Ujie Situ Sana Sini

Aku Hidup Kerana Cinta…Cinta Allah, Cinta Keluarga, Cinta Kekasih

Dah lama saya tak tengok wayang. Kebetulan, seorang rakan saya dari Kota Bharu datang ke KL dan berhasrat nak belanja saya tengok wayang. Apa lagi, kecik tadah tangan nyiru hamba tadahkan. Huhu. Dia teringin sangat nak tengok Inception lakonan Leonardo de Caprio. So, layankan aje.

Saya book tiket wayang secara online je. Tayangan pukul 8 malam di TGV 1 Utama. Pukul 6.45 petang baru terhegeh-hegeh kuar rumah. Nasib baik dekat je. Itupun sampai lambat jugak sebab kena parking kat 1 Utama New Wing. So, kenalah menapak agak jauh sebab TGV kat belah Old Wing. Nasib baik dorang tak open tiket tu untuk dijual kat orang lain. Kalau tak, sesia je.

Saya memang tatau ape-ape pasal cerita ni sebab tak sempat pun nak baca sinopsis ke hape cuma member cakap Leonardo boleh masuk dalam mimpi orang lain. Wah, macam best je. Tagline filem ni pun THE DREAM IS REAL.

Memula macam pening nak pahamkan jalan cerita dia sebab dia berbelit-belit. Sebab dalam mimpi, ada mimpi lagi. Bukan setakat macam lagu Damasutra – Umpama Mimpi Dalam Mimpi. Yang ni, Umpama Mimpi Dalam Mimpi Dalam Mimpi Dalam Mimpi. Wahh..4 layer gitu. Hah, pening tak pening?

Secara keseluruhan, filem ni memang menarik sebab banyak aksi dan lain dari yang lain dan jugak sebab ada Watanabe. Ntahlah, saya memang suke tengok lelaki sepet-sepet. Huhu. Filem ni jugak bagi saya, setiap minit tak boleh nak tinggal sebab nanti takut tak paham dah. Rasa nak terkucil pon ku tahan, Jebat! Hee hee. Tapi kalaulah benda ni memang betul-betul boleh terjadi (ke memang ada eh?), best gak sebab boleh masuk dalam mimpi orang dan berkongsi mimpi yang sama. * Dasar busy body! Wakaka..


Ken Watanabe – Love you. Muahh!! πŸ˜‰

Filem ni mengambil masa 2 jam setengah dan habis pada pukul 10.30 malam. Panggung agak penuh sampai saya kesian kat penonton-penonton yang duduk seat depan sekali. Mau lumpuh leher dok mendongak 2 jam lebih. Kalau teman, idakle..

Ni sinopsis cerita ni :-

Dom Cobb (Leonardo DiCaprio) is a skilled thief, the absolute best in the dangerous art of extraction, stealing valuable secrets from deep within the subconscious during the dream state, when the mind is at its most vulnerable. Cobb’s rare ability has made him a coveted player in this treacherous new world of corporate espionage, but it has also made him an international fugitive and cost him everything he has ever loved.

Now Cobb is being offered a chance at redemption. One last job could give him his life back but only if he can accomplish the impossible: inception. Instead of the perfect heist, Cobb and his team of specialists have to pull off the reverse: their task is not to steal an idea but to plant one. If they succeed, it could be the perfect crime. But no amount of careful planning or expertise can prepare the team for the dangerous enemy that seems to predict their every move. An enemy that only Cobb could have seen coming.

Tapi last sekali, pengarah filem ni biarkan penonton meneka sendiri sama ada Leo masih dalam mimpi atau tidak. Tensen gue! So, korang, pegilah tengok sendiri cerita ini. Anda pasti tidak menyesal! Saya bagi 4 1/2 **** sebab 1/2 * lagi saya bengang sebab nak kena pikir part yang last sekali tu. Hergghh!!

No Comments :(