Ujie Situ Sana Sini

Aku Hidup Kerana Cinta…Cinta Allah, Cinta Keluarga, Cinta Kekasih

Hoii!! Tak abes-abes lagi cite pasal open house?? Biorkan. Selagi ada Syawal, kita bukak rumah bagi orang datang. Nanti dah abes bulan Syawal, tutup pintu jangan bukak-bukak lagi dah. Hihi..

Ni cite minggu lepas. 31 Ogos! Alang-alang cuti merdeka, kita buat makan-makan lagi sekali. Kan minggu satu lagi sebelumnya tu akak buat open house tapi untuk kawan-kawan. Yang minggu lepas masa Merdeka ni kononnya buat untuk family dengan geng mak akak je. Masak pun takdela beriya sangat sebab berapa kerat sangat pun yang datang. Kan? So, kali ni akak tak menggunakan chef jemputan. Masak sorang-sorang je..

Nak tengok apa menu kali ni? Ye ke tak beriya sangat masak?? So, dipersilakan masuk..

20130905-221130.jpg

Cencaru goreng cili api dengan petai

20130905-221208.jpg

Masak lemak pucuk paku

20130905-221218.jpg

3T – Tempe, tauhu, timun

20130905-221156.jpg

Spageti. Lagi!

20130905-221145.jpg

Ayam masak merah

20130905-221227.jpg

Kuah kacang dan rendang kerang

20130905-221239.jpg

Nasik pun nak tunjuk. Loser! Haha

20130905-222206.jpg

Fruit tart yang super sedap. Ni tempah je

20130905-221255.jpg

Mak akak tengah menjamu selera. Korek apentah dia.. Hiks!

Amacam? Tengok kuantiti makanan macam nak menjamu patploh orang. Yang datang tak sampai patblas orang. Ni sepupu akaklah ni. Kata nak datang, alih-alih haku dah siap masak, dia cakap ada hal pulak. Takpela, makanan lebih, mak akak angkut balik. Suka dia ikan cencaru petai cili api tu. Makanan lain pun ada geng mak akak yang suka. Macam spageti tu, bagi kat makcik tu je. Boleh dia makan ulang-ulang..

Lepas tu, akak saje wasap member akak, tanya dia dah makan ke blom. Kalau belum, mehla datang. So, kebetulan dia memang belum makan. Rezeki dialah kiranya.. Ini dia, member akak yang duduk Kotadem gak – Citot *nama sebenar malas nak tulis..Hihi..

20130905-221308.jpg

Mak akak & Citot

20130905-221326.jpg

Ni je yang ada..

20130905-221336.jpg

Merdeka!

Tak ramai pun, Alhamdulillah. Habis makanan. Akak suruh je dorang tapau. Citot pun akak ada bekalkan jugak. Takyah dia nak masak-masak sebab kan masa Merdeka tu, air kat Selangor pada tahap kritikal. Ada tampat yang takde air. Ada yang air kecik. Nasib baik rumah akak ada air. Takdelah kalut sangat nak masak memasak tu.

So, sekian sajalah cerita makan-makan di bulan Syawal. Besok dah 30 Syawal kan? Ke dah abes? Entah. So, cemana? Cukup puasa 6? Tahun ni akak sukses! Yeayyy!!

Walaupun Syawal dah abes, Sabtu ni ada lagi program makan-makan. Choiii sangat mensabotaj diri sendiri dengan makanan. Yang penting, berat menten tak naik balik macam sebelum puasa dulu. Alhamdulillah. Harap-harap boleh turun lagi 2 kg. Amin!

Ok, daaa…

 

 

 

Diundang ke Open House Jovian Mandagie oleh rakan gedik akak, Fieza membuatkan akak tak berpikir panjang untuk memberi jawapan Yezzah kepada pompuan ittew. Akak kan memang suka event-event gedik macam ni. Tak percaya, sila baca ini dan ini.. Haha.. Fieza diundang ke majlis tu sebab dia ada beli baju rekaan Jovian ni. Dia nak bagi akak pakai baju dia lagi sepasang, tapi akak tak nak. Moteeep nak berfura-fura kan?

Well, orang sekarang buat open house bukan kat rumah lagi dah. Nama je open house tapi buat kat hotel lah, dewan lah.. Kan? So, sama jugak dengan open house Jovian ni. Tempatnya tak lain tak bukan The Royale Chulan Hotel, Bukit Bintang. Ko mampooo? Berapa lah ko bayar kan Jovian kan? Ala.. Apadahal.. Baju dia sepasang pun dah RM300+ kot. Tu baju yang biasa-biasa. Kalo yang penuh batu permata, intan berlian tu.. Lagila masyukkkk.. Hiks

Open house dia bermula jam 1-5 petang. So, akak dah janji dengan Fieza nak gerak dalam pukul 12 tengahari dan ngam-ngam sampai sana dekat pukul 1 macam tu. Sampai je sana, akak park keta depan Kompleks Kraf kat sebelah Royale Chulan tu. Kena jalan sikit tapi tak kisahlah asalkan free. Ngeh ngeh..

Bila kitorang masuk je dalam dewan.. Wahhh, meriah dengan tetamu-tetamu yang sungguh anggun berbusana rekaan Jovian Mandagie (eeii..kenapalah nama engko cenggini?)..

Ala-ala bangsal yang diletakkan di tengah-tengah dewan tempat tetamu menjamu selera..

Pastu akak nampak pulak ramai yang tengah beratur nak amik gamba dengan Jovian. Akak dan Fieza pun apa lagi, menyelitlah sekali.. Memang dorang dah sediakan backdrop untuk sape-sape yang nak amik gamba dengan Jovian kat situ. Walaupun akak datang bukan dengan baju dia, tetaplah dia senyum je.

Fieza dengan baju rekaan Jovian Mandagie

Lepas dah amik gamba dengan dia, kitorang buat lawatan muhibbah kat setiap booth makanan yang ada. Ada booth ABC, kuih-muih, lemang rendang, sate, bakso, keropok kerepek, goreng pisang, nasik dan lauk pauk, murtabak dan macam-macam lagilah. Lepas dah buat lawatan, barulah kitorang amik makanan. Akak amik sate dan bakso je. Pastu kuih muih dengan ABC semangkuk. Cuma air je bergelas-gelas akak minum.

Lepas amik makanan, kitorang mula cari tempat nak makan. Oleh kerana semua meja dah ada orang, terpaksalah kami berdiri kat meja depan pentas. Haa, lantak..

Gamba yang dicilok dari Fanpage Jovian Mandagie. Akak dan Fieza makan depan pentas..Sabo jelah..

Sambil makan, sambil tengok persembahan nyanyian. Penyanyi jemputan ialah Isma AF (kakak Tomok) dan juga suaminya, Zul 2 By 2 serta kumpulan apentah sebagai bekap singer. Haa, pengacara pada majlis tu, sapa lagi kalo bukan Didie Alias.

Memula dengar suara Didie Alias je, tak nampak muka. Akak ingat lelaki mana lah. Rupanya memang suara dia cenggitu. Huhu..Dalam pukul 2 petang, barulah sorang lagi pengacara sampai iaitu Sharifah Shahirah. Memang kecohlah. Bila dah tengok depan-depan, barulah tau Sharifah Shahirah ni kecik je orang dia. Cinonet!

Dalam majlis tu jugak, beberapa orang yang mendapat sampul angpow (tataula ada isi ke tak) dari Jovian, dikehendaki ke depan pentas. Rupanya dorang-dorang ni adalah tetamu-tetamu yang memakai baju Jovian yang telah dienhancekan. Misalnya, baju asal Jovian yang dorang tambah reben ke. Ataupun pakai baju Jovian letak bunga ke. Apa-apalah asalkan kreatif dan cantik dari baju asal..

Kena buat catwalk sikit

Lepas tu pulak, Didie Alias dan Sharifah Shahirah panggil pulak tetamu-tetamu yang pakai baju sama design. Yelah, mana-mana yang beli baju siap kat butik-butik yang memasarkan baju Jovian, mestilah ada beli yang sama kan? Haa, hambek.. Sampai 4 orang pakai baju sama. Huhu..

Sambil-sambil dengar Didie Alias dan Sharifah Shahirah berceloteh, dorang umumkan pulak ketibaan Ning Baizura dan suaminya. Oh lupa nak bagitau, mak Jovian – Silvana pun ada. Bukan main vogeh da vass lagi walaupun dah masuk usia senja nan merah gittew.. Hik hik..Pastu ada sesi dorang bergamba ramai-ramai. Kitorang yang dah nak balik ni pon, menyelit lagi sekali menengok.. Sempatlah Fieza amik gamba dengan Ning dan awek Jovian iaitu kakak Dafi AF..Comel je. Dan sekali lagi yang mengejutkan, Ning Baizura adalah kecik. Kecik dari akak kot. Dalam TV bukan main tinggi lampai nampaknye.. Akak amikkan jugak gamba Fieza dengan Didie Alias dan Sharifah Shahirah.

Teka sape ini?

Sebelah Ning tu mak Jovian – Silvana

Antara Fieza dan Ning tu le awek Jovian, kakak si Dafi. Chomeyy kan?

Dah pukul 3 petang tu, akak dan Fieza pun blah. Lagipun akak nak berkejar pulak ke rumah makcik akak kat Padang Jawa. Dia buat open house gak.. Sebelum tu sempat lagi amik gambo sekeping dua..

Kat mane lagi kalo bukan dalam toilet.. Huhu

Kat lobby

Overal, akak happy meraikan hari terakhir Syawal dengan open house Jovian Mandagie tu. Tengkiu nyah sebab ajak aku sekali (padahal ko takde kawan kan??!!!). Hahaa…