Ujie Situ Sana Sini

Aku Hidup Kerana Cinta…Cinta Allah, Cinta Keluarga, Cinta Kekasih

Pada entry semalam, saya ada cerita sikit tentang misi saya mencarik hadiah besday untuk member saya tu kan? Marilah kita namakan beliau sebagai Pompan Girang Kotadem (sebab dia dok kat Kota Damansara jugak). Sebenarnya ada peristiwa ngeri yang berlaku semasa nak menyerahkan hadiah tu kat dia. Cerita di bawah saya kopes (kopi pes) semula daripada entry blog seorang rakan kami di mana saya menjadi penulis undangan untuk menceritakan detik-detik sambutan besday Pompan Girang Kotadem tersebut. Peristiwa ini berlaku pada 8 Jun yang lepas dan entrynya ditulis pada 9 Jun. Cekidaut!!!

Opppp sebelum tu, sebagai panduan untuk pemahaman teks di bawah, saya akan senaraikan watak-watak yang terlibat dalam entry tersebut :-

BA = Pompan Girang Kotadem a.k.a Besday Girl

Cikdu (sebutan manja untuk Cikgu) = Pemilik blog yang bagi saya tumpang jadi Penulis Undangan

Kawan Baik a.k.a KB = Suami BA

Budak Havoc = Pembaca-pembaca blog Cikdu

BW, Mak Inah & Ungu = Rakan Havoc

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

 Pompuan Girang’s Besday Selebrasi oleh Penulis Undangan Si Budak Ujie Yang Keji

8 Jun 2011

Berikut merupakan kronologi peristiwa sambutan birthday pompan girang Kotadem.. Seawal 6.30 pagi semalam, aku dah sms BA untuk wish birthday dia. Tapi aku pelik kenapa cikdu tak wish pun kat entry dia semalam. Bila aku cek kat senarai birthday budak-budak Havoc, rupanya birthday BA, cikdu tulis 9 Jun (arini). Sama ada cikdu silap, atau BA feeling-feeling muda sehari. Hiks

So, semalam jugak dalam pukul 9 pagi, aku sms pulak Kawan Baik ~ “BA pegi spital jaga mak dia kan? Dia tido sana ke, balik Kotadem?. Sebab kitorang ingat nak buat surprise untuk dia. Nak datang rumah bagi hadiah

Kawan Baik reply “Dia balik tapi tatau lagi pukul berapa. Petang nanti saya inform

Nanti delete sms ni tau. Takut BA baca, kantoi pulak“, aku bagi pesanan kat Kawan Baik.

So, macam biasa aku sambunglah buat keje-keje aku. Siap pegi amik kawan aku yang datang dari Tioman kat Stesen Bandar Tasik Selatan sume. Dalam pukul 5.30 petang, Kawan Baik sms. “BA balik malam ni dalam kul 7.30. Apakata saya bawak dia kuar makan, korang duduk dalam rumah. Saya tinggalkan kunci dalam kasut“.

Aku forward sms tu kat cikdu. Cikdu memberi suggestion ~ “Ok gak tu. Ko buat rumah dia alala dirampok. Biar dia masuk dulu, KB masuk lambat. Mau meroyan dia. Hahahha.. Jangan lupa sesi telur“.

Hahaha BA, keji kan cikdu? Ni semua dia punye angkara!

Aku sms tanye Kawan Baik, ok ke idea merompak tu. Ko tau ape Kawan Baik reply, ha BA?

Ok sangat ler tu. Nanti pape saya bagitau

Wah gitu… Ada ko dapat laki macam ni Mak Inah? Haha

Wahhh!!! Dapat je idea tu, terus cargas susun plan dengan BW sume. Disebabkan kehazaban nak amik BW kat umah dia, senang citer aku kutip je BW kat LRT Kelana Jaya. Dari Kotadem nak ke LRT tu pun agak hazab gak tapi aku berjaya kutip dia lebih kurang kul 7.15. Kawan Baik plak sms bagitau BA stuck dalam jem kat Subang. Maybe lambat sikit sampai.

Masuk je keta, BW cakap “Nyah, nyah..aku nak beli belon la. Memang dah tugas aku tiup belon kalau GBS buat party“.

Hhahha.. Ko ada kawan segigih ni meraikan besday ko Ungu? So sampai je semula kat Kotadem, aku ngan BW terjah Speedmart carik belon ngan benda letup-letup tu. Lepas tu, terus tapau makanan bawak balik makan kat rumah sementara tunggu Kawan Baik bagi signal untuk merompak rumah dia. Hahah macam Ali Baba Bujang Lapok daaaa.. Sempatlah balut hadiah BA yang berupa i-Pad ittew dengan sokkabar.. Berserta dengan hadiah sampingan yang lain. Hiks

Lebih kurang 8.30 malam, Kawan Baik sms “Baru kuar rumah. Kunci dalam kasut ijau“.

Kitorang pun menggelupur kuar dari rumah aku nak merampok rumah BA. On the way tu, baru teringat pulak telur tak bawak. Singgah la pulak kedai Aceh beli telur 3 bijik. Memula aku suruh BW beli 2 bijik je tapi orang kedai tu bagitau, 3 bijik singgit. Amik jela 3 bijik terus.

Sampai je rumah BA, terus raba-raba kasut ijau. Yes!! Jumpa kunci. Bila masuk je, lampu hall terbukak. Puasla pulak carik suis kipas. Panas dowhh.. Nak merompak pun, kenalah sejuk-sejuk sikit. Cuit sana tak jalan, cuit sini tak jalan. Rupanya kipas BA pakai remote control daa… Yeaayy!! Happy bila kipas dah boleh on.

So, memula kitorang terbalikkan kusi makan BA. Pastu patung Elmo anak dia kita kasi tunggang terbalik kat atas lantai. Patung bear yang berat sebab ada duit syiling kitorang sorok, konon-konon dah kena kebas. Pastu pikir lagi apa perompak selalu buat. Member aku dari Tioman plak bagi cadangan kitorang sorok TV BA dalam bilik supaya betul-betul nampak kena rompak. Yelah, takkan motip rumah je berterabur tapi barang tak ilang kan?

 

So bersusah payahlah kitorang angkut 2 bijik TV masuk dalam bilik belakang. Yang BW still busy meniup belon kat dapo sampai kebas-kebas mulut. Gila banyak dia tiup. Adalah 15 bijik agaknye. Bravo!!

So, setiap benda yang kitorang buat, aku amik gamba SEBELUM dan SELEPAS ala-ala Eric Leong Cantekk Tak?

Sebelum…. Ada TV…

Taraaaa… Selepas takde TV dah.

Sebelum…. Ada TV…

Selepas…. Abes togel

http://i5.photobucket.com/albums/y189/diarisuperman/5-1.jpg

Sebelum susun cantik.

Selepas tunggang terbalik. Matila ko BA!

Lepas dah tunggang terbalikkan rumah BA, kitorang confuse, lampu nak bukak ke tak. Pintu rumah nak tutup ke tak. Kasut selipar nak sorok kat mane sume. Hahaha kelakar giler. Siap tanye, orang merompak biasanya dia buat apa eh. Hahaha…Maklumlah takde pengalaman merompak. Oh ya, lukisan agung BA pun aku siap sepahkan atas lantai.

Pastu sementara tunggu Kawan Baik bagi signal nak naik rumah, kitorang lepak ajelah. BW masih kat dapo tiup belon. Bley? Aku plak, eh, rasa macam nak bagi report duty kat cikdu lah. Aku amik gamba rumah BA yang tunggang terbalik tu, pastu aku MMS kat cikdu dengan ucapan.

“Janz! Kitorang buat konon-konon tiwi BA kena rompak tau”

Tetiba Kawan Baik sms bagitau dorang dah nak sampai. Kitorang pun menggelupurlah menyorok kat dapo. Tapi tetiba aku teringat, aku MMS kat sape eh gamba tadi. Aku bukaklah Sent item.

Sekali……………….

AMARAN : Adegan selepas ini, mungkin tidak sanggup dilihat kerana terdapat unsur-unsur ganas.

Bodohhhhhhhhhhh!!!! Bengong!!!!!! &):(/-)$)^#{^%#%%~|%<\~_<>.
Aku pegi MMS gamba tu kat BA!!!!!!!

Jap nak sambung maki diri sendiri.. }€€{]}%_{^*~%^*|{_<_|\

Aku siap doa, mintak-mintak henpon BA abes bateri. Akan tatapi…lepas tu BA reply~ “Apa tu?“.

Eiiii bengang giler aku dia bukak pulak sms tu. Selalunya henpon dia letak ntah mane-mane. Kalo kita sms dia arini, besok lusa baru dia nak reply. Kali ni, cepatlah pulak dia bukak sms. Yang BW dah gelak-gelakkan aku sambil padankan muka aku.

Uwaaaaaa……. Aku stress! Plan yang dah dirancang baik punya. Siap dapat bantuan dari Kawan Baik lagi, aku hancurkan sendiri!!! Babikk!!!! Bodohh!!! Aku yang kantoikan sendiri plan merompak tu. Uwaaaa…. Aku punye bengong ni memang macam ni lah. Pernah sekali tu, aku nak kutuk boss aku, pastu aku sms kat boss aku sendiri. Bley? Sebab, kalau aku tengah pikir pasal si A misalnya, dan aku nak sms si B pasal si A ni, aku khayal ke cemana ntah, aku akan ‘ter’sms si A. Samalah macam kes BA ni. Aku tengah nak cakap pasal BA kat cikdu, pastu aku bongokk pegi sms kat BA sendirik. Eiiiii… Geram giler..

Aku cecepat sms Kawan Baik, bagitau aku dah terkantoi. Tapi aku tataulah apa jadi kat bawah rumah tu kan. Kita orang tetap tunggu kat dapo ni. Sambil pegang telo ngan benda letup-letup tu. Dengarlah bunyi keletup keletap tapak kasut kat luar. Tetiba BA jerit nama aku

“Ujie! Ujie! Hahahha”.

Seth Tan gile gelakkan aku kan? Babikkk!!!

Tapi, rancangan tetap rancangan okeh. Dia masuk je dapo, kitorang letupkan dengan benda letup-letup tu. Pastu aku pecahkan telur kat kepala dia.

Kawan Baik masuk rumah je, dah gelak-gelak. Agaknye dia pun stress dengan aku sebab kantoikan plan sendiri. Pastu, BW plak pecahkan telur atas kepala BA. Kelekukk!! Kat ubun-ubun. Menjerit makcik tu jadi sewel kejap. Hahhaa. Habis karpet dia kena telur. Merasa lepas tu, BW jadi bibik kena bersihkan. Aku pulak, pose-pose merana, mengenang nasib plan tak jadi kat tepi dinding.

Sudahnya, kitorang soh BA bukak hadiah berupa i-Pad dan hadiah sampingan ittew.

i-Pad. Kah kah!

Hadiah lukisan yang dibungkus dengan kertas sokkabar dan belon-belon yang gigih ditiup oleh BW

Hhhaha cukuplah stok mewarna ko sampai tahun depan! M pulak, punyelah suka dapat belon bewarna-warni yang BW tiup.

M yang happy dapat belon

Lepas BA mandi dan basuh rambut sebab dah hanyir kena telur, kitorang pun keluar hantar BW balik umah. Sempat lagi minum-minm kat Old Town sampai kul 11 lebih..

Ha, camtulah dia uols. Plan gempak. Perlaksanaan gempak. Tapi final output hancur!!! Hancur dek tangan sendirik!! Ok, sekarang korang boleh gelakkan aku. Aku nak sambung stress!! Akhir kata

HAPPY BIRTHDAY BA MOGA KO HAPPY NGAN KEJUTAN YG TUNGGANG LANGGANG ITEWWW

Daaa….


Ni M stress mak dia ni tak habis2 pot pet ..

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Sekian saja. Keji kan? Dah, malas nak ingat. Stress!! Haha..

2 Comments

  1. nak la ipad tu jugak..

  2. Ujie
    9:48 am on October 23rd, 2011

    ko nak i-pad modes tu? haha nanti aku bagi.. yang ada ‘isi’ punye..huhu