Ujie Situ Sana Sini

Aku Hidup Kerana Cinta…Cinta Allah, Cinta Keluarga, Cinta Kekasih

Hola!!

Kenapalah akak dilahirkan pemalas sebegini rupa? Entry banyak yang tertunggak. Walaupun takde sape yang tertunggu-tunggu entry tu tapi akak kena tulis gak. Sebagai kenangan di hari tua. Gituhhh..

Takpela, nanti akak buat slow-slow. By the way, akak balik dari Trip PruBSN ke Bandung, hari Isnin lepas (1 Julai). Kan akak bawak mak akak pegi trip tu, so malam tu mak akak tido kat Kota Damansara la kiranya. Cadangnya nak hantar dia balik Bukit Beruntung besoknya tu.

Pastu, pagi Selasa tu, kitorang keluar brekpes roti canai kat kedai depan tu je. Sambil-sambil tu mak akak cakap nak melawat Istana Negara. Saje nak jalan-jalan. Agaknya rindu kot tempat keje lama dia. Hehe..

So, lepas brekpes, kitorang balik rumah akak. Lepak-lepak lagi sambil tengok TV. Dah dekat nak tengahari tu, akak ajaklah mak akak bersiap-siap. Mohle kita keluar.

Akak memang nak ke KL, hantar barang-barang yang member akak pesan dari Bandung. So, keluar je dari Tol Jalan Duta tu, teruslah akak menghala ke Istana Negara. Sampai-sampai je, Ya Allah! Panas berdenting!! Ada gak tourist dari luar negara…

Jom layan gamba..

20130706-100247.jpg

20130706-100301.jpg

20130706-100311.jpg

Tak lama tu dengar macam suara orang berkawad. Rupanya pertukaran pengawal keselamatan berkuda daa. Akak pun amik video, tapi haku tak tekan button record. Boleh?? Hampehhh betol!!

20130706-100501.jpg

20130706-100512.jpg

20130706-100527.jpg

20130706-100544.jpg

20130706-100556.jpg

20130706-100622.jpg

20130706-100638.jpg

20130706-100653.jpg

20130706-100707.jpg

20130706-100722.jpg

20130706-100746.jpg

20130706-100757.jpg

Tengok mak akak. Ceria je kan? Haha

Dari Istana Negara tu kan boleh nampak Menara KL. Akak cakap kat mak akak, nak bawak dia melawat Menara KL pulak. Happy bukan main dia sebab dia selalu je bagi hint suruh bawak dia ke situ. Jomla mak oiii!!

Lepas hantar barang kat kawan akak, kitorang teruslah pulak menghala ke Menara KL. Mujur ada parking kat dalam tu. Kalau hari cuti tak sure penuh ke tak. Maybe kena parking luar la kot.

So, layan gambar kat Menara KL plak okeh..

20130706-101208.jpg

20130706-101223.jpg

20130706-101233.jpg

20130706-101253.jpg

Tiket untuk naik ke Observation Deck untuk dewasa (pemegang MyKad) ialah RM29 dan untuk kanak-kanak dan warga emas ialah RM19. Kalau tourist kena bayar RM39. Kitorang tak amik pakej lunch atau hi-tea. Kalau dengan makan sekali, lain la pulak harganya..

20130706-101509.jpg

Jom naik!!

20130706-101634.jpg

20130706-101646.jpg

20130706-101657.jpg

20130706-101710.jpg

20130706-101732.jpg

Pastu mak akak cakap “Cuba ko amik gamba mak berlakon konon-konon tengah teropong, dik”. Ok, mommy. Action!!!

20130706-101925.jpg

20130706-101938.jpg

Happy je dia. Akak dah tak larat berjalan dah masa tu. Akak suruh dia je meronda keliling deck tu. Akak duduk je kat bangku yang disediakan kat situ. Mak akak pun merayap-rayaplah sorang-sorang. Siap interview Mak Guard yang jaga kat atas tu lagi. Hahaa. Mak, mak.. Siap suruh amik gba dorang berdua. Layankan aje..

Lebih kurang setengah jam kat atas tu, kitorang turun. Nak cepat-cepat keluar dari KL. Takut jem orang balik kerja. Lebih kurang pukul 4 macam tu, kitorang balik. Akak hantar mak akak balik Bukit Beruntung.

Akak happy sebab dapat happykan dia. Selagi ada hayat di kandung badan, jomlah kita happykan mak ayah kita masing-masing, kan? Macam akak, dapat happykan mak jela. Abah dah lama meninggal. Dapat kirim doa je. Semoga rohnya tenang di sana..

Daaa… Chiow!!

No Comments :(