Ujie Situ Sana Sini

Aku Hidup Kerana Cinta…Cinta Allah, Cinta Keluarga, Cinta Kekasih

Huaaarrghh!!! Sampailah kita di hari terakhir akak kat Swiss.

Jam 7.15 pagi akak turun brekpes dengan roomate akak – Kak Liza. Tak mandi lagi masa ni. Kah kah.. Bukan orang tau, ye tak?

Brekpes akak.. Popia dengan hashbrown tu dijamin halal..

Masa tengah brekpes tu, nampak pulak kat luar tu macam ada pasar tani. Macam best je untuk diusha. Cepat-cepat akak ajak Kak Liza habeskan brekpes sebab dalam hati dah menggeletek nak tengok apa yang ada dijual kat pasar tani tu.

Nampak tak pasar tani tu?

Dari cafe tu memang ada pintu untuk terus keluar ke pasar tani tu. So, kitorang ikut situ je.

Keluar je dari cafe tu, mak oiii sejuknya. Nampak macam cuaca cerah je. Rupanya sejuk. Tapi tengok macam pakcik makcik yang jual sayur kat pasar tani tu rilek je. Takde pun nak berbaju-baju sejuk. Maklumlah,dah biasa.. Yang kita ni, sampai beku-beku kaki sebab tak pakai stokin.

Whateva pun, jom kita tengok ape yang dijual kat pasar tani dorang…

Roti-rotian

Vavi-vavian

Ayam-ayaman

Telur ayam pelbagai kaler.. Takut nak makan.. Huhu

Ada jugak bunga-bungaan…

Buah-buahan

Besar penumbuk strawberry ni. Penumbuk budak la tapinya.. Hiks!

Oittt!! Moteeep bawak hanjeng jalan-jalan pegi pasar??

Sayur-sayuran..

Akak letak kat FB gamba ni dan tanye kawan-kawan sayur ape ni. Ada yang jawab sayur ni ada dalam game tanam-tanaman dalam FB. Ye ke? Entah, akak tak layan game tu.. So, tatau.. Huhu..

Cheese dia gebu-gebu..

Pelbagai jenis cendawan..

Pendek kata, semua ada la.. Tapi satu je yang akak perasan takde jual. Ikan, udang, sotong semua tu. Nape ye? Maybe sebab hanyir kot. Haha tu teori akak je

Sempat jugak akak merayap-rayap kat tepi hotel sebelum naik ke bilik..

Hotel kami dari bawah

Stesen MRT depan hotel

Lepas dah tak tahan sejuk tu, akak pun naik semula ke bilik untuk berkemas-kemas dan bersedia untuk… BALIKKKKKKKKKKKKK!!!!!!!!!!

Nantikan sambungannya lepas ni.. Sikitttttttttttttttttt je lagi. Stay tune…

Halooo.. Entry kali ni saya nak sumbatkan gambar-gambar dari FB sepanjang cuti empat hari baru-baru ni. Kawan-kawan FB mesti dah menyampah sebab ulang tayang. Wakakkaa.. Sebab dah tatau nak tulis ape, bubuh jela ape yang ada kan..

So lets uols..

Spek Baru

Dah dekat 3 tahun saya tak tukar spek. So, kali ni saya try balik frameless spec. Dulu pernah pakai masa tahun 2004 camtu kot. Tak ingatla.. Ok gak pakai frameless ni cuma kena berhati-hati sebab dia agak fragile. Dahla saya ganas. Tido main himpit-himpit je.. Hiks!

Sila abaikan hidung yang bulat macam jambu air tu.. Soalan yang nak ditanya : Mane lebih makcik? Spek ada frame ke, frameless? Ke sama je ke’makcik’kannya? *Nangesss

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

REM

PM antara saya dan Rem. Ko ada? Haha

Sila rujuk entry Artis Kesayanganku di sini. Last week, member saya Jimmy jadi photographer masa Rem diundang ke konti Gaol.FM. Saya pun paksa dia tunjuk blog saya kat Rem tapi dia tak sempat (atau dia dengki! Muahhaa). Fine! Akak redho. Tapi oleh kerana untuk tidak menghampakan saya, Jimmy pun bagi FB Rem kat saya. Saya pun dengan cargasssssnya meng’add’ dan memPM Abang Remku itteww lalu dijawabnya seperti gambar di atas. Gedixkah aku? Huhu..

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Kawen-kawen

No no no.. Bukan ahkak yang kawen tapi sepupu ahkak yang kami panggil Uteh. Saksikanlah gamba-gamba beliau 😉

Pose wajib lepas akad nikah

Motip tunjuk tangan macam Dr. Rozmey??

Uteh bersama mak pengantin dan mak saya

Mak saya dan kakaknya

4 Dara Pingitan. Eh choppp!! Yang baju biru tu mak dara!

Pengantin

Bakal pengantin. Opssss!!!

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Soping @ Pasar Pagi Tanjung Karang

Pagi Isnin kami ke Pasar Pagi Tanjung Karang. Macam biasalah, beli ikan sayur, buah-buahan. Sempat jugakla mak saya sebat kasut. Bukan sepasang, tapi dua! Dia cakap kasut yang mula-mula dia beli tu dia ter’beli’ sebab ikut nafsu. Yang kasut kedua tu, baru memang betul-betul dia nak beli. Ok, fine mummy! Haha..

On the way nak ke Tanjung Karang

Muka hepi dapat bersoping

Selipa Facebook. Moteeep?

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Jalan-jalan Carik Makan di Aroma Ikan Bakar, Jeram Kuala Selangor

Petang Isnin pulak, saya ajak mak, sepupu, anak buah dan makcik saya makan kat Aroma Ikan Bakar. Kebetulan makcik saya puasa. Bolehla bukak puasa sekali. Kami sampai lebih kurang pukul 6.30 petang. Ingatkan dah abes awal la tu. Sekali, dah penuh daa.. Nasib baik ada satu meja tu dah abes makan. Terus saya chop kat situ. Lepas dah dapat tempat duduk, baru pilih binatang yang nak dimakan.

Lepas dah order makanan, kami lepak sambil amik gamba pemandangan matahari jatuh. Matahari jatuh katanya. Huhu.. Sunset okeh..Cantek sangat ciptaan Allah! Subhanallah..

Oh ya.. Kali ni kami order ikan terubuk, cencaru dan sotong besar. Sayur pulak kami amik kailan ikan masin. Air fresh orange satu jag, air epal dua gelas, air bali segelas. Total lima orang makan RM90! Okla kot. Makanan pun sedap. Puas hati gakla..

 Tengah beratur pilih binatang yang nak dimakan

Tantek kan?

 

 

 

 Tuan tanah kedaung

Pemandangan waktu malam

 Sepupu dan mak saya

 Mem besar

 Ini sotonnn.. Gemuk gile sotong dia

 Kailan ikan masin

 Terubuk bakar nyam nyam

 Masa kitorang nak balik, ramai lagi yang tengah beratur. Tataula pukul bape dorang dapat makan

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Kemas Keta

Semalam saya kemas boot keta yang dah sipi-sipi macam pusat pelupusan sampah. Keadaan asal takdela seteruk macam ni. Ni lepas saya dah punggah. Pastu baru teringat nak amik gamba dan mengeji diri sendiri di FB. Tu yang rupa macam ni… *Matila penafian sangatzz..Kih kih

Ilang akal macam sarang ularr

Harap-harap dapat bertahan selama sebulan. Wakakka..

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Saka?

Signbod ni saya jumpa masa amik umpan anak udang dari anak buah saya yang menangguk di Jambatan Kuala Selangor. Ni mesti kes ramai yang dah jumpa ‘mahkluk Allah’ kat sungai tu. Sebab tu signbod ni diletakkan kat situ. Eiii serammmm….

Uols beranii???

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Thaipussam

Bukan main meriah lagi sambutan Thaipussam kat kuil-kuil sekitar kampung saya kat Kuala Selangor tu. Gamba ni saya snap dari dalam keta masa nak balik Rawang. Macam hari raya kita la jugak. Baju warna-warni. Kunjung-mengunjung. Rasanya kunjung-mengunjung ke kuil je kot. Ke rumah jiran tak pasti pulak. Hiks

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Ok, tamat…