Ujie Situ Sana Sini

Aku Hidup Kerana Cinta…Cinta Allah, Cinta Keluarga, Cinta Kekasih

Salam Ramadhan semua. Sedar tak sedar, lebih kurang seminggu lagi kita nak raya kan? Persiapan semua dah siap ke? Baju yang saya tempah dah siap. Alhamdulillah. Kuih raya? Tahun ni datang sewel saya nak try buat kuih raya. First time buat kuih raya nih. So, agak nervous. Puas saya carik resepi yang berkenan di hati. Akhirnya saya jumpa satu resepi yang menarik minat saya untuk mencubanya. Sebelum ni, saya memang pernah menerima resepi ini melalui email tapi saya buat tak endah je. Mungkin sesetengah anda pun pernah menerima email ini :-

This is a true story
My daughter and I had just finished a muffin at
Famous Amos Café in Bangsar & decided to
have some cookies. Because both of us are such
a cookie lovers, we decided to try the “Hawaiian
Nut Cookie”.

It was so excellent that I asked if they would give
me the recipe and the waitress said with a small
frown “I’m afraid cannot”. Well I said, “Would you
let me buy the recipe?”

With a cute smile, she said “YES”. I asked how
much and she responded, “only two fifty, it’s a
great deal!” I said with approval, “Just add it to my
bill”

Thirty days later, I received my VISA statement
from Famous Amos and it was RM285.00. I
looked again and remembered I had only spent
RM9.95 for two muffins and about RM20.00 for a
pie. As I glanced at the bottom of the statement, it
said, “cookie recipe – RM250.00”. That’s
outrages!!!

I called the Famous Amos’s Accounting Dept. and
told them that the waitress said it was “two-fifty”,
which clearly does not mean “two hundred and fifty
dollars” by any POSSIBLE interpretation of the
phrase. Famous Amos refused to budge.. They
would not refund my money, because according to
them, “What the waitress told you is not our
problem. You have already seen the recipe – we
absolutely will not refund your money at this point.”

I explain to her the criminal statues which govern
fraud in Malaysia. I threatened to refer them to
police for engaging in fraud. I was basically
told, “Do what you want, we don’t care, and we’re
not refunding your money.” I waited for a moment,
thinking of how I could get even, or even try to get
any of my money back. I just said, “Okay, you
people got my RM2-50.00, and now I’m going to
have a RM250.00 worth of fun.”
I told her that I was going to see to it that every
cookie lover in Malaysia with an email account
has a RM250.00 cookie recipe from Famous
Amos…for free… She replied, “I wish you wouldn’t
do this” I said, “Well you should have thought of
that before you stole from me”, and slammed
down the phone on her.

So, here it is!!! Please, please please pass it on
to everyone you can possibly think of. I paid
RM250.00 dollars for this…I don’t want Famous
Amos to ever get another cent off of this recipe…..
Recipe may be halved:

2 cups butter
4 cups flour
2 tsp. baking soda
2 cups granulated sugar
2 cups brown sugar
5 cups blended oatmeal (measure oatmeal &
blend in blender
to a fine powder)
24 oz. chocolate chips
1 tsp. salt
18 oz. Cadbury bar (grated)
4 eggs
2 tsp. baking powder
3 cups chopped nuts (your choice)
2 tsp. vanilla

cream the butter and both sugars. Add eggs and
vanilla; mix together with flour, oatmeal, salt,
baking powder, and soda. Add chocolate chips,
Cadbury bar and nuts. Roll into balls and place
two inches apart on a cookie sheet.. bake for 10
minutes at
160° degrees. Makes 122 cookies..

Ya, resepi Famos Amos. Saya tak sure sama ada email dan resepi ni betul atau tak. Tapi tak salah kalau saya mencubanya. Saya mulakan operasi dengan membeli bahan-bahan di Giant Kota Damansara dan Bagus Bakery. Mana-mana bahan yang saya tak sure, saya mintak Puan Beauty Advisor aka BA tolong Googlekan. Tengkiu Nyah! Tempat memasak pulak? Malu nak cerita. Haha. Oleh kerana rumah saya tak ada oven, jadi rumah rakan saya menjadi mangsa. Tuan rumah keluar pegi shopping raya, saya sorang-sorang kelentung kelentang masak kuih raya kat dapur rumah dia. Tengkiu Ina & Jinggo!

Oh ya! Untuk resepi ini, ada  bahan yang saya kurangkan sukatan contohnya gula sebab tak nak terlalu manis. Resepi yang dah diubah sikit :-

CHOCOLATE CHIP ALA FAMOS AMOS

2 cawan butter
4 cawan tepung
2 sudu teh baking soda
1 cawan gula putih
2 cawan gula perang
5 cawan oatmeal kisar (disukat dan dikisar hingga halus)
680g chocolate chips
1 sudu teh garam
510 Cadbury bar (diparut)
4 biji telur
2 sudu teh baking powder
3 cawan kacang cincang (pilihan sendiri)
2 sudu teh vanilla

Putar butter dan kedua-dua jenis gula. Tambah telur dan esen vanilla. Campur sekali dengan tepung, oatmeal, garam, baking powder dan baking soda. Tambah coklat cip, Cadbury bar dan kacang. Putar sehingga sebati. Bentukkan bulat dan letak dengan jarak 2 inci setiap satu di atas dulang pembakar. Bakar pada suhu 160°  selama 15 minit. Buat 122 keping


Bahan-bahanCornflakes dan marjerin planta tu menyibuk je. Dia takde kena mengena dalam ini resepi


2 cawan butter


4 cawan tepung gandum


1 cawan gula pasir
saya kurangkan gula sebab tanak manis sangat


2 cawan gula perang


1 sudu teh garam –
gambar curik


510g Cokelat Cadbury
saya guna 3 bar yang beratnya 175g setiap satu


2 sudu teh baking powder dan 2 sudu teh baking soda


5 cawan oatmeal
Sukat dan kisar halus. Sorry, gambar yang dah dikisar lupa amik


3 cawan kacangIkut suka nak kacang ape. Saya pakai almond


680g cip coklat gambar curik


2 sudu teh esen vanilla – gambar curik


4 biji telur


Putar butter dan kedua-dua jenis gula


Campurkan satu persatu bahan-bahan yang lain dan putar sampai sebati macam dalam gambar


Buat bentuk bulat dan letak dalam dulang pembakar


Bakar pada suhu 160° selama 15 minit


Taraaa…cubaan pertama. Tetiba jadi Chipsmore plak. Besar gedabak


Haa..ni baru betul Famos Amos

Hasilnya? Walllllaaa!!! Cubalah..