Ujie Situ Sana Sini

Aku Hidup Kerana Cinta…Cinta Allah, Cinta Keluarga, Cinta Kekasih

Aktiviti kami pada hari ke-6 adalah melawat Ishiya Chocolate Factory. Rupa kilang dia tak macam kilang pun. Cantik je.

Hiasan luaran kilang ni macam Willy Wonka’s Chocolate factory. Ada pulak rumah-rumah mini macam dalam cerita Hensel & Gretel.


Comel betul rumah (dan orang yang berdiri tu. Mode : Perasan)

Tolak!! Tolak!!

Tarik!! Tarik!!

Ada persembahan sebenarnya ni tapi tak paham sebab cakap Jepun daa..

Takde rupa kilang. Macam rumah mewah seorang Dato’. Tetiba..

Minum jap kat cafe dalam kilang nih..

Setelah selesai melawat Ishiya Chocolate Factory, kami meneruskan lawatan ke Otaru. Di Otaru, kami melawat Otaru Canal (Terusan Otaru) untuk sesi bergambar bersama ahli rombongan. Terusan Otaru dahulunya merupakan sebahagian daripada pusat pelabuhan yang sibuk bagi bandar Otaru. Walau bagaimanapun, dengan pembangunan yang pesat di sekelilingnya, ditambah pula kemudahan moden bagi memunggah muatan kapal, terusan ini sudah tidak digunakan lagi. Walaupun begitu, terusan ini akhirnya dijadikan tempat bersiar-siar dan tempat penggiat seni bebas mempamerkan hasil seni mereka kepada para pelancong.


Kat belakang tu la Terusan Otaru

Group photo


Bersama Abang Becha. Abang beca pon ensem. Kalah Farid Kamil. Kalo Farid Kamil datang sane, harus dia hanyalah seorang cleaner saja. Huhu

Dekorasi bangunan berbentuk kapal

Masa ni suhu 5.1 darjah celcius.. Sojuk…

Lepas dah puas bergambar-gambar di Otaru Canal, kami pon dibawa untuk makan tengahari di Seaport Market Restaurant. Gambar di bawah adalah gambar mangsa yang kami makan. Tapi serius, saya cuit-cuit je mangsa tu. Dah tak larat nak makan dia…

Mangsa : SEBELUM


Mangsa : SELEPAS

Tukang Gunting (Gunting pon cam bendera Jepun daaa..)

Tengok..punyela banyak kaki-kaki mangsa yang dah dipatah-patahkan.Hee hee..

Lepas selesai makan, kami dibawa pula ke Kitaichi Glasswork Shop dan Music Orgel Museum. Untuk pengetahuan pembaca, Otaru memang terkenal dengan seni kaca perhiasan dan pembuatan music box yang menarik serta mengeluarkan bunyi-bunyian merdu. Di sini, anda juga boleh membuat kotak muzik anda sendiri dan memilih sendiri lagu yang anda sukai.

Sedikit info :-

Kitaichi Glass Emporium/ Kitaichi Museum of Venetian Art
If you are as clumsy as an elephant, this is NOT the place to be. As the name suggests, these buildings house some of the most exquisite glass crafts and lamps. We spent a good hour admiring the works. At the museum shop and gallery, the sales staff discreetly and quickly wipes away fingerprints left behind by visitors. For souvenir hunters, there are small trinkets available at affordable prices. Look for the little cute bookmarks in the shape of gas lamps or beautiful pendants that change color according to the light.

Cantik kan?

Otaru Music Box Museum (main building) and the No2 Otaru Music Box Antique Museum
Visitors need not fear losing their way to these museums since the tinkling sounds from the music boxes can be heard metres away. Simply follow your ears. If you are still not sure, look out for the steam clock that stands in front of the main building (it actually steams). Both buildings are located diagonally from each other. The buildings themselves are of historical significance, dating back to the 1900s, when Otaru was in its heyday. The red-brick main building houses hundreds of music boxes for sale, while most of the antique music boxes can be found in the No 2 Otaru Music Box museum. Visitors can create their own “one-of-the-kind” music box at the third level of the main building. Admission to these buildings is free. They are open from 9am to 6pm.


Lawa-lawa music box dia selawa harganya jugak πŸ˜€

Sempat minum petang di salah sebuah cafe di situ


Kedai apetah ni


Posto! Posto!


Ni la rupa sepanjang jalan yang banyak kedai-kedai kaca perhiasan dan music box tu..


Kedai jual souvenir. Gajah pon ada uols!

Last but not least..makan time. Kali ini kami makan malam di Ore No Sapporo Restaurant. Inilah mangsa kami seterusnya..


Walaupun rupa ketam ni mengghairahkan, saya dah tak lalu nak makan seafood lagi. Tolong….

Malam terakhir di Hokkaido, kemas-kemas barang dan hantar barang masuk dalam bas siap-siap sebab keesokkan paginya, kami kena bangun awal sebab flight pon awal pagi.

Daaa…abes…fuh!! Dah 3 bulan, baru abes cerita..huhu…

Mangsa : SEBELUM

Saya berazam nak habiskan entry Hokkaido ni cepat-cepat sebab Ahad ni saya nak ke Sarawak. Nak kena buat entry Sarawak pulak.. πŸ˜‰

Ok, selepas breakfast di hotel (kami masih menetap di Grand Sapporo Hotel), kami menaiki bas untuk ke Rera Factory Outlet. Wooooohoooooooooooo!! Best nak mampos! (excuse my language. Hiks).

Semua branded item ada kat sini. Dari Oshkosh, Coach, Timberland, Adidas sampaila ke Salvatore Ferragamo. Sediakan jelah duitnya. Sume boleh borong.


Gambar pintu masuk ke Rera Factory Outlet yang sempat diGoogle


Camnilah rupa outlet dalam Rera Factory Outlet ni. Gambar ni gambar curik jugak. Sebab saya tak bawak kamera masa ni

Saya memang dah niat nak beli boot kat sini. Pusing punya pusing. Masuk sana sini. Last-last kitorang masuk ke outlet Timberland. Macam-macam jenis ada. Ada yg low cut, ada yang sampai lutut. Macam-macam fesyen. Dahlah murah, ada diskaun pulak lagi kalau beli sekurang-kurangnya 2 pasang. Belek punya belek. Telek punya telek. Renung punya renung. Akhirnya saya beli yang ni..


Tantek tak?? Boleh gak dibawa gi kebun atau bertukang macam Pua Chu Kang. Huhu

Harga asal boot ni 8,000 Yen iaitu RM296. Untuk mendapatkan diskaun lagi 20% , kami kena beli sekurang-kurangnya 2 pasang. So, kami pon carik geng masing-masing. Akhirnya daripada 8,000 Yen, lepas diskaun 20% lagi, maka jadilah harga boot ni 6,400 Yen bersamaan RM236. Murahlah kalau nak dibandingkan dibeli di Malaysia. Maybe 5-6 ratus jugak harganya.

Kat factory outlet ni, satu benda tu jelah yang saya beli. Yang lain, mampu tengok aje. Macam Ferramogamo, still mahal lagi. So, cuci mata dan pegang-pegang jelah handbag dan kasut dia.

Selepas diberi masa 2 jam SAHAJA (tak puas okeh nak pusing semua outlet), kami dah diarahkan naik ke bas untuk dibawa ke tempat makan iaitu di Restaurant Miyanomori. Ramai yang merungut tak puas hati sebab terpaksa shopping dalam keadaan tergesa-gesa. Haih!!


Hidangan makan tengahari. Seperti biasa, ketam, udang dan lain-lain makanan seafood

Selepas menikmati makan tengahari di Miyanomori Restaurant, kami dibawa pula ke Tanukikoji Shopping Arcade iaitu tempat membeli-belah yang lebih kurang macam Petaling Street. Ia merupakan lot-lot kedai berbumbung yang menjual pelbagai barang seperti perhiasan, cenderamata, boot, kasut, baju dan bermacam-macam lagi. Semua murah-murah. Ia dibahagikan kepada 6 pintu utama. Larat tak larat jelah masing-masing nak jalan. Terdapat juga awek-awek Jepun yang comel lote berdiri di luar kedai untuk menjemput para pembeli untuk masuk ke kedai mereka.


Gambar curik lagi dari Mr. Google. Ni lah rupa Tanukikoji Arcade


Yang ni pulak rupa salah satu pintu utama kat arked ni. Masih gambar curik dari Google πŸ˜€

Jarak dari satu pintu ke satu pintu, mungkin lebih kurang 300 meter. So, bayangkan berapa banyak kedai berderet-deret dalam tu. Wusshhh!! Kalau shopping pakai kasut tumit tinggi, mau jugak terseliuh ni.

Kat sini, lama pulak dibaginya kami bershopping-shopping. Hangen je. Hangen sebab ape tau. Sebab masa kat factory outlet tu sekejap je. Kat sini dekat 3 jam kot. Sampai saya dah tak larat jalan. Saya lepak je kat kerusi-kerusi rehat yang disediakan sambil tunggu kawan-kawan lain abes shopping.

Selepas tu, kami dibawa untuk makan malam di Kirin Beer Restaurant. AKHIRNYA! Selepas 4 hari makan seafod..seafood..ketam, udang, ikan, seafood.. ikan, ketam, udang..dan seafood..dapat jugak kami makan makanan lain yang diberi nama Genghiskhan. Cuba teka ape bendanya? Tatau?? Ye..itulah dia BBQ kambing biri-biri. Ya Allah! Sedapnya..

Tak sabar nak makan BBQ kambing biri-biri selepas 4 hari makan seafood

Daging segar dan takde bau hamis kambing pun. Lepas tu makanlah sampai santak perut. Boleh mintak berulang-ulang sampai tak larat. Meja kami ulang sampai 5 pinggan.


Nyam nyam…nak lagiiiiiiii….

Selesai makan, kami berjalan kaki menuju ke bas. Dalam perjalanan, kami bertemu dengan isteri kepada Hero Jepun zaman-berzamanΒ  iaitu…

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.


…Ultrawoman! Wiwittt..Seksinya..Boleh berkenalan?

Sampai hotel, tido..

Sambung part 6 pulak ye..