Ujie Situ Sana Sini

Aku Hidup Kerana Cinta…Cinta Allah, Cinta Keluarga, Cinta Kekasih

Kejadian 17 April 2015.. Hari ni hari terakhir kami di Morocco.

Selepas sarapan kat hotel, lebih kurang pukul 8 pagi, kami bergerak ke Casablanca menaiki bas. Satu bas, akan tinggal satu hari lagi di Casablanca dan akak bersama kawan-kawan yang qualify ke Sepanyol, akan meneruskan perjalanan ke Malaga, Sepanyol.

Nak ke airport Casablanca tu, ada kejadian yang tak diingini berlaku…













Bas rosak uols!! Nak menangis rasa.. Dahla nak kejar flight. Kalau kena tinggal, how?


Akhirnya terpaksa tukar dengan bas yang akan stay kat Casablanca. Yelah, dorang tak payah nak kejar flight. Kitorang ni je yang dah rasa macam masuk Amazing Race. Terkejar-kejar.

Akhirnya, semua beg terpaksa dipunggah. Kesian jugak dengan dorang, terpaksa berkorban untuk kami. Heehe..



Udah rupa jemaah haji.



Babai uols…

Dah tukar bas, kami teruskan lagi perjalanan ke airport. Dah cuak masa ni.. Cuak-cuak pun, sempat amik gamba.. Hiks!









Sampai jugak airport Casablanca. Ni pun ada cite mendebarkan jugak ni..


Nak dijadikan cerita, patutnya flight ke Malaga bertolak jam 2.30 petang camtu. Tapi disebabkan punyelah ramai orang nak check in, dengan imegresennya terhegeh-hegeh, siap berborak seperti di hari raya, kami hampir ketinggalan flight. Bila tengok jam, memang kompem dah kena tinggallah!

Akak nampak sorang tour guide kami yang pompuan, call sapentah. Siap nangis-nangis merayu supaya jangan bagi kapal terbang tu gerak lagi. Tunggu kami semua check in, baru gerak.

Akhirnya, dapat je check in, terus berlari macam Usain Bolt masuk kapal terbang. Dah la boleh tahan jauh.. Tak habis penat Amazing Race bas rosak, kena berlari pulak lagi.. Memang mencabar betol.. Huhu…



Akhirnya, lepas lewat setengah jam dari waktu berlepas, dapatlah kami masuk dalam perut kapal terbang. Kapal terbang kecik je. Ala-ala Firefly gitu. Dari Casablanca, Morocco ke Malaga, Sepanyol tu dalam sejam je kot. Agak dekat jugaklah..

Lebih kurang 5.15 petang, kami tiba di Airport Malaga.

Dari Malaga, kami terus dibawa ke Seville (disebut Se-vi-ya). Jom tengok pemandangan di sepanjang perjalanan ke Seville.









Masa ni pukul 6.40 petang. Akak pun saje cek waktu Maghrib kat Sepanyol ni pukul berapa. Haa, hamekkaww.. 8.55 malam. Dah macam waktu Isyak kat KL.. Hewhewhew..

Sampai kat Seville dalam pukul 8.30 malam, terus dinner kat La Medina.







Matahari terik memanchorrrr ni pukul 8.20 malam ye. Jangan tertipu.. Huhu

Sampai ke restoran.. Jom dinner kat Taj Mahal Indian Restaurant..


Ni pukul 9 malam ye. Akak pun kompius.. Akak dinner ke lunch ni? Hiks!



Alhamdulillah, semua makan sedap-sedap. Kenalah dengan tekak orang Malaysia kan.. Memang sapu bersih semua makanan malam tu.. Huhu..

 

Setel makan, kami dibawa ke hotel untuk check in. Yeayyy.. Penat siot daripada pagi..


Hotel Barcelo Sevilla Renacimiento






Souvenir dari PruBSN

Okla, tido yuk!

Assalamualaikum uols..

Macam cite trip ke Italy yang baru akak habiskan aritu (Pheww.. Finally!), trip ke Morocco & Spain ni pun sama dah basi sebenarnya. Trip PruBSN ni akak qualify tahun lepas. Peginya pun bulan April 2015. Dah nak masuk setahun. Keji kan?

Menulis memang minat akak tapi dengan adanya FB, blog ni dah lama akak tinggalkan. Padahal blog ni lah dulu tempat carik makan. Tempat dapat client baru. Aduii.. Ni semua salah Mark Zuckerberg. *matilah salahkan orang lain.. Heehee..

Oklah, barang yang lepas jangan dikenang. Jom lah kita baca benda yang akak nak merepek ni. Nak tanak, akak kena dokumenkan jugak dalam blog. Kalau tak, takde pulak kenangan masa tua-tua nanti.. Gituhh..

Trip ke Morocco & Spain ni merupakan trip terpanjang yang pernah akak qualify selama akak kat PruBSN. Selalunya trip kitorang dalam 6-7 hari je. Tapi trip kali ni kami pergi dari 12 April sampai 21 April 2015. 10 hari 7 malam.

Kami berlepas dari KLIA jam 9 malam menaiki pesawat Qatar Airways. Ni pun first time akak naik Qatar. Selalunya naik Emirates. Best jugak. Kalau naik Qatar, akan transit kat Doha.

Kami sampai Doha lebih kurang pukul 11.45 malam atau 4.45 pagi waktu Malaysia. Perjalanan ke Doha mengambil masa 7 jam 45 minit. Transit kat sana selama lebih kurang 2 jam 40 minit.

Salah satu tarikan kat Airport Doha. Bear besau!

Hampir 3 jam transit di Doha, kami terbang ke ke Casablanca, Morocco pada jam 2.20 pagi waktu Doha dan tiba di Casablanca pukul 9 pagi. Another 7 hours macam tu. Phewww… Kematu vontots! Masa tu kat Malaysia dah pukul 4 petang. So, cer kira bape jam akak tak mandi. Wakakaka…

Yeay!!! Dah sampai Morocco!!

Selpie. Luasnye dahi cam padang bola!

Aeroport Mohammed – apeke teruk benau dorang eja epot? 

Destinasi pertama kami di Morocco ialah Marakesh. Bergerak dari airport lebih kurang jam 11 pagi. Dari Casablanca nak ke Marakesh amik masa lebih kurang 2 jam perjalanan.

 

Plaza Tol 

Macam biasalah, dalam bas, tour guide kami pun explain la serba sedikit pasal Morocco ni. Menurut beliau, 95% daripada rakyat Morocco adalah Muslim. Daaaan…. Morocco merupakan negara Islam pertama yang dilawati oleh Kaum Yahudi. Marakesh (perkataan Arab) bermaksud country of sunset (Maghrib). Bahasa rasmi mereka ialah Arab dan bahasa kedua adalah French. Oh ya, Dasia iaitu kereta buatan French hanya berharga 7,000 euro di sana.

Menurut beliau lagi, setiap tahun mereka mengexport 700,000 tan sayur ke Eropah. Dan jangan tak tahu, dorang pun negara 4 musim. Masa kami pegi aritu tengah spring season. Selain tu, Morocco merupakan negara ketiga selepas Spain dan Greece yang mengexport buah zaitun dan juga negara pertama yang mengexport buah oren ke Eropah.

Nampak?? Akak catit okeh setiap fakta.. Hihi…

Minyak pulak dijual 1 litre 1 euro. So 1 litre minyak kat Morocco, kalau convert duit kita dalam RM4.70 camtu. Wow!!!

Populasi penduduk pulak, Casablanca diduduki oleh 4 juta orang, diikuti Fez 1.7 juta dan Marakesh 1 juta orang. Dan ibu negara Morocco ialah Rabat.

Lepas tour guide tu dah bebel-bebel pasal Morocco, akhirnya kitorang berhenti rehat kat R&R lebih kurang 20 minit. Best gak mengopi.

Pekat melekat!!

Lepas rehat, sambung lagi perjalanan.

Kebanyakan pemandangan kat Morocco cengginila..

 

Tol lagik..

Pokok zaitun.. Kot.. 😀

Rumah-rumah dorang mesti kaler merah

Fokok kelafa 

Kawasan perumahan

Ni perumahan ala-ala Sri Hartamas gituh..

Ni rumah orang ada-ada. Harga rumah around 1 juta USD!

Banglo okeh..

So, akhirnya kami sampai kat Marakesh lebih kurang 1.30 petang. Memang elok sangatla tu sebab terus pegi lunch. Kebuluranzz..

On the way nak ke restoran tempat makan tu, kami kena lalu macam dataran – Djema el Fnaa Square. Ala-ala uptown gitu. Tapi siap ada kuda. Kalau nak round naik kuda pun boleh.

Belum banyak peniaga lagi. Baru sikit je stall yang ada

Matahari terpacak atas kepala

 

 

Jalan punye jalan, akhirnya sampailah ke restoran tempat makan – Restaurant Palais Arabe

 

Phirana menyerang..

Hepi dapat makan

Cantek senibina dalam restoran ni

Makanan.. Sume tumbuhan je :-(

Gambar masa makan tidak diambil kerana ada unsur-unsur phirana yang ganaz. Hahaha..

Lepas makan, round lagi kat dataran tu..

Kudaku lari gagah berani

Bas hop-on hop-off 

Kalau perasan, bangunan kat Marakesh kebanyakannya kaler merah bata. Daripada rumah, sampailah ke bangunan-bangunan kerajaan. Marakesh pun digelar Red City. Bangunan-bangunan kat Marakesh berwarna merah sebagai menghormati warna Di Raja mereka. Ko hado kaler raja kaler merah? Hiks!

Lepas makan, kami terus dibawak balik ke hotel. Check in hotel pukul 3 petang. Pastu berehat-rehat je. Pukul 7.30 malam turun untuk dinner kat hotel.

Lepas dinner pulak, sambung lagi lepak kat bawah hotel sampai pukul 10 malam. Pastu barulah reti naik tido.

So, setel cite hari pertama.. Nanti kalau mood mari, akak sambung lagi..