Ujie Situ Sana Sini

Aku Hidup Kerana Cinta…Cinta Allah, Cinta Keluarga, Cinta Kekasih

Alhamdulillah.. Berjaya jugak akak menjejakkan kaki di salah sebuah air terjun tercantik di dunia. The Rhein Falls.. *sauk tudung labuh..

So, ke mana pulak lepas tu? Ke mana lagi kalau bukan tempat mengisi perot. Huhu..

Kami bergerak dari Rhein Falls lebih kurang jam 11.45 pagi. Di hari kelima tu, PruBSN punyelah baik hati, bawak kami makan di Hot Wok – dimiliki oleh orang Malaysia yang menyediakan makanan Asian. Nikmatnya hidup ini rasanya.. Hehe..

Sampai kat tempat makan lebih kurang 1.30 petang. Menggelupur kelaparan dah sebenarnya. Jarak dari Rhein Falls ke tempat makan tu lebih kurang 55km. Biasanya boleh sampai dalam 45 minit camtu. Tapi jem. Sejam lebihlah jugak baru sampai..

Chef dia pun Melayu. Happy je dia jumpa kitorang. Kitorang pun happy dapat jumpa makanan Melayu. Hehe..

Deco dah lawa, makanan cemana pulak? Dipersilakan masuk…


Yeayy!! Satay paling sedap di dunia *tetiba

Mee, nasik goreng, rendang paling sedap di dunia gak

Makanan dihidang secara buffet. Apa lagi, memang berulang-alik jelah amik makanan..

Sume dah kelaparan

Akhir sekali, dihidangkan pencuci mulut..

Layan….

Alhamdulillah… Sedap.. Barulah rasa bernyawa.. Puiii!! Ha, kat Hot Wok ni, sambal ikan bilis tidak dikeluarkan.. Haha gila ko.. Mau kena halau..

Bila perut dah kenyang, barulah boleh buat benda tak berpekdah..

Matilah kena marah dengan orang dobi sebab menconteng saprah putih dengan kelopak mawar. Heehee..

Cubaan Ustaz Napi untuk menjadi kiut dengan memakai ear guard akak

Tak lama lepas tu, chef dia keluar..

Kawan-kawan cakap muka akak seiras dengan chef ni. Ye ke?

Noraini nama dia. Asal Durian Tunggal, Melaka. Dah bermastautin kat Swiss lebih kurang 14 tahun. Dia datang masa umur dia dalam 23 tahun camtu.. Biasalah, paling kepochi mesti nak tanya gaji. Kah kah. Dia cakap gaji dia dalam RM8,000 tapi insurans je dah RM1,000. Dia cakap insurans kat sana mahal. Hospital treatment mahal. Rumah mahal. Pendek kata semua mahal la. Dia cakap, dia balik Malaysia setahun sekali je camtu. Lama gak kitorang borak..

Ohh! Dalam restoran ni jugak, akak baru tau satu benda pasal Switzerland. Nak tau ape bendanya? Tapi rasa macam bengong je benda ni. Macam tak logik tapi memang itu hakikatnya.

Camni cite dia. Ada sorang brader ni. Dia pakai jersi bola Spain. Biasalah kan pakai jersi bola tu. So, dalam restoran tu, dia bukak sweater dia. So, tinggal jersi tu jela. Sekali, Sam (tourist guide) tegur brader tu. Dia cakap, kat Switzerland tak boleh pakai jersi mana-mana pasukan bola secara terbuka sebab nanti boleh menimbulkan kemarahan orang awam. Sam tegur dalam nada serius tau. Bukan bergurau ke ape. Kitorang tanyelah reason dia, apa pasal pulak tak boleh pakai. Poyonya. Sam bagitau, Swiss ni kan bersempadan dengan banyak negara. France, Italy, German. So, setiap kawasan yang bersempadan dengan negara-negara jiran ni, penyokong bola dorang sangat fanatik. Ada penyokong fanatik German. Penyokong fanatik France. So, kalo tetiba ko suka-suka pakai jersi Spain, nak carik maut? Haa, gitulah lebih kurang sebab dia. Mengada je.. Puiii!

So, abaikanlah pasal jersi tu. Hiks! Sambung balik..

Dah puas makan-makan, kitorang sembang-sembang pulak kat luar restoran.

Kak Nam sangat mulut akak kan? Sampai herot-herot..Hehe

Restoran dari luar


Bersama Chef Noraini

Perut pun dah kenyang, akhirnya kami balik ke hotel semula sebab petang tu aktiviti free and easy. So, gerak dari Hot Wok jam 3 petang. 3.15 dah sampai hotel. Tak jauh pon.

Lepas dah rehat-rehat kejap, dalam pukul 4 petang kami gerak ke bandar Zurich. Walaupun free and easy, sape-sape nak naik tour bas yang disediakan, bolehlah naik. Kalau nak naik tram atau MRT sendiri pun, boleh jugak. Oleh kerana akak kedekut, akak naik je tour bas. Lagipun bukan tau nak pegi mana pun kat sana tu. Kang sesat, tak pasal je. Tujuan keluar ke bandar Zurich pun sebab saje nak tengok sendiri apa agaknya rupa bandar kewangan dan antara kota yang mempunyai taraf hidup termahal kat dunia tu..

Sampai bandar dalam 4.30 petang. Kat Zurich pun kami boleh collect satu lagi sudu Rolex di Bucherer. Kali ni bertulis Zurich pulak. Akak rasa semua Bucherer kat Swiss ada sudu ni lah. Bila akak Google, rupanya ada tulis Geneve dan lain-lain. Best gak kalau dapat collect semua sudu-sudu ni kan..

Dah collect sudu tu, kami pun mula merayap kat kedai-kedai yang ada kat situ. Apa yang akak boleh cakap, rupa bandar dia macam kat Bukit Bintang. Deretan butik-butik mewah sedia untuk menerima kehadiran orang Ada-Ada.. Orang yang tak berapa nak Ada, sila shopping dari luar tingkap je ye.. Tapi yang bangga, Bata pun ada uols!! Mewahkah? Hehe..

Bandar yang bizibizibizi

Bata!

Sebagai salah sebuah pusat kewangan terkenal dunia, ofkoslah ada syarikat kewangan multinasional kat sini kan..

Jom bukak akaun kat CreditSuisse *ko hengat ko Sultan Brunei?

Masa briefing sebelum ke Swiss aritu, dorang bagitau, kat bawah tanah jalan yang kami pijak kat Zurich tu, tersimpannya entah berapa banyak jongkong emas. Trillion kot. Wahhh! Kan best kalo boleh tengok apa rupa bilik kebal bawah tanah tu.. Heehee.. Ala, bukan nak rompak pun, nak tengok je..

Ni pulak salah satu binaan yang ada kat tengah-tengah bandar tu..

Kami kat bandar ni, merayap-rayap je keluar masuk dari satu kedai ke kedai.. Takde ape sangatlah nak membeli kat sini. Sebab duit pon dah takde. Ada takde pun, akak carikan perfume untuk kakak akak. Dia kirim duit. So akak belilah perfume Roberto Cavalli untuk dia kat kedai duty free. Tu jelah pun..

Akhirnya, hari beransur gelap.. Hujan pulak tu..

Memikirkan yang malam tu kitorang memang tak disediakan makan malam, so marilah kita mencarik makanan untuk dikawankan dengan ikan bilis.. Kitorang masuk salah satu pasaraya kat situ untuk shopping makanan sikit..

Moteeep kosong dah?

Seb baik ada roti.. CHF1.15 (RM4)

Lepas dah takde nak membeli dah, kebetulan bas pun dah tunggu, terus jelah naik bas. Masa tu dah pukul 7.15 malam camtu. Tetiba dari dalam bas dengar orang menjerit-jerit. Riuh rendah macam tengah bergaduh. Rupanya Bersih 3.0!! Hahaha. Orang-orang Swiss ni memang suka buat tunjuk perasaan kot. Termasuk yang ni, 3 kali lah akak nampak tunjuk perasaan kat Swiss. Masa first day sampai, dorang buat perhimpunan kat The Broken Chair. Kali kedua kat dataran depan bangunan Curia Confoederationis Helveticae tu. Kali ni kat bandar Zurich pulak. Mesti bengang je menteri-menteri dorang sebab ada je benda yang rakyat dia tak puas hati. Kah kah.. Oppss!

Akak tanyelah kat kawan-kawan yang baru naik bas, tu tunjuk perasaan untuk apa pulak. Asyik merusuh je kejenya. Kawan-kawan cakap dorang buat perhimpunan sebab nak mintak naikkan gaji minimum kepada CHF4,000. Pengsan!! Kita kat Malaysia, gaji minimum RM900 pun macam dah happy eh? Dorang, gaji minimum je, 4k! Sian kita kan? Jom merusuh! *matilaaa…

Bayangkanlah, gaji cikgu je CHF12,000 (RM42,000) sebulan. Gaji kerani bank yang jaga kaunter tu CHF6,000 (RM21,000) sebulan. Orang tak keje pun dapat elaun sarap hidup CHF1,500 (RM5,000) sebulan. Kaya kaya kaya… Lantaklah dorang, negara dorang, kan.. Tapi walaupun gaji mahal, taraf hidup mahal, ofkoslah cukai pun mahal. Cukai 30-40%! So, kita dok kat Malaysia ni, jangan banyak komplen sangat. Tu nak free, ni nak mintak turun. Mentaliti rakyat Malaysia ni belum boleh lagi nak terima barang-barang free, tol free, apekejadah free sebab bila free, means cukai tinggi! Kang cukai tinggi, komplen lain pulak. Tak abes-abes. Opss! Melencong ke lain pulak.

Bila semua dah naik bas, geraklah kami balik hotel dan sampai hotel dalam pukul 8 camtu. Apa lagi nak buat, rehatlah sambil makan roti, Maggi dan minum Milo. Maklumlah, dinner tak disediakan. Hehe..

Sambil makan Maggi sambil tengok Germany’s Next Top Model. Perrrgghh!! Lagi lawa-lawa dari model American’s Next Top Model daa.. Tapi tak pahamlah dia cakap ape kan. Belasah jelah dengar dorang cakap German pun. Ni gambar yang sempat akak snap dari TV.. Hehe..

Tomel kan?

Dah sudah tu, mengantuklah pulak. Apa lagi.. Tido.. Besok nak balik KL dah… Daaaaa…

Akak tak sabar nak abeskan cepat-cepat entry Swiss ni. Hoiii stress.. *sendiri carik penyakit..

Ok, sambung lagi…

Pagi tu bangun dengan perasaan berbunga-bunga sebab nak pegi air terjun paling tinggi di Eropah – The Rhein Falls. Teruja!!

Macam biasa, sarapan dulu. Yang bestnya pulak, dari cafe tempat kami bersarapan tu boleh nampak landasan MRT. Nampak la MRT lalu lalang sebab hotel yang kami duduk ni dekat dengan station MRT.


Nampak tak landasan tu? Kalau tak nampak, lagi dua Jumaat.. Huhu

Suasana dalam cafe

Oh lupa nak tunjuk, best sangat ke hotel ni sampai ada welcome chocolate bagai. Kan?

Ulang tayang gamba cekelat

Memula, ni lah rupa view dari dalam bilik…

Katil tempat untuk meniduri diri sendiri

Bolehlah nak berendam-rendam

Area dalam bilik dari pelbagai sudut.. Gituhh..

Ni pulak view luar tingkap…

Haha. Takle lawa benor viewnya. Sebab tengah bandar kan? So bangunan-bangunan jelah yang ada. Takdelah nampak gunung salji ke, sungai-sungai ke.. Okey.. Jom turun lobby pulak…

Sila lempang pompan gedix di atas

Haaa.. Ha… Nak mencharot la tu…

Glitter-glitter gitu..

Hublot satu! Ada brannnn??

Kan? Ujie Situ Sana Sini sangat… Sorry, muka akak bersepah-sepah dalam entry ni.. Kesah ke aku? Haha..

Haaaa cantik kan lobby dia? So, jom tengok luar pulak..

 

Ya.. Swissotel Zurich namanya.. Harga satu malam lebih kurang CHF200 (RM700). Koma! Seb baik PruBSN yang bayo.. Huhu..

Access card bilik

So, ke mana kita hari ni? Ye, The Rhein Falls.. Bila semua dah ready, bas bergerak pada jam 9.20 pagi. Perjalanan dari hotel ke Rhein Falls mengambil masa lebih kurang 40 minit dan jam 10 pagi kami sampai..

Dari dalam bas lagi dah nampak air terjun tu. Perrrggghh!! Lawanya ciptaan Tuhan! Tak sabar nak pegi dekat-dekat. Masalahnya, boleh ke?

Boleh uols!!

View dari kejauhan…

Ada bot yang akan bawak kami dari jetty ke menara tinjau dekat dengan air terjun tu.. Jarak jetty ke situ taklah jauh sangat. Rasanya dalam 10 minit je naik bot camtu.

Sementara tunggu bot sampai, amiklah dulu gamba kat area jetty..

Spesis-spesis ikan yang ada dalam sungai tu

Besar lengan kot ikan dia..

Itik pon ada

Bila bot sampai, kami dibahagikan kepada dua kumpulan mengikut bas masing-masing. So, satu trip, satu kumpulan..


Memasing muka tak sabar dah

Ya, semakin mendekat

Yeahhhh!! Sampai akhirnya….

Sedikit info tentang The Rhein Falls:-

Rhein Falls merupakan air terjun terbesar di Eropah. Lebarnya 150 m (450 kaki) dan tingginya 23 m (75 kaki).

Aliran air terjun paling deras pernah diukur adalah 1,250 m³/saat pada tahun 1965; dan paling rendah 95 m³/saat pada tahun 1921.

Air terjun ini tidak boleh didaki oleh ikan kecuali ikan belut yang boleh menyusur melalui arus air naik ke atas batu-batuan.

Turun je dari bot, dah terdengar bunyi air terjun menderu-deru. Ditambah pula angin bayu berpuput lembut, membuat hatiku lebih tidak sabar.. *ada macam ayat novel? Kih kih..


Turun dari bot, semua pakat amik gamba dulu, sebelum naik ke puncak menara..

Bahagian bawah air terjun

Makk aii.. Tingginya… Serremm..

Atas jeti tu, dia macam ada tangga naik ke atas kalau kita nak tengok air terjun tu dengan lebih dekat. Tangga dia boleh tahan sempit dan basah-basah. Memang agak scarylah nak naik ke atas. Kena berhati-hati jangan sampai jatuh gedebuk macam air terjun pulak. Haha

Yeayy!! Sampai atas dah..

Sempit kan? Sampai kena behimpit-himpit

Dah naik tangga tu, sampailah area paling atas. Kat atas tu lagilah seram. Dahlah sempit. Rasanya dalam 2m x 2m je kot. Nak amik gambo pon kena berhimpit-himpit. So, tak boleh ramai-ramai dalam satu-satu masa. Sape dah naik, dah amik gamba, sila blah. Bagi chance kat orang lain pulak..

Kat atas menara tu, akak pon telah memoyokan diri lalu menginstagramkan gambar innew..

Rumah sape lah kat belakang tu kan? Siap kat dalam fridge magnet pun ada gambar rumah tu..

Alang-alang dah ada atas menara tu, mari kita mengambil gamba secara rakus…


Breathtaking!

Rasa macam nak terjun mandi berkelah je kat sini.. Mesti sejuk nyaman kan..

Tengoklah tu. Keliling air terjun ni ada bangunan-bangunan yang agak tinggi jugak. Tak surela rumah ke, bangunan opis ke. Memang air terjun dia kat tengah-tengah bandar. Ko hado?

Dari view lain pulak..

Rasa macam nak buat terjunan summersault je.. Hiks..

Dah puas amik gamba kat atas menara, kitorang turun untuk bagi chance kat orang lain. Sambung pulak lagi amik gambo kat bawah..

Jetty tempat kami memula naik bot boleh nampak dari jeti kat menara tinjau..

Nampak pulak bot yang bawak trip kedua..

Kumpulan kedua sampai, kumpulan pertama, silalah balik ye.. Babai Rhein Falls…

Sampai semula kat jetty sebelah memula naik tu, nampak ada kedai souvenir. Singgahla kejap tengok ape yang ada.

Akak beli fridge magnet yang ada tulis Rhein Falls sebagai kenang-kenangan sebab duit shopping semalam ada balance bape sen lagi. Hehe..

Kan? Siap ada rumah orang yang atas bukit tu.. Rumah sapelah agaknye..

Dah sudah shopping tu, kitorang naik semula ke bas untuk ke destinasi seterusnya. Ke mana kami akan dibawa? Stay tune.. *poyo gilerr… Huhu