Ujie Situ Sana Sini

Aku Hidup Kerana Cinta…Cinta Allah, Cinta Keluarga, Cinta Kekasih

Hoii!! Tak abes-abes lagi cite pasal open house?? Biorkan. Selagi ada Syawal, kita bukak rumah bagi orang datang. Nanti dah abes bulan Syawal, tutup pintu jangan bukak-bukak lagi dah. Hihi..

Ni cite minggu lepas. 31 Ogos! Alang-alang cuti merdeka, kita buat makan-makan lagi sekali. Kan minggu satu lagi sebelumnya tu akak buat open house tapi untuk kawan-kawan. Yang minggu lepas masa Merdeka ni kononnya buat untuk family dengan geng mak akak je. Masak pun takdela beriya sangat sebab berapa kerat sangat pun yang datang. Kan? So, kali ni akak tak menggunakan chef jemputan. Masak sorang-sorang je..

Nak tengok apa menu kali ni? Ye ke tak beriya sangat masak?? So, dipersilakan masuk..

20130905-221130.jpg

Cencaru goreng cili api dengan petai

20130905-221208.jpg

Masak lemak pucuk paku

20130905-221218.jpg

3T – Tempe, tauhu, timun

20130905-221156.jpg

Spageti. Lagi!

20130905-221145.jpg

Ayam masak merah

20130905-221227.jpg

Kuah kacang dan rendang kerang

20130905-221239.jpg

Nasik pun nak tunjuk. Loser! Haha

20130905-222206.jpg

Fruit tart yang super sedap. Ni tempah je

20130905-221255.jpg

Mak akak tengah menjamu selera. Korek apentah dia.. Hiks!

Amacam? Tengok kuantiti makanan macam nak menjamu patploh orang. Yang datang tak sampai patblas orang. Ni sepupu akaklah ni. Kata nak datang, alih-alih haku dah siap masak, dia cakap ada hal pulak. Takpela, makanan lebih, mak akak angkut balik. Suka dia ikan cencaru petai cili api tu. Makanan lain pun ada geng mak akak yang suka. Macam spageti tu, bagi kat makcik tu je. Boleh dia makan ulang-ulang..

Lepas tu, akak saje wasap member akak, tanya dia dah makan ke blom. Kalau belum, mehla datang. So, kebetulan dia memang belum makan. Rezeki dialah kiranya.. Ini dia, member akak yang duduk Kotadem gak – Citot *nama sebenar malas nak tulis..Hihi..

20130905-221308.jpg

Mak akak & Citot

20130905-221326.jpg

Ni je yang ada..

20130905-221336.jpg

Merdeka!

Tak ramai pun, Alhamdulillah. Habis makanan. Akak suruh je dorang tapau. Citot pun akak ada bekalkan jugak. Takyah dia nak masak-masak sebab kan masa Merdeka tu, air kat Selangor pada tahap kritikal. Ada tampat yang takde air. Ada yang air kecik. Nasib baik rumah akak ada air. Takdelah kalut sangat nak masak memasak tu.

So, sekian sajalah cerita makan-makan di bulan Syawal. Besok dah 30 Syawal kan? Ke dah abes? Entah. So, cemana? Cukup puasa 6? Tahun ni akak sukses! Yeayyy!!

Walaupun Syawal dah abes, Sabtu ni ada lagi program makan-makan. Choiii sangat mensabotaj diri sendiri dengan makanan. Yang penting, berat menten tak naik balik macam sebelum puasa dulu. Alhamdulillah. Harap-harap boleh turun lagi 2 kg. Amin!

Ok, daaa…

 

 

 

Assalamualaikum.. (Bajet Muslimah sebab kan bulan RomadhOOn)

Amacam puasa? Ok kan tahun ni? Tak panas sangat.. Alhamdulillah..

Haa, ni nak cerita pasal trip akak dengan PruBSN Takaful lebih kurang seminggu sebelum puasa aritu (29 Jun – 1 Julai). Pandai je kampeni akak ni nak menggalakkan akak mengabeskan duwet. Takde tempat lain gamaknye. Ke Bandung!!! Sorga membeli-belah. Harus kopak kapik poket dibuatnya.. Tapi ok jugak. Boleh beli kain buat baju raya.. Heehee..

Bila akak qualify je untuk trip ke Bandung ni, terus akak terpikir nak bawak mak akak sekali. Mesti seronot orang tua tu berjalan. Oleh kerana akak qualify untuk satu tiket je, maka tiket untuk mak akak, akak kenalah bayar sendiri kat travel agent.

Sekali pegi dengan akak kali ni ialah leader akak, Pejal. Yezzah!! Boleh pegi sekali. Boleh park kereta kat airport. Jimatzz sikit kan. Ohh ya, kali ni trip kami direct dari KL ke Bandung. Tak macam tahun lepas. Naik Garuda Airlines KL-Jakarta. Menempuh pulak jem 6 jam dalam bas ke Bandung. Hazab. Kali ni kami naik Air Asia. Sebab tu boleh direct ke Bandung. Gitu..

Ikut jadual, flight kami akan berlepas jam 6.30 pagi. So, jam 4 pagi dah kena ada kat LCCT untuk urusan check in. Mak akak memang akak dah amik dia siap-siap dari Bukit Beruntung malam tu. Dia tido umah akak la kiranya.

Pukul 3 pagi, Pejal dah amik kami kat rumah. Hilang akal betul sebelum Subuh dah kena sampai kat epot. Haha..

Sampai-sampai je, kami park kereta kat parking lot RM40 sehari tu. Dekat sikit dengan Departure Hall kalo nak compare dengan parking RM16/sehari tu. Kena jalan jauh kot.

Rupanya dah ramai jugak yang sampai awal dari kitorang. Mostly agent-agent dari Johor dan Utara. Semangat yo!!

20130713-133815.jpg

Lepas amik itinerary program daripada tourist guide, kami pun diminta beratur untuk check in. Memang hazaaaaaab sangat. Lama gila kot! Dengan orang-orang Bandung yang nak balik kampung dorang, memang berjanggut nak tunggu giliran sampai. Rupanya sistem down. Sabo jela. Akhirnya dekat sejam, barulah settle semua..

20130713-134202.jpg

Mak akak yang happy..

20130713-134227.jpg

Mak akak dan Pejal..

Mujur waktu Subuh masuk awal. Sempatlah kitorang solat Subuh dulu kat surau dalam waiting area tu. Lepas solat, terus je boarding..

20130713-134345.jpg

20130713-134608.jpg

20130713-134625.jpg

20130713-134640.jpg

Tepat jam 6.30 pagi, flight kami meninggalkan landasan. Perjalanan mengambil masa 2 jam dan dijangka akan tiba di Bandung pada pukul 7.30 pagi waktu Bandung (jimat sejam). Dalam flight, kami disajikan dengan Nasi Lemak Pak Nasser. Memang kelaparan! So, akak makan secara rakus!!

20130713-134954.jpg

Lebih kurang dua jam perjalanan, tibalah kami di Bandara Husein Sasteranegara Bandung. Menurut tourist guide kami, semua airport kat Indonesia dinamakan bersempena dengan nama-nama tokoh negara. Macam airport Bandung ni dinamakan dengan nama pilot pertama negara mereka – Uncle Husein. Haha ni akak pandai-pandai je panggil uncle.

20130713-135539.jpg

20130713-135551.jpg

20130713-135603.jpg

Alhamdulillah, tak jerebu!

So, marilah kita beratur lagi..

20130713-140000.jpg

Lepas setel sume urusan, amik beg dan berbondong-bondonglah kami berjalan ke bas. Cewah! Masa ni masing-masing beg satu je lagi. Semua sopan je..

Suasana dalam bas.. Seat dia macam renda telekung. Hihi..

20130713-140321.jpg

Ni tourist guide kami – Hesty

20130713-140340.jpg

Memula plannya akak ke Rumah Mode dulu, lepas tu baru ke Pasar Baru. Tapi disebabkan kami sampai awal, Rumah Mode pun tak bukak lagi, so kami dibawa ke Pasar Baru dulu. Pasar Baru bukak awal – 8.30 pagi. Bila dah pit stop pertama adalah Pasar Baru, besar kemungkinan tempat shopping lain dah tak pegi sebab duit dah habis kopak kat Pasar Baru. Hak hak.. Mak akak siap tanye “Dik, cukup ke mak bawak RM500?“. Akak cakap “Mak dah jadi jutawan dah kat sana kalo bawak RM500“. Heehee..

So, apa lagi nak dibuat kalo dah sampai ke Pasar Baru kalo bukan shop till drop. Gituhhh.. Kami diberi masa sampai pukul 12 tengahari camtu..

20130713-140936.jpg

20130713-140955.jpg

20130713-141017.jpg

Haaa kau!! Harga kodian katanya..

Akak tak amik banyak gamba kali ni sebab bizi mencarik kain baju, telekung la hape la yang kawan-kawan kirim. Fengsan!

Lepas dah bersoping dan siap beli beg guni tambahan, kami pun makan tengahari. Kitorang makan ayam penyet.

20130713-141349.jpg

20130713-141403.jpg

20130713-141421.jpg

Alhamdulillah. Lepas makan, round lagi sekejap dan terus turun tempat tunggu bas. Disebabkan miscommunication, kami ni tadi memikul la barang seberat-berat tu berjalan ke bas. Punyelah jauh hoiii!! Rupanya tak payah, nanti bas datang amik. Kesian mak akak, kena jalan jauh-jauh. Tak unne!!!

Tak kisahlah tu kan. Asalkan sampai atas bas. Perrghhh!! Dia punya penat tu rasa nak koma. Terus terlepet tido. Sedar-sedar je dah sampai ke Jalan Riau, tempat hotel kami – Grand Serela. Masa tu bilik hotel tak siap lagi, so kenalah kami jenjalan dulu. Apa lagi, tekak pun haus, duduklah minum kejap. Macam biasa, mestilah pekena Teh Botol!

Lepas minum, jalan-jalan lagi sepanjang Jalan Riau tu. Lalu terjumpa ini..

20130713-142045.jpg

Hahaha. Lawak je.. Koboi Masak

Pastu terserempak pulak dengan gerai Pisang Keju. Memang glamer kat Bandung ni.. Akak pun beli. Nak rasa. Sedap!! Rp12,000 ~ RM4 sebungkus..

20130713-142245.jpg

Lebih kurang pukul 3.30 petang, barulah dapat masuk bilik..

20130713-142435.jpg

20130713-142448.jpg

20130713-142501.jpg

Mak akak yang homel-homel..

20130713-143324.jpg

Selepas diberi masa berehat sekejap, jam 5 petang kami dah kena ada kat lobby hotel sebab nak ke Gala Dinner pulak di Sierra Cafe & Lounge yang terletak di puncak kat Dago Hill. Selain Kampoeng Daun, Sierra Cafe & Lounge ni pun salah satu tempat makan yang istimewa kat Bandung. Sejukkkkkkk bila malam dan boleh tengok seluruh kota Bandung. Amazing!

20130713-143433.jpg

Amik gambo dulu..

20130713-143516.jpg

Mak akak tanak kalah dengan henpon Nokianya!

20130713-143612.jpg

20130713-143624.jpg

20130713-144844.jpg

Makan…

20130713-143655.jpg

20130713-143713.jpg

20130713-143726.jpg

20130713-144240.jpg

20130713-144253.jpg

Sambil makan sambil dengar lagu yang dinyanyikan oleh penyanyi undangan. Sedap-sedap suara penyanyi Indonesia ni..

20130713-144810.jpg

Gamba yang akak curi dari FB Pejal..

Dah selesai makan, dengar ucapan dari CAO PruBSN – En. Wan Zam dan dengar nyanyi-nyanyi kami pun baliklah ke hotel untuk tido. Penat seharian berjalan.

Balik hotel, koma menengok barang yang diborong. Baru hari pertama ni. Ada lagi dua hari nak memborong. Baper kilo la nak kena hangkut. Adoii!! Oklaa… Sambung nanti.. Daaa…