Ujie Situ Sana Sini

Aku Hidup Kerana Cinta…Cinta Allah, Cinta Keluarga, Cinta Kekasih

Update 15 November 2011 : Blom ada sape-sape submit lagi Kisah Sedih 11-11-11. Sama ada entry ni tak laku atau memang takde benda-benda sedih yang berlaku. Wakakaka… Jimat teket wayang ahkak.. Hiks

Ada member saya, Boboi (bukan nama sebenar) memekak-mekak soh buat contest sempena tarikh yang cantik lawa arini. Sebok je kan nak mencapap kat blog orang? Buatla blog sendiri :-p

Okla, sebagai tak menghampakan beliau, kita ikutkan ajela. Ni tajuk contest pun, dia yang bagi iaitu Kisah Sedih 11-11-11. Keji gila tajuk dia. Sebab dia cakap, kebanyakan orang ada cite yang best-best je untuk tarikh ni. Contohnya, tarikh nikah la, tarikh beranak (ada yang sanggup bersalin operate sebab nak dapatkan tarikh hari ni), tarikh bertunang dan sebagainya. Tapi mungkin jugak, ada orang yang tarikh hari ni sepatutnya menjadi satu hari yang menggembirakan untuknya tetapi tak kesampaian. Contohnya saya sendiri. Konon-konon nak menikah hari ni tapi apakan daya, kita merancang, Allah yang menentukan. So, lepas ni saya nak pilih tarikh 12-12-12 plak..Hiks!

Ok, caranya mudah je. Hantarkan cerita anda yang bertajuk Kisah Sedih 11-11-11 ke email ujie@ujie.com. Panjang karangan, tak kurang 100 patah perkataan. Okla tu kan, tak panjang sangat tapi kalo lagi panjang, lagi bagus. Kalo nak bubuh gamba, kita bagi extra marks. Jurinya, sudah tentu si Boboi Gila tu. Dah dia yang nak sangat kan? Huhu. Hadiahnya, berupa 2 Teket Wayang FREE! Tetapi! Ada syarat. Cerita ni mestilah kisah benar. Kalau tipu dosa, mati seksa! Ingat tu! Huhu..

Tapi saya ada bagitau Boboi, reader blog saya ni tak ramai. Dalam 300 orang je camtu. Bukan beribu-ribu pon. Kang buat malu je takde sape nak amik bahagian. Haha.. Tapi, mamat tu siap dah sms-sms, kita layankan je la. So, korang yang baca entry ni, rajin-rajinla email cerita korang kat saya. Sape tau, peserta contest ni dua orang je yang anta, saya bagi dedua sekali hadiah teket. Haha, nampak sangat bukan blog glamer.

Oh, lupa.. Tarikh tutup? Ok, kita kasi sampai Jumaat depan (17-11-11). Seminggu tu… Kalau dua peserta gak yang anto, tataulah haku. Kah kah..

Okla, selamat mengarang.. Ingat.. Ni hadiah dia..

 Hadiah yang bakal dimenangi oleh Kisah Paling Sedih 11-11-11

Sape dah tengok movie ni? Best kan? Malam tadi saya tengok The Adventures of Tintin ni kat GSC One Utama. Katanya dapat teket berlambak-lambak kan. Haruslah digunakan. Dah tatau nak ajak sape, saya ajaklah member saya merangkap upline  saya di PruBSN Takaful. Sape lagi kalo bukan Pejal. Dah alang-alang dia dok kat Kotadem gak, senangla nak pegi. Sebenarnya dah janji ngan member lain, tapi sian dia penat bertraining dua hari, so tak jadila pegi ngan dia. Takpe beb, aku bawak ko tengok yang 3D punye plak. Huhu..

Ni sedikit ulasan yang saya petik dari Utusan Online yang menyebabkan saya meronta-ronta nak tengok jugak malam tadi punye tayangan..

MENURUT Wikipedia, Herge atau nama sebenarnya Georges Remi percaya, jika ada pengarah yang mahu bikin filem Tintin, Steven Spielberg adalah satu-satunya orang yang paling sesuai.

Spielberg yang juga peminat komik itu, membeli hak cipta daripada pelukis tersebut selepas kematiannya pada 1983. Selepas melalui pelbagai proses lebih dua dekad, akhirnya Tintin versi filem berjaya direalisasikan.

Dibantu kepakaran Peter Jackson (The Lord of the Rings, 2001-2003) yang bertindak selaku penerbit, filem yang menggunakan tajuk The Adventures of Tintin ini menggunakan teknik performance capture seperti mana Avatar (2009).

Untuk tempoh tayangan dua jam, mereka harus menggabungkan tiga album komik sekali gus iaitu The Crab with the Golden Claws, The Secret of the Unicorn dan Red Rackham’s Treasure.

Kisah bermula apabila Tintin membeli sebuah model kapal layar di sebuah pasar. Dia didatangi dua orang yang mahu membeli semula daripadanya – seorang menasihatkannya supaya berjaga-jaga, manakala seorang lagi menawarkan harga yang jauh lebih tinggi.

Menyedari kapal itu menjadi rebutan, Tintin enggan menjualnya dan cuba mencari jawapan. Tintin kemudian diculik dan kapalnya dicuri.

Pertemuannya secara tidak sengaja dengan Kapten Haddock menjadikan mereka pelarian dalam meneruskan misi untuk membongkar rahsia di sebalik kapal tersebut.

Kedua-dua hero ini mencari harta karun; di mana mereka mempunyai sedikit pembayang, manakala pembayang yang separuh lagi ada pada penjahat. Mereka juga terpaksa mengelilingi dunia menggunakan apa saja medium pengangkutan untuk menjayakan misi yang dicapai.

The Adventures of Tintin adalah bukti betapa dahsyatnya teknologi perfileman moden. Peminat animasi pernah dikagumkan dengan teknik motion-capture dalam hasil kerja Robert Zemeckis seperti The Polar Express (2004) dan A Christmas Carol (2009). Namun, Tintin menjangkaui lebih daripada itu.

Penonton seolah-olah terlupa bahawa apa yang disaksikan sekadar satu helah digital. Sama ada di lautan dengan kapal besar dan sampan; di udara dengan helikopter; menunggang unta di padang pasir atau babak kejar-mengejar di daratan – segalanya kelihatan realistik.

Tanpa ragu, ini adalah kerja animasi terbaik tahun ini dan bakal melalui jalan yang mudah untuk ke anugerah Oscar.

Saya setuju sangat dengan ulasan ni. Memang bila tengok cite ni, aduhai… Macam tengok orang betul-betul. Belum tengok yang 3D punye lagi. Kalo 3D mesti lagi melampau bestnye. Ada part-part masa si Tin Tin kena kejar dengan orang jahat tu, sampai saya terjerit sikit sebab punyelah saspen. Poyo! Hee..

Kasi amik gambo dulu dengan air dan popcorn free!

Dan tak lupa…

Rakan sepejuangan merangkap upline – Pejal

Korang kena pegi tengok cite ni tau. Best sangat. Bawak budak-budak pun oke kot. Lagipun tak lama lagi kan cuti sekolah. 🙂