Ujie Situ Sana Sini

Aku Hidup Kerana Cinta…Cinta Allah, Cinta Keluarga, Cinta Kekasih

Sesetengah orang membeli insurans secara melulu, tanpa menilai dahulu apakah faedah insurans yang mereka perlukan. Adakalanya faedah insurans yang dibeli, bertindih dengan faedah kewangan sedia ada. Dan adakalanya , mereka membeli insurans tanpa memahami apakah faedah kewangan yang terkandung di dalam polisinya. Pada mereka, asalkan ada insurans, cukuplah.

Sesungguhnya, jika kita ambil mudah dan tidak berusaha untuk memahami kandungan polisi insurans yang dimiliki, kita mungkin akan menghadapi masalah kewangan di kemudian hari.

Semak faedah kewangan sedia ada sebelum membeli insurans hayat. Buatlah penilaian terlebih dahulu. Kita perlu menyelidik apakah faedah kewangan yang sudah diperoleh sedia ada daripada majikan atau majikan pasangan.

PERLINDUNGAN INSURANS SEDIA ADA

jadual1

FAEDAH KEWANGAN DARIPADA MAJIKAN

jadual2

Dengan membuat penyata faedah kewangan, kita dapat melihat sendiri sejauh mana kewangan kita sudah dilindungi, dan mengenalpasti kelemahan lain yang terdapat dalam perancangan kewangan kita.

Bagaimana untuk memilih?

Secara umumnya, faedah-faedah insurans yang terdapat di pasaran sekarang adalah seperti berikut:-

1. Faedah sara hidup jika meninggal dunia
2. Faedah sara hidup jika mengalami hilang upaya kekal
3. Faedah sara hidup jika menghidapi penyakit kritikal
4. Faedah kemalangan jika meninggal atau hilang upaya
5. Faedah kemalangan jika hilang anggota
6. Faedah elaun mingguan akibat kemalangan
7. Faedah elaun harian hospital
8. Faedah perubatan dan pembedahan hospital

Faedah insurans perlu dibuat berdasarkan jenis keadaan yang bagaimana boleh menyebabkan kita mengalami kerugian kewangan yang paling kritikal? Dalam erti kata lain, jenis musibah yang bagaimana boleh menyebabkan anda ditimpa bencana kewangan yang paling teruk, hingga menggugat kehidupan seharian.

Tips untuk memilih

1. Lindungi keperluan asas terlebih dahulu. Satu cara paling efektif untuk melindungi keperluan asas adalah dengan melindungi sumber pendapatan, iaitu gaji bulanan atau hasil perniagaan. Dengan melindungi sumber pendapatan anda, keperluan asas seperti makan minum, pakaian, tempat tinggal dan kesihatan dapat disediakan berterusan. Jika tidak dilindungi secukupnya, kehidupan boleh bertukar sengsara.

2. Jangan bazirkan wang melindungi perkara kecil yang boleh ditanggung sendiri atau sudah ditanggung oleh majikan. Gunakan insurans untk melindungi perkara-perkara besar yang boleh menyebabkan kita mengalami bencana kewangan. Sebagai contoh, melindungi kewangan kita daripada kos perubatan hospital lebih penting daripada kos perubatan klinik. Ini kerana bil klinik biasanya kecil sahaja dan sudah ditanggung majikan atau mampu ditanggung sendiri

3 Comments

 1. Hi Ujie,

  Panduan yang berguna untuk dikongsikan bersama rakan-rakan yang belum memiliki Insuran.

  Terima kasih,

  K

 2. kimi
  2:30 pm on January 29th, 2011

  tq atas perkongsian…informative utk org2 yg baru nak memulakan kehidupan sbg pekerja.. =)

 3. Ujie
  7:31 am on January 30th, 2011

  Huhu sama2