Ujie Situ Sana Sini

Aku Hidup Kerana Cinta…Cinta Allah, Cinta Keluarga, Cinta Kekasih

Pheww!! Penatnya. Saya baru balik dari coti-coti Malaysia ni. Di mana? Jeng jeng jeng…

photo2132

photo2133
Kad tol

Ya, di sebuah pusat percutian di Pantai Timur. Tengok kad tol nih. Sorry, jakun sikit. Saya baru tau Lebuhraya Pantai Timur (LPT) menggunakan kad tol macam ni. Baguslah. Menjimatkan penggunaan kertas. Serupa macam kad Touch n Go. Cuma, fungsi macam tiket tol yang biasa. Amik kad tu bila masuk lebuhraya dan bagi balik kad tu (dengan bayaran lah kan..) bila nak keluar dari lebuhraya. Sebelum ni saya ke Terengganu pada tahun lepas, menggunakan Smart Tag. Jadi, tataulah pulak kad tolnya macam ni. Eh, melalut citer pasal kad tol pulak kan..

Hari Pertama

Kami bertolak dari KL lebih kurang pukul 9.30 pagi. Kami? Ya, saya, Mama, Abah, adik-adik, makcik dan sepupu yang menyertai percutian ni. Dua buah kereta, lapan orang. Saya satu kereta bersama adik-adik  dan sepupu yang riuh rendah bercekau bertekak.

“Akak campak korang dari kereta ni kang”, marah saya.

Senyap………………………3 saat je, pastu bising balik. Budak-budak.

Setelah berhenti makan dan minum, buang segala yang patut dibuang, kami akhirnya sampai ke tempat percutian jam 2 petang. Lepas check in, kami makan bekal nasi dan rendang yang dah siap dibawa dari KL. Dah kenyang, saya paksa mata saya untuk tidur. Penat woo, drive sensorang. Pes taim nih. Drive 4 jam tanpa bergilir-gilir. Tapi, tak dapek. Baru nak terlelap, budak-budak cikenot tu bercekau lagi. Sabo jelah.

Eh, saya tak citer lagi ke, kat mana kitorang vercoti?? Ok, ok..kejap ha..

photo2058

Pandangan dari balkoni bilik kami

Dah dapat agak?

photo2064
The Legend Resort, Cherating

Ya, kami bercuti di Cherating sebenarnya. Abah dapat hadiah penginapan 3 hari 2 malam daripada Bossnya di The Legend Resort, Cherating. Tu yang gigih jugak pegi bercuti tu. Tambahan pulak cuti panjang CNY kan. Ni, kali kedua saya bercuti di The Legend ni. Kali pertama ketika menyertai treasure hunt yang dianjurkan oleh KUB.com masa saya bekerja di KUB dulu.

photo2102
3 orang cikenot yang tak boleh duduk diam

Untuk makan malam, kami makan di Restoran Ombak, lebih kurang 5km dari The Legend. Boleh tahan makanannya dan agak murah. Balik makan, apa lagi tido le..

Hari Kedua

Saya sibuk tanya kawan saya, Mie kat mana tempat best nak makan atau berjalan kat sini. Mie mencadangkan agar saya breakfast di Kedai Kopi Hai Peng di bandar Kemaman. Kedai kopi paling popular. Selepas buat satu pusingan di bandar Kemaman, tapi masih tak jumpa kedai kopi tu, saya pun tanya brader kat stesen minyak. Laa, kami dah lalu sebenarnya kawasan tu, tapi tak perasan. Akhirnya sampai jugaklah ke kedai kopi tu. Punyelah ramai orang. Bersusun. Tambahan pulak Hari Raya Cina. Dengan Cina-cina pun sibuk breakfast kat situ (dorang tak pergi beraya ke haa?).

Roti bakar kat situ memang mavellesss!! Rotinya lembut, seri kaya dia banyak dan tebal. Kopi pun sedap. Kiranya, kalau pegi Kemaman tu, restoran wajib singgah gitu..

photo2111

Wajib amik gambar ok..

photo2106
Abah dan adik-adik

photo2108

Ramai kan?

Selepas sarapan di Kemaman, kami menuju ke Kuala Terengganu pulak. Tempat dituju, biasalah. Pasar Besar Payang dan saya teringin nak bersolat di Masjid Kristal. Siapa-siapa yang pernah pergi ke Pasar Payang, mesti perasan pesanan khidmat masyarakat kat tangga Pasar Payang ni kan?

photo2115

BERSOPAN SANTUN MENGGUNAKAN TANGGA

photo2114

Sopan kan budak ni..Hiks!

Selepas dah puas membeli-belah di Pasar Payang, kami pun menuju ke Masjid Kristal. Siap tanya abang yang jual cincin permata kat situ, macamana nak ke Masjid Kristal.

“Adik gi kanang, kanang lagi. Jangang naik jembatang. Lalu bawoh”, kata brader tu.

Last-last Masjid Kristal ke mana, hape ke mana. Pulanglah kami kembali ke Cherating dengan perasaan hampa sebab tak jumpa jalan nak ke Masjid Kristal. Huhu. Lenkali la pergi lagi.

Dalam perjalanan balik ke hotel, sempat lagi kami singgah di pantai Marang untuk minum petang dan ambil angin. Sampai ke Kuala Kemaman pula, saya singgah membeli kepok lekor dan satar. Destinasi wajib kalau ke Terengganu. Ada satu kedai tu, motto dia, “DOK TRY DOK AHU”. Saya ingatkan huruf “T” tertanggal dari papan tanda tu. Rupanya memang cenggitu pesyen cakapnya dengan membawa maksud, TAK TRY (CUBA) TAK TAHU. Hee hee..

Oleh kerana dah makan kepok lekor dan satar, jadi saya skip makan malam. Lepas makan, tengok TV jap, tido. Maklumlah besoknya nak jalan jauh balik ke KL.

Hari Ketiga

Pagi-pagi lagi kami dah berniat nak berjakuzi dan bersauna. Memang disediakan percuma untuk para pelancong yang menginap di hotel tu. Dah free, guna jelah kan. Satu jakuzi, masuk 5 orang. 3 orang budak cikenot tu, sebok mandi kat swimming pool. Lepas dah berpeluh-peluh bersauna, kami pun sama mandi kat swimming pool. Sempat saya tanya kat Lifeguard di situ tentang kejadian lemas di pantai Cherating, semalamnya. Ada keluar berita Buletin Utama. Klik untuk berita dari Utusan Malaysia. Menurut brader tu, tiap-tiap tahun memang ada orang mati lemas kat kawasan yang sama. Akhir tahun dan awal tahun. Mesti ada! Lepas dah ada yang mati lemas untuk tahun tu, kiranya dah oklah. Macam makanan laut tu lah kiranya. Isk, khurafat je kan..Dah ajal..Erm..Ombak laut tu saya tengok kuat. Macamanalah budak-budak yang berkonvoi tu boleh terpikir nak mandi. Isk isk..

Lepas dah berkubang dalam swimming pool, kami bersiap-siap nak balik dan check out. Selepas check out, kami sekali lagi ke Kuala Kemaman. Kali ni bersarapan dan jugak nak beli kepok lekor dan satar untuk dibawa balik ke KL.

photo2101
Gong Xi Fa Cai

Kami bertolak dari sana lebih kurang pukul 1.30 petang dan sampai ke R & R Genting Sempah dalam pukul 5.30 petang. Saya henjut 120-140km/j. Yelah, kalau bawak terkesip-kesip saya mengantuk. Alhamdulillah semua selamat tiba. InsyaAllah, kalau ada rezeki, boleh bercuti lagi.

Bagaimana cuti anda?

4 Comments

  1. sherry
    8:26 am on January 28th, 2009

    wehh…ko naik hiway mana nie?hiway baru ke pantai timur tu ka?masuk ikut mana hiway tu?

  2. Ujie
    8:19 pm on January 28th, 2009

    haah..memula masuk hway KL- karak cam biasa..tol RM5..pastu ada satu lg tol RM3..LPT ni start dari karak sampai ke jabor..kira last sekali exit jabor la..sebab dia tgh buat nak sambung ke tganu…

  3. SALYNA
    9:51 pm on January 28th, 2009

    best coti???
    bobo adalah name kucing baru ktorg..

  4. wawawa.. bestnya percutian ko ni.. aku pun sampai dah ikut hi-way tu tahun lps.. dr cherating gagah ke ganu tu.. hihihi

    perkataan HENJUT adalah dilarang sama skali kepada kaum2 single mingle seperti mu. ini adalah kerana ianya akan mendatangkan perasaan mau henjut oleh kaum2 yang sudah berkahwin seperti kami.. ihiks..