Ujie Situ Sana Sini

Aku Hidup Kerana Cinta…Cinta Allah, Cinta Keluarga, Cinta Kekasih

Haloooo.. Walaupun dah berjanji dengan seseorang nak upkan entry ni minggu lepas, akak telah memungkiri janji ittew.. Nape ntah liat betul jejari gemok ni nak menaip. So, inilah dia…

Aku sudah tidak percaya padamu lagi. Lebih baik engkau segera angkat kaki..

Gituuu.. Masuk-masuk je tarik key lagu dangdut Sheeda..

Sebenarnya akak dengan beberapa orang kawan ada meeting kat Janda Baik ni. Masa memula organizer bagitau meetingnya dibuat kat Janda Baik, akak ingat kat tempat biasa PruBSN selalu buat training tu. Ada sungai, ada camp site tu. Rupa-rupanya bukan kat situ. Tapi nunnnnnnn kat atas puncak paling tinggi (akak rasa lah)Janda Baik. Tak sangka rupanya ada banglo mewah kat atas sana..

Jalan nak naik ke sana boleh tahan scary. Kalau keta akak, rasanya macam keluar asap kot. Haha.. Agak curam nak naik. Bila nak turun tu memang kena free gear. Jaga brek je. Haa ngeri tak?

By the way, bila sampai kat atas tu, wahhhhh pemandangannya cantik sangat. Saujana mata memandang dengan bukit-bukit hijau. Nampak kebun-kebun sayur. Awan gemawan dan langit membiru. Cewah!

Ohh lupa. Nama tempat tu ialah Saufiville Janda Baik. Bila akak Google, rupanya dulu banglo ni dijadikan istana hinggap oleh pemiliknya tapi sekarang dia dah komersilkan jadi resort untuk disewa. Harga satu banglo dan harga bilik-bilik kejap lagi akak canangkan.

Kami bergerak dari ofis PruBSN Wangsa Maju dalam pukul 12.30 tengahari. Sampai sana lebih kurang 1.30 petang. Tujuannya nak makan sambil nak meeting. Kellass kau Jah! Sampai-sampai je terus order. Oleh kerana kita order baru dia masak, so amik masa jugaklah nak siapkan. Apa lagi. kenalah amik gambo dulu. Heehee..

Now, sila tengok gamba dulu oke..

Tantek kan?

Bukit menghijau

Lagi..

Lepak dulu

Air je yang baru sampai..

Cepatlah. Dah lapo ni

Akhirnya makanan pun sampai. Sorry, disebabkan lapar, gamba tengah makan tak sempat amik. Haha.. Harga makanan, standard restoran mewah (kot?!). Akak amik nasik goreng seafood RM16.90. Nasik goreng kampung dengan ayam RM19.90. Nescafe panas RM5 camtu. Tempat makannya kat beranda banglo tu je. Menghadap swimming pool dan taman. Memang layannnn!!!

Lepas makan, barulah kami start meeting. Sejam lebih jugaklah. Lepas meeting makan lagi. Kali ni kitorang order cekodok pisang dengan cucur sayur pulak. So sebenarnya agenda kat sini agenda makan je. Meeting tu sebagai sampingan. Kah kah!

Lepas dah makan dan meeting, barulah akak berjalan-jalan dalam banglo tu jenguk-jenguk bilik yang ada. Ada 6 bilik. Setiap bilik berharga RM260-350 satu malam (weekdays) dan RM360-450 satu malam (weekends). Nak tengok apa rupa biliknya? Jom!

Bestnya tido

Boleh terjun swimming pool terus

Ni bilik paling besar

Bilik air

Bath tub

Jom tengok luar rumah pulak..

Agak buruk. Wakakka..

Fragrant Garden

Pemandangan jalan masuk dari banglo

Sebelum balik tu, sempatlah kami amik gamba ramai-ramai..

Sebelum lupa, rate bilik ya..

Ni pulak website rasmi dia Saufiville

Ok daaa…

Mencari janda? Untuk sape?

Sebenarnya, hari Rabu dan Khamis (24-25 Jun) yang lepas, saya menyertai GEMPUR yang dianjurkan oleh Prudential BSN Takaful di Janda Baik, Pahang. GEMPUR merupakan salah satu training yang diwajibkan oleh PruBSN untuk ejen-ejen mereka bagi melengkapkan CPD hours.

Saya, Nadia dan dua orang lagi rakan kami bertolak dari Kota Damansara ke Janda Baik lebih kurang jam 8 pagi. Keadaan jalan di Kota Damansara biasalah, jem memanjang. Kami menggunakan MRR2 dan perjalanan kami Alhamdulillah, bergerak lancar. Kami tiba di Janda Baik lebih kurang 9.30 pagi. Kiri kanan hutan hijau yang menyejukkan mata memandang. Tenang dan damai. Angin pagi pun membuai-buai rasa. Kami sempat bersarapan nasi lemak di warung yang terdapat di sana dan selesai bersarapan, terus kami bergerak ke pusat latihan.

Labih kurang jam 10 pagi, kami tiba di pusat latihan di D’Ark Training& Resort , Janda Baik. Tak sempat nak meninjau-ninjau, terus masuk ke kelas untuk memulakan sesi kursus pada pagi itu. Peserta-peserta pada kali ini seramai 12 orang. Terdapat 3 orang fasilitator iaitu Encik Mas, Cik Sha dan Encik Faizul.

D’Ark Training & Resort Sdn Bhd
(Janda Baik)
D’Ark Training Resort is a resort that not only caters for all you training needs but a quiet and peaceful tranquility setting. Primary jungle on one side and the other is a crystal clear river provide you with endless outdoor activities.

The Resort’s Ashida Villa gives you a wonderful characteristics and attractive alternative destination. A blend of elegant kampong style surroundings with city convenience.

The 4-acre resort exudes a uniquely traditional charm and special emphasis has been on equipping it with the modern facility and amenity, to present to you a pleasant and comfortable experience.

Indoor games such as chongkak, carom, darts, table tennis and board games and outdoor games are volleyball, badminton, sepak takraw and netball. The other guided activities are jungle trekking, camping and fishing, to name a few.

dark2

The training resort provides the best for your convention, seminar, all forms of training, workshop as well as other recreational needs. Whatever your requirement……we are able to tailor made your individual requests.


Sesi pagi dimulakan oleh Encik Mas sebelum makan tengahari pada pukul 12.30 tengahari. Sebelum makan, kami dibenarkan untuk mengemas barang dan masuk ke bilik masing-masing. Bilik yang disediakan agak luas untuk 4 katil bujang. Terdapat 2 bilik air. Cuma yang tak best, tak ada almari. Terpaksalah kami gantung sahaja pakaian kami di tiang.

Selepas makan, kami memulakan kursus sesi petang dan berakhir pada pukul 4.00 petang. Lebih kurang 4.30 petang kami bersiap sedia untuk memulakan ‘outdoor activity’ iaitu jungle trekking. Lokasi agak jauh dari tempat kursus dan kami bertolak ke kaki bukit menggunakan 2 kenderaan. Sampai di kaki bukit lebih kurang jam 5 petang. Setelah diberi taklimat oleh jurupandu, kami memulakan pendakian. Tinggi nak mampos sampai tertonggek-tonggek vontots. Huhu…


Jom beriadah!


Warming up dulu…


Tengok, bukan main tinggi bukit ni..


Sampai kat tengah-tengah perjalanan. Amik gambo jap sementara tunggu yang lain sampai…


Di sebelah saya tu lah jurupandu kami – Angah. Rambut dia panjang sampai ke pinggang tu..


Tak abes-abes bergambar…


Kak Safinaz, Nadia dan saye…


Cantik tak air terjun kat belakang tu?


One more!


Apsal dagu gua cam donut?


Yeayyy!!!


PruBSN Advisor terlampau..

Perjalanan ke puncak Air Terjun Tampit mengambil masa setengah jam. Melalui kawasan berbukit, hutan belantara yang dihiasi bunyi unggas dan cengkerik. Akhirya kami tiba di puncak air terjun pada pukul 5.40 petang. Sempat melepaskan lelah lebih kurang sejam di sana. Ada di antara kami mengambil kesempatan untuk mandi. Saya tak kuasa..Hehe..Kami turun semula selepas penat berehat dan tiba di pusat latihan lebih kurang pukul 7 petang.

Sampai sahaja, terus makan malam dan bersiap-sedia untuk kursus latihan sesi malam. Kami memulakan sesi malam jam 8.30 malam dan berakhir pada pukul 10.30 malam. Supper disediakan dan selepas minum-minum, kami kembali ke bilik dan berehat. Besok ada lagi..

Pagi esoknya bersarapan jam 8 pagi selepas bersarapan kami mula dengan latihan seterusnya. Konsep takaful dan beberapa module yang lain. Kami juga melakukan role play untuk bertemu client.


Encik Faizul tengah mengajar konsep takaful


Nadia dan beberapa orang lagi kena denda nyanyi lagi negeri masing-masing sebab lambat masuk kelas..Huhu

Kursus kami berakhir jam 3.30 petang. Selepas bersalam-salaman, sempat lagi kami bergambar sebelum balik. Enjoice!!


Nampak sebaya tak?? Nadia – 25 tahun, Ujie – 31 tahun. Haha, nak jugak bagitau nih…


Posing wajib!


Single but not available. Haha, tak tanye pon…


Aumm cakkk!


Over!!


Ko kenapa??

Sebelum balik ke KL, kami singgah minum cendol dan makan pisang goreng di warung Janda Baik. Sampai ke Kota Damansara pada jam 6 petang. Selama 2 hari di sana, sampai sudah kami tak jumpa janda yang dicari-cari. Haihh!!!

Akhir kata, Ku Tunggu Jandamu (tahape-hape). Huhu…Daa…