarga, Cinta Kekasih

Hari terakhir di London, kami diberi kebebasan untuk aktiviti Free & Easy. So, sukatilah nak jalan kemana-mana dengan syarat kena balik semula ke hotel selewat-lewatnya jam 4.30 petang sebab kami akan bertolak ke airport pada jam 5 petang.

Check out dari bilik macam biasa pukul 12 tengahari tapi disebabkan kami keluar awal pagi, so, beg-beg kami diletakkan dalam bilik khas hotel tu. Oh ya, cerita pasal hotel kat London ni, lain macam sikit. Kesian kat rakan saya suami isteri. Kena denda sebanyak £200! Puncanya disebabkan oleh karpet bilik dorang basah. Lantai toilet dalam bilik hotel kat London, takde saluran air keluar. Macam lantai toilet kita kat sini kan ada lubang air kan? Kat sana takde. Lepas tu pulak, lantai bilik air tu sama level dengan lantai bilik dan takde divider yang memisahkan lantai bilik air dengan lantai bilik. Dapat imagine tak?

Tataulah semua hotel kat London macam tu ke atau hotel yang kitorang duduk tu je macam tu. So, kalau nak mandi ke amik wuduk ke, semua kena buat dalam bath tub. Langsir bath tub tu pon kena masukkan hujung dia dalam bath tub tu untuk mengelakkan air terpercik ke lantai. Nak mandi pun berhati-hati aje. Tah macamana, suami rakan saya ni amik wuduk kat sinki. Air pun dah melimpah ke lantai dan dia tak sedar rupanya air tu mengalir masuk dalam bilik. So, karpet dalam bilik tu pun basah. Bila dorang keluar bilik pagi tu, macam biasalah. Tapi bila petang waktu balik ke hotel, bilik dorang dikunci oleh pihak hotel. Rupanya, housekeeping yang datang kemas bilik dorang, dapat kesan yang karpet dorang basah. So, selagi tak bayar denda, dorang tak boleh masuk dan ambil barang-barang.

Mula-mula hotel tu caj £500! Gila sampai RM2,500. So, nego-nego, akhirnya kena jugak £200. Masa tu dah hari kedua terakhir kat London, so duit pun dah tinggal sikit. Kesian sangat, kena pakai kad kredit dan terpaksa pinjam kawan-kawan. Bayarla jugak. Kesian giler kena bayar sampai RM1,000 sebab saiz tempat yang terkena basah tu tak sampai pun sekaki. Budak tu buat lawak “Kalau RM1,000 tu, aku boleh pasang karpet satu rumah!!”. Huhu..Itulah pengalaman yang tak berapa best. So, kalau korang gi London, make sure jangan basahkan lantai toilet hotel okeh?

Oke, sambung balik cerita. So, pagi tu, saya dan geng saya bercadang untuk pergi ke Clarks Factory Outlet di luar kota London iaitu berdekatan dengan kawasan Finsbury Park. Sebelum ape-ape, seperti biasa, kenalah pose-pose jelita terlebih dahulu. Ptuii!!

Dah lepas bersarapan

Tengah tunggu cukup korum baru boleh bergerak

Untuk ke Finsbury Park, kami dah plan untuk naik ketapi laju Underground je. Tiketnya berharga £6.60 (kalau convert kepada Ringgit Malaysia – RM33, boleh nangis sebab sama tambang naik bas ekspress pegi JB kot. Huhu). Dengan satu tiket ini, kami boleh ke mana-mana saja, turun naik 10 kali pun takpe dengan syarat dalam zon yang sama. Nak naik bas guna tiket ni pun boleh. So, dengan konfidennya, masing-masing membeli tiket ini. Sekali….jeng jeng jeng..

Bersedia nak naik ketapi

Stesen paling dekat dengan hotel kami ialah di Lancaster Gate

Cantik jam kat stesen ni

Motip ko senyum simpul? Tahape nama mamat ni pun saya dah lupa..

Spice Girl tak cukup korum

Dengan Kak Ina

Untuk ke Finsbury Park ni, kami perlu turun di stesen Oxford Circus dulu untuk naik ketapi lain sebab laluan ketapi yang kami naik memula tadi, tak lalu ke Finsbury Park. Contohnya macam komuter kita kat sini la. Laluan Sentul-Port Klang kan tak sama dengan laluan Rawang-Seremban.

Dah sampai Oxford Circus

Tunggu pulak ketapi satu lagi

Penuh gak. Maklumlah hari bekerja

Mengenang nasib sebab duit dah habis

Yeay..sampai dah kat Finsbury Park

So, disebabkan kekonfidenan kami membeli tiket £6.60 tu, rupanya mengundang musibah. Haha poyo. Bukanlah musibah sangat pun. Sebenarnya, tiket £6.60 tu hanya boleh digunakan untuk Zon 1 dan Zon 2 je. Oleh kerana Finsbury Park dah termasuk dalam Zon 3, maka kami kenalah turun di stesen Finsbury Park dan berjalan kaki lebih kurang 20 minit untuk sampai ke Clarks Factory Outley tu. Nasib baik cuaca pun sejuk, kalau kat KL, mau berpeluh ketiak! So, disebabkan kawasan tu luar dari Kota London, so jalanraya pun tak sesak. Keadaan pun lebih rileks dan tenang je. Macam kita masuk kawasan kampunglah. Contoh macam kat mane eh? Ermmm, kampung saya Sungai Choh pun tak setenang ni. Maybe macam kita pergi kampung kat Perlis kot. Haha over sangat tak?

Rileks je kan? Sejuk Nauzubillah..

Rumah-rumah kat situ pun takdelah apartment-aparment mewah macam kat London. Dia macam flat-flat je. Kira macam kawasan kos rendah gitu.

Ha, belakang tu rumah flat dorangla..

Ada taman mini kat tepi jalan

Zig zag ape pulak ni?

Ha, tourist guide kami bagitau, kawasan yang bertanda zig-zag ni adalah kawasan yang tak boleh parking. Mesti sentiasa dikosongkan. Kalau ada gak yang parking kat kawasan ni, kenalah saman nanti.

Saya rasa mungkin kalau saya tak berenti-berenti amik gamba, kejap je dah sampai kot. Maafin Inul yach!

Saya ingat ni tempat karoke sebab nama dia Karakocan kan? Rupanya travel agency ke apentah..Haha! Dasar kaki karok betul..

Ni kedai si Eda ni, ada jual ‘halal meat’. Nak carik daging halal, senang pegi sini jelah..

Ni macam Mydin kita kot. Takpun kedai RM2. Tengok harga barang dia 99p je (sen dorang dipanggil pence)

Taraaa…sampai akhirnya di Clarks Factory Shop

Dah sampai situ, apa lagi, memborongla. Tapi saya tak borong pun sebenarnya sebab sedar diri duit dah habis. Saya cuma belikan sling bag yang dikirim oleh rakan saya. Harganya £29.90 dan saya sambar sepasang kasut yang berharga £27.90. Kalau convert duit kita lebih kurang RM140. Kalau kat KL, mungkin harga kasut tu RM200-300 jugakle.

Bagi saya, Clarks ni macam BATA kat KL la kot sebab merata-rata boleh jumpa kedai kasut Clarks ni. Cuma kitorang pegi outlet ni sebab harga dia murahlah sikit berbanding kat kedai.

Rasa macam tak puas hati nak masuk lagi sekali

Jomlah kita amik gamba sementara tunggu kawan-kawan lain beli kasut

Motip?

Banyak borong nampak..

Selepas lebih kurang sejam kat Finsbury Park, destinasi kami seterusnya ialah Oxford Street sebab tak puas shopping hari kelmarinnya kat situ. Di sepanjang Oxford Street tu memang berderet-deret butik mewah dan pusat membeli belah yang best-best. Mana-mana yang tak sempat shopping hari kelmarin tu, nak pegi balik membalas dendam.

So, dari Clarks Factory Outlet tu, kami pun berjalan kaki semula ke stesen Finsbury Park. Jenuh jugaklah nak menyampai ke sana. Fuhh!!

Tatau nape saya amik gamba ni

Cantiknya kasut. Saya snap dari luar kedai je..Ni dalam £25 camtu. Tak kuasa lah nak beli sebab kat KL boleh dapat dalam RM25 kan..Eh ye ke?

Akhirnya sampai semula ke stesen Finsbury Park. Dorang pun dah tak kuasa nak melayan saya dengan pelbagai aksi

Konon-konon nak buat LOVE sign untuk Mat Saleh kat sebelah tu. Kah kah kah..

Kat Oxford Street tu, saya tuju satu tempat je iaitu shopping complex Primark. Primark ni subsidiary Mark & Spencer. Baju-baju kat situ, murah-murah belaka. Memang gila la menengoknya. Sehelai baju baru berharga £1, £2, £3..sape tak gila? Dah la berkualiti. Bestnyaaaa dorang kat sana kan? Katakanlah gaji dorang £2,000, pastu harga baju cuma £2. Berbanding kita kat sini, katakan gaji RM2,000 tapi baju dengan kualiti yang sama macam kat sana tu, harga RM20. Tak ke harga barang kita ni tak berkadaran dengan gaji?? Jom migrate sana nak?

Lepas dah puas shopping, sementara tunggu kawan-kawan yang lain selesai, saya duduk lepak kat luar shopping complex tu. Memang ada disediakan tempat untuk duduk-duduk. Best kan?

Teksi dan bas

Cute gile teksi dia

Ni orang berpusu-pusu pegi lunch agaknya

Lepas kawan-kawan pun dah setel bershopping, kami bergerak balik semula ke hotel dan tiba di hotel lebih kurang jam 3 petang. So, ada masa untuk berkemas-kemas dan solat dulu.

Nak dijadikan cerita, dua bijik beg saya tu, berat total lebih daripada 20kg (had maksimum bagasi untuk setiap penumpang). Tak silap dalam 27kg macam tu. Ahh sudah. Tourist guide bagitau, setiap 1kg yang terlebih, kena bayar £40. Dah RM200 tuh!!! Matila akak.. Kena bayar sampai RM1,400. So, saya pun menumpang kasih kat brader-brader yang beg ringan-ringan. Taulah lelaki, bukannya shopping sangat pun. Ada sorang brader tu, beg dia pun dah berat jugak. Banyak beli barang untuk anak isteri. Tanya punya tanya, adalah sorang brader ni yang boleh dijadikan mangsa untuk menumpang kasih. Heehee.. So, saya pun pindahkan sikit barang saya dalam beg dia. Mujurlah kat hotel tu ada penimbang beg. So, dah boleh ready la siap-siap sebelum kena timbang kat airport nanti.

Alhamdulillah, setel akhirnya. So, lebih kurang jam 5 petang, kami pun bergerak ke Lapangan terbang Heathrow. Penerbangan kami dijadualkan berlepas pada jam 10 malam. Sementara menunggu waktu berlepas, kami dibenarkan merayap dalam airport tu. Saya pun singgah kat Harrods sebab nak tengok best sangat ke dalam dia. Maklumlah, Harrods kat KLCC tu tak berani nak jejak.

Menarik jugak barang-barang dalam tu. Saya belikan document bag yang dikirim oleh rakan saya. Harga baru £26 macam tu. Kat KLCC, beg yang sama harga dia dalam 200-300 jugak. Saya menyesal tak beli satu untuk diri sendiri. Sedih betul. Belikan yang orang kirim je.

Meriah sigboard Harrods nih..

Gate kami untuk berlepas

Tengah menunggu untuk boarding

Babai London.. :(

Dalam flight saya duduk sebelah kakak ni suami isteri. Banyak gaklah menuntut ilmu sales dari dia

Dalam flight balik, saya dah tak kuasa nak amik gamba makanan. Huhu. Tido lagi best. Maklumlah 13 jam kan?

Akhirnya kami sampai ke KLIA lebih kurang jam 6 petang. Alhamdulillah..

Ni lah abang yang menjadi mangsa saya. Huhu. tengkiu abang Nazri!

Yahoo..sampai dah Malaysia. Malaysia is very hot!! *Matila kena panah petir!

Berdedai-dedai kat kaunter imegresen

Alhamdulillah, berakhirlah catatan perjalanan saya di Paris & London. Secara keseluruhan saya amat gembira dengan trip kali ni. Biasalah kalau ada kekurangan sikit sana-sini. Tak bolehlah nak harap sempurna semuanya, kan? Terima kasih tidak terhingga kepada pihak Prudential BSN Takaful yang sudi menaja kami (of course lah kena cukupkan target sales). Kalau harap nak pegi dengan duit sendiri, bercinta gaklah baru dapat pegi. Lepas ni nak keje rajin-rajin lagi sebab destinasi seterusnya adalah TURKI!!!!! InsyaAllah…

Aktiviti hari ketiga di London, kami mulakan dengan melawat ibu pejabat Prudential UK di London. Dalam perjalanan ke sana, kami melalui Piccadilly.

Beberapa gambar yang sempat saya ambil dari dalam bas.

The Piccadilly – salah sebuah cafe yang terdapat di Piccadilly

Piccadilly merupakan jalan utama di tengah-tengah kota London yang memanjang dari Hyde Park Corner di sebelah barat sehingga ke Piccadilly Circus di sebelah timur. Piccadilly merupakan satu-satunya jalan yang tidak diletakkan perkataan “street” atau “road” padanya seperti Oxford Street dan King’s Road. Memang kalau orang sebut Piccadilly tu sebenarnya mereka merujuk kepada jalan Piccadilly.

Apetah nama pokok ni tapi cantik sangat..

Muzium Ripley’s Believe It or Not

Thriller Live Musical Theater

Thriller Live merupakan teater muzikal berkelas dunia yang mempersembahkan lagu-lagu hit Michael Jackson di sepanjang kariernya selama dua jam tanpa henti. Tapi kitorang tak pegi pun. Tak sure pulak berapa tiketnya.

Setelah lebih kurang 40 minit perjalanan, akhirnya kami tiba di ibu pejabat Prudential UK. Sementara tunggu orang lain turun bas, mehla amik gambo dulu..Heehee..

Berlatarbelakangkan dua objek utama yang mengompomkan anda berada di Kota London iaitu public phone merah dan bas merah 2 tingkat. Haha!

Bersama Chief Agency Officer – Wan Zamzuri

Sarapan pagi lagi sekali – ikan salmon dan lemon

Agenda kami di sana adalah untuk mengetahui sejarah penubuhan Prudential UK dan bagaimana ia berkembang ke seluruh dunia dan Malaysia, khasnya. Kami dipertontonkan dengan tayangan video di samping diberi penerangan oleh pegawai penerangan Prudential. Nama dia tak ingatla pulak. Ke haku tak amik kisah sebenarnya. Huhu..

Poster yang menunjukkan mangsa Titanic dilindungi oleh Prudential

Jangan memain okeh. Semasa bencana kapal Titanic pada tahun 1912 dulu, mangsa-mangsa kapal Titanic seramai 292 orang telah dilindungi oleh Prudential Assurance Company Ltd. Pampasan yang dibayar oleh pihak Prudential kepada waris mereka ialah sebanyak £12,834. Agaknya berapa ye kalau nilai sekarang? Ha, sedangkan mangsa Titanic amik insurans dengan Prudential, korang ni tak reti-reti nak sign up dengan hakak ke? Hiks

Ni ejen-ejen Prudential terawal. Motip sume lelaki??

Ni plak staf Prudential. Motip sume pompan la pulak?

Bangunan ibu pejabat Prudential

Prudential ditubuhkan pada tahun 1848. Hmm, dah hampir 180 tahun!

Prudential dan pesaing-pesaing insurans yang lain di UK

Brochure iklan terawal. Macam asal boleh je. Hiks

Ni iklan TV. Siap ada jingle bagai

Logo Prudential – pompan pakai headband tengah pegang cermin

Selepas selesai tayangan video dan penerangan serba sedikit tentang sejarah Prudential, kami dibawa melihat bilik kebal yang dahulunya pernah digunakan untuk menyimpan polisi-polisi pelanggan.

Ni lah rupa pintunya

Ni pulak batang kunci yang digunakan untuk membuka pintu bilik kebal. Yang kecik seco’et tu dia punye gigi kunci

Kemudian, kami dibawa pula melawat sekitar bangunan Prudential.

Merah je. Ke cokelat?

Gambar reramai

Bangunan Prudential dari luar. Comot-comot sebab tengah renovate

Konon-konon tengah minum kat cafe. Caitt!!

Teksi London

Selepas melawat ibupejabat Prudential, akhirnya kami dibawa ke mercu tanda London iaitu Tower Bridge. Kami diturunkan oleh pemandu bas agak jauh dari Tower Bridge, so kenalah berjalan sikit. Tak reti-reti?

Tower Bridge dari jauh

Dalam perjalanan, kami melalui London Bridge

Burung ni mungkin terbang dari Trafalgar Square agaknya

Bangunan unik yang terdapat berdekatan dengan Tower Bridge. Bangunan pejabat kot. Lupe nak tanye tourist guide

Ingat ye, ni bukan LONDON BRIDGE. Ni nama dia TOWER BRIDGE. Jap lagi saya citer ape beza dia

Hantu Kak Limah pegi London

Tak abes-abes muka hakak kan? Ada akak kesah? Blog akak kan?

Iyyaahhhh!! Tolak telur

Haa.. Nampak tak jambatan tu? Ha, tulah dia London Bridge

Mesti korang masih ingat lagu masa kita kecik-kecik dulu – London Bridge is Falling Down

London Bridge is falling down,
Falling down, falling down,
London Bridge is falling down,
My fair lady

Kadang-kadang bila kita baca buku cerita, ada lagu ni pastu siap ada gamba macam ni lagi :-

Gambar dari Google

Betul tak? Salah sebenarnya uols. Ni bukanlah London Bridge. Ni sebenarnya Tower Bridge. London Bridge sebenarnya yang ni ha :-

London Bridge sebenar – Gambar Google jugak

Menurut tourist guide kami, Tower Bridge selalu disalah faham dan dirujuk sebagai London Bridge. Sampaikan ada satu kisah, tataulah betul ke saje lawak. Tourist guide kami cerita, ada sorang mamat jutawan dari Peranchis, nak beli property Tower Bridge (yang disangkanya sebagai London Bridge) untuk dibina semula di negaranya. So, sepanjang masa pembinaan tu, si jutawan ni takdelah nak pegi tengok ke ape. So, bila ‘London Bridge’ tu siap, dia pegilah datang tengok. Bila dia tengok je jambatan yang dah siap tu, terus dia pengsan sebab yang siap tu bukannya Tower Bridge, tetapi London Bridge iaitu jambatan bodoh je.  Kesian..

Pastu tourist guide kami cerita lagi yang penulis lagu/lirik London Bridge is Falling Down tu ialah orang Amerika. Mana orang tu tau London Bridge tu yang mana satu sebab dia pun tak pernah sampai lagi ke London. Wallahu’alam. Entah ye ntah tidak cite ni. Hehe..So, kalau nak tau lebih pasal Tower Bridge vs London Bridge, klik sini.

Destinasi kami seterusnya ialah makan!!! Dalam perjalanan, sempatlah mengambil beberapa gamba yang saya rasa agak menarik.

Bas kami melalui Tower Bridge

Lagi sekali, kasi tunjuk itu London Bridge

London Eye dari jauh. Tak singgah naik pun

Akhirnya kami sampai di restoran Malaysian Cuisine. Yeay!

Sayur campur

Udang sambal nyam nyam

Ni nasik. Motip tak kenal?

Kangkung belashann. Dun play-play!

Ape ye ni? Lupa plak. Rasanya ikan kot..

Selepas makan, kami dibawa pula melawat ke Istana Buckingham.

Berlatarbelakangkan bangunan yang dihiasi Vertical Garden. Nak tau lebih lanjut pasal Vertical Garden, klik sini

Ni la dia Istana Buckingham

Nampak tak keta kuda kat belakang tu?

MJ wanabe

Bagak gilerr pintu pagar dia..

Tengok pakgad dia..Kenapa tak pakai topi merah macam dalam citer Mr. Bean tu kan?

Seterusnya kami dibawa pula ke Westminster Abbey, gereja terkenal yang akan menjadi tempat majlis perkahwinan di raja di antara Putera William dan Kate Middleton yang akan berlangsung tidak lama lagi.

Orang yang ramai-ramai kat belakang ni tengah tunggu Queen Elizabeth datang. Tak sure ada acara apa masa ni

Ramai gilerr

Belakang tu la Westminster Abbey

Dapat amik gamba Big Ben – jam terbesar di London pun dari jauh je

Ni amik dari dalam bas. Sedehhh..

Tentera berkuda

Ni pun amik dari dalam bas gak

Lepas tu, kami dibawa pula ke China Town. Merata-rata lah China Town ni. Sume negara dia ada. Eh silap, kat Paris takde China Town.

Gong Xi! Gong Xi! Tetiba..

Saya takde beli apa-apa pun kat China Town. Tapi kawan-kawan lain yang sempat masuk dalam kedai runcit kat China Town tu, ada nampak Maggi Mee. Huhu..

Seterusnya, destinasi terakhir kami pada hari tu ialah Madame Tussauds. Madame Tussauds merupakan muzium lilin di London yang menjadi tarikan pelancong dari seluruh dunia. Muzium ini diasaskan oleh Marie Tussaud iaitu pengukir patung lilin terkenal dari Peranchis.

Di muzium ini, pelbagai hasil ukiran patung lilin daripada golongan di raja, pemimpin, artis, bintang filem, ahli sukan sehinggalah kepada pembunuh terkenal ada dipamerkan. Di dalam muzium itu, dibahagikan kepada beberapa seksyen iaitu seksyen artis, pemimpin negara, ahli sukan dan beberapa seksyen lagi. Disebabkan kesuntukan masa, banyak jugaklah seksyen yang saya tak sempat masuk. Rugi!

Tangga nak naik. Cool kan?

The gorgeous Nicole Kidman

Bersama darlingku – Johnny Depp

Bersama pasangan cantik lawa – Angelina Jolie & Brad Pitt

You jump, i jump.. Gitteww..

Victoria & Beckham

Bruce Willis – I love u..

Amitabh Belachann.. opss

The sexiest Marilyn Monroe

Aktor kesukaan akak – Morgan Freeman

Astalavista bebeh!

James Dean

Muhammad Ali. Yahhhh!!!

Sape ni eh? Lupe nama dia.. Sir apetah..

Mahatma Gandhi & Nelson Mandela

Tony Blair & Margaret Thatcher. Orang tua kat ujung tu tatau sape..

Yang saya kenal, Yasser Arafat je..Huhu

Saddam Hussein & Adolf Hitler

Kami akhiri lawatan ke Madame Tussauds ini dengan menonton tayangan 4D. Best sangatttt.. Bagi sesiapa yang dah biasa menonton tayangan 3D kat sini, mesti tau yang kalau 3D ni, kita rasa seolah-olah objek dalam skrin tu ada kat depan mata kita, seolah-olah boleh disentuh, kan? Tapi tayangan 4D ni lagi menarik sebab kalau orang dalam skrin tu tengah bertumbuk, kita pun dapat rasa ditumbuk. Kalau ada angin, rasa sejuk je. Kalau ada air terpercik, kita pun akan rasa air tu terpercik kat muka kita. Sampai saya cuak, ah sudah..basah ke muka haku ni.. Rupanya rasa je.. Padahal takde basah pun. Guna teknologi ape pun tatau la..

Tayangan 4D yang kami tonton tu berkisarkan 6 hero yang nak menyelamatkan Kota London. So, memang banyaklah adegan pertarungan. Tu yang terasa sekali kena sepak tu. Heehee.. Tayangan ni mengambil masa lebih kurang 10 minit je.


Ehsan Google

Ni la rupa dalam wayang tu. Pun gambar ehsan Google

Kat luar Madame Tussauds

Lepas dah puas melawat Madame Tussauds tu, hari pun dah nak malam. So, agenda seterusnya makan malam. Oleh kerana ia merupakan malam terakhir kami di London, kami diraikan oleh Prudential dengan Farewell Dinner yang diadakan di Malaysian & Chinese Cuisine Restaurant.

Sirap

Sambal belacan pun ada

Ulam-ulaman

CEO Prudential BSN Takaful – Mr. Azim Mithani

Tom yam

Sambil makan, kami dihiburkan dengan sesi karaoke.

Brader dua orang ni tengah nyanyi Lagu Jiwa Lagu Cinta

Tiba-tiba, saya pun naik sheikh. Nak jugak melalak. Tettaappp…..Maklumlah, kaki karok Kotadem kan. Kah kah kah. Suara kau ada berkumandang di Kota London? Ado? Nan hado kan? Hihi..

Feeling-feeling Ratu Rock Ella. Masa ni saya nyanyi lagu Kesal. Kih kih kih

MC aka Tourist guide jugak

Malaysian & Chinese Cuisine Restaurant

Lepas makan, apa lagi.. Balik hotel untuk kemas barang dan tido. Opss, tak jugak. Balik hotel tu, lepas mandi-mandi, kami keluar semula untuk mencari souvenir di sekitar hotel. Sekitar hotel pun, 20 minit jugaklah berjalan kaki. Saya sempat beli beg travel lagi sebijik sebab beg yang ada tu tak cukup nak menampung barang-barang yang saya beli. Jadinya, masa pegi 2 beg, balik 3 beg. Keji!!

 

Brochure iklan terawal. Cam kelako je