Ujie Situ Sana Sini

Aku Hidup Kerana Cinta…Cinta Allah, Cinta Keluarga, Cinta Kekasih

Dengan keadaan pasaran saham yang tidak menentu sekarang, ramai di antara kita yang takut nak membuat pelaburan. Dengan kesan daripada keadaan ekonomi global yang terjejas teruk, harga saham-saham mewah tempatan juga banyak yang jatuh merudum. Keadaan ini secara tidak langsung memberi kesan juga kepada harga dana-dana Unit Amanah (Unit Trust) bagi semua syarikat Unit Amanah. Ada beberapa orang client Unit Trust saya yang sepatutnya boleh melabur untuk kali ke-2 atau ke-3 melalui potongan KWSP, sudah tidak mahu melabur kerana takut harga saham yang mereka invest akan jatuh dan semakin susut nilai. Saya faham gelodak hati mereka kerana maklumlah, bukan senang nak mengumpul duit, kan?

Bila saya call atau SMS mereka untuk mengingatkan pelaburan mereka seterusnya, ada yang menjawab :-

Taubat aku, Jie

Wat masa ni akak hold dululah. Thanks

No re-investment for this moment. TQ

Saya tak berkecil hati langsung dan apa yang saya buat, hanya memberi nasihat yang terbaik untuk mereka. Walaupun begitu, ada juga yang tak sabar-sabar SMS dan email saya.

Eh, harga DALI (salah satu dana yang diuruskan oleh CIMB WA) turun lagi kan? Bila ko nak datang ofis? Aku punya dah boleh buat next investment, kan?

Eh, aku dengar kat iklan radio, masa ni sesuai untuk invest dalam Unit Trust. Aku nak cubalah.

Salam, Cik Ujie. Saya baca blog awak. Saya nak mula buat investment. Please contact me.

Begitulah. Ada yang berani mengambil risiko. Ada yang tidak. Untuk mula melabur dalam Unit Trust, beberapa perkara perlu difahami dahulu. Seperti yang berulang-kali saya terangkan kepada pelabur-pelabur saya, Unit Trust adalah simpanan/pelaburan untuk jangkamasa sederhana/panjang iaitu sekitar 3-5 tahun. Sekiranya kita berumur 30 tahun, kita mempunyai 25 tahun lagi untuk pencen. Dan kita mempunyai 25 tahun lagi untuk mencarum dengan KWSP. Jadi, apalah sangat 3-5 tahun itu untuk kekal melabur dengan Unit Trust melalui potongan KWSP setiap 3 bulan. Betul tak? Tambahan pula, Unit Trust boleh memberi pulangan yang jauh lebih tinggi daripada apa yang diberi oleh KWSP.

KALKULATOR PELABURAN MELALUI EPF

(anda boleh kira sendiri jumlah yang layak untuk anda melabur)

Satu perkara lagi, Unit Trust merupakan medium terbaik untuk menjana keuntungan yang tinggi dengan risiko yang boleh diuruskan. Ini kerana, Unit Trust bukan terdedah secara langsung kepada pasaran saham. Misalnya bagi dana Islamik paling popular di CIMB Wealth Advisors kerana kestabilan dan pulangan purata yang melebihi 15% setiap tahun iaitu CIMB Islamic DALI Equity Growth Fund (dahulu dikenali sebagai Dana Al-Ihsan) , terdapat lebih 30 kaunter saham mewah terpilih yang dilaburkan oleh dana ini. Dalam 30 kaunter ni, takkanlah semua yang rugi kan. Ada juga yang untung. Berbanding kalau kita main saham secara direct misalnya kita beli saham-saham yang berkaitan dengan minyak, harus terduduk waktu ni. Yelah, masa harga minyak melambung dulu, sedaplah mengaut keuntungan. Masa harga minyak jatuh, sendiri jawab.

Wajarkah Melabur Sekarang? Dalam Suasana Ekonomi Yang Tidak Menentu?

1. Berita Harian
2. Harian Metro
3. Bernama online
4. Dwindling Trust, The Star_29Oct08

Untuk pengetahuan saudara pembaca, berikut merupakan KLCI performance pada 2006 dan 2007

Bagaimana pula dengan indeks komposit sekarang?

Jadi, sekarang adalah masa yang terbaik untuk MELABUR! Ini adalah kerana keadaan pasaran saham yang mengalami kejatuhan kini, mempunyai potensi untuk naik semula.

BAGAIMANA KITA BOLEH MENJANA KEUNTUNGAN DENGAN PASARAN KEWANGAN SEMASA?

  • Peraturan 1 : Beli Dana pada harga yang rendah

  • Peraturan 2 : Ringgit Cost Averaging (Puratakan kos pelaburan anda)

  • Peraturan 3 : Melabur dalam jangkamasa panjang (3-5 tahun)

Melabur sekarang dan tukarkan ketidak tentuan pasaran kewangan kepada peluang pelaburan!

RAHSIA RINGGIT COST AVERAGING
(Purata Kos Pelaburan)

Anda sentiasa membeli pada harga rendah/murah tidak kira apa jua keadaan pasaran dengan melabur secara kerap/berkala!! Dan pelaburan kerap/berkala membuatkan anda sentiasa UNTUNG!!!

Artikel ini dipetik dari ruangan Bisnes Utusan Malaysia.

——————————————————

KUALA LUMPUR 20 Ogos – CIMB Islamic Bank Bhd. (CIMB Islamic) hari ini melancarkan produk terbarunya, Market Select yang menawarkan pulangan maksimum sehingga 23.6 peratus setahun untuk pelaburan bertempoh lima tahun.

Di sebalik keadaan ekonomi semasa yang tidak menggalakkan, dana perlindungan modal Syariah terbaru itu diyakini dapat menarik pelaburan berjumlah RM200 juta dalam tempoh tawarannya sehingga 19 September ini.

Market Select menawarkan pulangan yang tinggi berbanding deposit tetap dengan mengambil faedah daripada pertumbuhan pasaran baru yang sedang berkembang, selain jaminan perlindungan modal sehingga tempoh matang, kata Ketua Perbankan Runcit CIMB Bank, Peter England. CIMB Bank merupakan cabang perbankan konvensional Kumpulan CIMB.

Beliau berkata, secara umumnya, pelaburan dalam Market Select memberi pulangan purata tahunan sebanyak 16.5 peratus bagi pelan pelaburan selama tiga tahun dan 23.6 peratus untuk pelaburan lima tahun.

England berkata, produk itu akan dilaburkan di 17 buah negara termasuk Amerika Syarikat, Eropah dan Jepun dan pasaran baru muncul di Asia seperti China, India, Malaysia, Indonesia, Filipina dan Thailand.

”Kita juga akan meneroka pasaran negara-negara yang bakal menjadi pasaran baru muncul pada masa depan iaitu Rusia, Afrika Selatan, Brazil, Mexico, Kazakhstan, Mesir, Turki dan Vietnam,” katanya pada sidang akhbar selepas pelancaran Market Select di sini hari ini.

Satu lagi ciri menarik Market Select ialah dana itu membolehkan para pelabur menjual balik tanpa menunggu tiba tempoh matang dan mengambil peluang meraih keuntungan ketika aliran pasaran meningkat tanpa sebarang penalti, tambah beliau.

Produk Market Select memerlukan pelaburan pokok minimum sebanyak RM25,000 dan pelaburan gandaan RM1,000.

——————————————————

Macam biasa, siapa yang berminat boleh contact saya 018-2045336/017-3189306. CIMB juga menawarkan free gift kepada pelanggan yang layak. Offer ni saya copy paste je dari pekeliling dalam sistem kami.

——————————————————

Date: 19 August 2008

To: All Agency Managers, Supervisors and Consultants

FREE GIFT FOR CIMB ISLAMIC MARKET SELECT!

gOoD NeWs!!

We are happy to announce that all customers would be entitled for a free gift as indicated below:-

 

Investment Amount

Free Gift

RM 50,000 to RM 99,000

Sony MP3 Player model: NWD-B103F/V

RM 100,000 and above

Apple iPod Shuffle 2G

 

The Gift will be couriered to qualified customers in three (3) weeks after the commencement of the Fund. The expected received date by customers is by 31 October 2008. The Fund will commence on 10 October 2008.

——————————————————

Apa tunggu lagi? Jom invest!