Ujie Situ Sana Sini

Aku Hidup Kerana Cinta…Cinta Allah, Cinta Keluarga, Cinta Kekasih


Semua tau kad ni kan?

Seperti yang kita tau, sekarang Maybank dah menaik taraf kad ATM mereka kepada Maybankard Visa Debit. Dengan kad ni, kita tak payah bawak duit banyak-banyak kalau nak shopping. Pegi Giant ke, Jusco ke, boleh bayar guna kad ni. Macam kad kredit jugak cuma yang ni dia terus tolak dari akaun simpanan kita.

Akan tetapi, baru tadi saya menyedari ada sesuatu yang tak kena dengan kad ni. Petang tadi saya nak isi minyak kereta dan tiba-tiba saya rasa malas pulak nak berjalan ke kaunter. So, saya pun gunalah Maybankard Visa saya. Saya slotkan kat tempat masuk kad tu..

………… Kad sedang disahkan …………

………… Kad telah disahkan …………

………… Sila angkat nozel dan mula mengisi …………

Dah????? Tu je? Takde masukkan nombor pin ke ape ke? Ini sudah bahaya. Katakanlah ada penyangak mencopet beg duit saya ke, atau saya tercicir Maybankard tu ke, tak ke naya duit saya kena sedut? Langsung takde ciri-ciri keselamatan. Kot ye pun nak dijadikan macam Visa kad kredit, tapi janganlah sampai takde langsung ciri-ciri keselamatannya. Kalau kredit kad kena sedut, bolehla jugak tunjuk perasaan tak payah bayar. Yang ni lain. Ni duit simpanan dari akaun kita. Macamana ni? Nampak tak bahayanya nih?

Kat sape patut buat aduan ye? Ke saya je yang baru sedar perkara ni? Opps saya baru terfikir, adakah kalau bayar barang kat Giant guna Maybankard ni, kita masukkan nombor pin tak? Rasanya macam takde lah. Hmm teruk jugak kalau macam ni. Tapi kalau CIMB Bankard, saya memang pasti ada diminta nombor pin.

Adakah disebabkan Maybankard ni jenis Visa maka tak perlu nombor pin bagai? Tak bolehlah macam ni. Senang je keje penyangak-penyangak ni kalau dorang dapat kad kita. Minta dijauhkan.

2 Comments

  1. Haniamieyra
    1:49 pm on November 24th, 2010

    Tukar kad ko kepada warna kuning yang lama tuh. Hehe.

  2. azlanaziz
    2:14 pm on December 7th, 2010

    kredit kad/debit kad – isi minyak atau apa2 transaction pun x perlu enter pin. kalo ilang, mmg org bole guna, sain bole main belasah. ada org kaunter nak check compare sain kat slip dgn sain blakang kad? takde. kalo ada pun, sain bole tiru. dah byk kes yg hilang/kena curi dompet, malaun sempat pakai utk beli brg sblm dikenselkan kad tu oleh bank. tu psl biasanya kalo guna kredit kad utk item yg rege lebih dari 1K, bank akan call utk buat confirmation (tapi x sume bank buat), kalo takat pakai beli brg2 dapur, isi minyak, mmg lepas la. tu psl bile hilang kena cepat kensel. lain mcm atm kad, kalo nak isi myk kena enter pin sama gak mcm beli brg.