Ujie Situ Sana Sini

Aku Hidup Kerana Cinta…Cinta Allah, Cinta Keluarga, Cinta Kekasih

Alohaa. Akak selalu nampak keyword search kat blog akak yang carik info tentang “medical card untuk warga emas”. So, akak rasa bertanggungjawab untuk explain pasal ni.

Warga emas bolehlah kita consider untuk mereka yang berumur 50 tahun ke atas. Macam yang kita tau, semakin berumur seseorang tu, semakin tinggi kos untuk insuransnya. Tapi, setinggi-tinggi pun kos untuk mengambil insurans, tinggi lagi kos perubatan seandainya seseorang tu ditimpa musibah dan terpaksa dimasukkan ke hospital untuk menerima rawatan. Minta dijauhkan..

Ketika kebanyakan syarikat insurans/takaful menawarkan had limit maksimum 59 tahun atau 64 tahun untuk mengambil insurans (bukan tempoh matang ye), PruBSN Takaful satu-satunya syarikat takaful yang menawarkan had maksimum umur untuk mengambil takaful/medical card sehingga umur 69 tahun. Bermakna, kalau mak ayah korang baru nak masuk umur 70 tahun, masih boleh lagi amikkan takaful/medical card untuk dorang.

Kat bawah ni akak ada sertakan kos tahunan bagi medical card untuk warga emas (yang akak highlightkan dengan kaler merah)

20130611-140931.jpg

Yang ni pulak plan untuk setiap medical card tu. Boleh rujuk benefit yang ada untuk setiap pakej – TH150, TH200, TH250, TH300, TH400 atau TH500

20130611-141915.jpg

So, akak bagi satu contoh:-

Nama : Encik Ali
Umur : 52 tahun
Pekerjaan : Guru
Tidak merokok

Katakan Encik Ali berminat nak amik plan medical card TH200. So kita rujuk pada row umur 51-55. Untuk mendapatkan plan TH200, kos medical card Encik Ali ialah RM3,029 setahun atau sebulan RM252+. Still murah, kan?

So, apa tunggu lagi. Dapatkan medical card untuk mak ayah uols sekarang! Tapi dengan syarat, BELUM ADA PENYAKIT ye. Kalau dah ada darah tinggi, kencing manis dan penyakit-penyakit kronik yang lain, tak dapek den nak nolonggg. Sorry ;-(

Untuk dapatkan quotation percuma, boleh email kat akak nama penuh, tarikh lahir, pekerjaan dan status merokok kat ujie@ujie.com dengan Subject : Nak quotation percuma please.. Hehe

Oke daaa…

Ujie
019-3889306
Affiliate Shariah Financial Planner
PruBSN Takaful

Yes!! Sampailah kita ke entry last akak kat Swiss. Alhamdulillah..

Ok, sambung lagi. Lepas dah naik ke bilik, berkemas-kemas, mandi dan bersiap, akak turun bawah untuk sambung bershopping kat pasaraya depan hotel. Kata dah pokai kan? Memang dah tak berapa nak ada duit dah, tapi semalam tak boleh tahan bila nampak ada sales kat pasaraya depan tu. Akak tengok ada baju yang harga lepas diskaun tinggal CHF3, CHF6, tu yang geram tu. Lagipun malam tadi akak dah ter’withdraw’ duit lagi..Opss!

ATM yang sememangnya sangat berbahaya.. Adoiii!

Pasaraya depan hotel

Moteeep McD dia kaler hijau? Shariah compliance sangatz.. Hik hik

Kebanyakan kedai dalam pasaraya tu bukak pukul 10 pagi. So, sementara belum bukak tu, kitorang round-round dulu, window shopping barang apa yang nak dibeli..

Kain ela pon ada

Akhirnya bila kedai dah bukak, mulalah akak memborong. Takdela banyak sangat sebenarnya. 4 helai je pon..

Haji Ramlan dan wife pun sama memborong jugak

Dah setel memborong baju-bajan, terus akak naik semula ke bilik untuk tukar vaju varrrruuuu. Kah kah.. Kampung betul. Ahhh lantak laa.. Hiks!

Lepas dah bersiap, bawak turun beg ke bawah, check out dan akhirnya jam 11.30 kami bergerak ke airport. Tak jauh pun, 11.45 pagi dah sampai.

Babai Swiss…

Sampai airport, macam biasa, kenalah check in dulu ye tak? Flight balik pun kitorang naik Emirates..

Best ke En. Joe? Hehe..

Selesai urusan check in, boarding gate dibuka pada jam 1.45 petang. Kena naik train dulu untuk ke terminal.

Akak dan vaju varrruuuu….

Sampai terminal, jalan-jalan sikit lagi sementara tunggu boarding..

Bagi chance la promote insurans rival – Zurich Insurance.. Hehhe..

Babai Swiss… InsyaAllah kalau ada rezeki, panjang umur, memang nak datang sini lagi..

Jom balik!

Emirates Airline – flight kami

Airbus A380-800. Dua tingkat okeh.. Tapi kitorang tingkat bawah je.. Huhu

Flight berlepas jam 2.30 petang (9.30 malam waktu Malaysia atau 5.30 petang waktu Dubai)

Malaysia dah malam daa…

Lepas dua jam terbang, kami dihidangkan dengan makanan tengahari (ke petang?)

Kambennnng..

Sempat caj henpon lagi

Connecting flight dari Dubai ke negara-negara lain

Serupa macam masa pegi, kitorang akan transit 4 jam dulu kat Dubai dulu. Perjalanan akan mengambil masa lebih kurang 6 jam dan dijangka akan tiba di Dubai pada jam 11.30 malam (8.30 malam waktu Swiss atau 3.30 pagi waktu Malaysia)

Oleh kerana kitorang transit 4 jam kat Dubai, kitorang diberi voucher makanan dan boleh pilih nak makan apa-apa je kat airport tu. So, sampai je kat airport, collect voucher dulu..

Lapaaaaa..

Voucher makanan

Kat belakang voucher tu ada tulis rangkaian restoran yang boleh dipilih. Akak dan kawan-kawan lain malas nak pikir lagi, kitorang pilih McD je walaupun akak tengah boikot McD sebenarnya. Huhu..

Nak ke McD tu, kena naik train dalam airport tu untuk pegi ke Gate B..

Dalam airport Dubai – on the way nak pegi McD kat Gate B

Lepas dah pilih menu, jomle kita carik tempat duduk..

Harus diingat, dorang kat sana takde sos cili. Ada sos tomato je. Kalau pegi sana, silalah bawak sos cili sendiri ye..

Dah makan tu, kena tunggu lagi dua jam hoii! Penat duduk jelah kiranya. Dengan sejuknya dalam airport tu. Kejap-kejap akak baca buku cerita, kejap-kejap tido. Sampailah akhirnya pada jam 4 pagi, kami berlepas balik ke KL. Yahoooo…

Boleh online dalam flite okeh.. Tapi kena beli airtime.. Sejam USD7 kot. Kosserr akak nak beli. Macamlah bisnes juta-juta sampai nak kena online dalam flight, kan? Haha

Setelah terbang lebih kurang 7 jam lagi, sampailah akhirnya kami kat KLIA lebih kurang jam 3 petang (11 pagi waktu Dubai)

Alhamdulillah selamat sampai..

So, berakhirlah sudah perjalanan akak di Switzerland selama 7 hari 5 malam. Secara keseluruhannya, trip kali ni memang banyaaaaaaaaak sangat memorinya pada akak. Walaupun pernah bermain salji buat pertama kali masa kat Hokkaido 3 tahun lepas, tetapi kat Swiss ni lagi hilang akal sebab kiri kanan depan belakang semua saljiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii je. Ha gitu excited sampai panjang je harkat salji akak. Hiks!

Dan walaupun matawang Swiss yang tinggi dan akak takdelah belanja bermewah-mewah sangat, sekurang-kurangnya adalah jugak bawak buah tangan untuk family dan kawan-kawan. Lagi apa ye? Haa, melihat kerenah orang Swiss yang suka buat tunjuk perasaan dan mendengar cerita tentang peraturan negara mereka, memang sangat menarik perhatian akak. Menurut Sam, Swiss dah jauh bertamadun lebih 700 tahun sebelum kita sebab tu tak hairan negara mereka maju.

Walaupun begitu, pegi mana-mana negara pun, Malaysia jugak tetap di hati. Dengan makanan, cuaca dan sebagainya. Bak kata pepatah “Hujan emas di negeri orang, hujan batu di negeri sendiri, lebih baik negeri sendiri”. Kan?

Akhir kata, terima kasih pada yang sudi baca bebelization akak sepanjang akak menulis tentang trip ke Swiss ni. Wassalam… πŸ˜‰