Ujie Situ Sana Sini

Aku Hidup Kerana Cinta…Cinta Allah, Cinta Keluarga, Cinta Kekasih

Aktiviti kami pada hari ke-6 adalah melawat Ishiya Chocolate Factory. Rupa kilang dia tak macam kilang pun. Cantik je.

Hiasan luaran kilang ni macam Willy Wonka’s Chocolate factory. Ada pulak rumah-rumah mini macam dalam cerita Hensel & Gretel.


Comel betul rumah (dan orang yang berdiri tu. Mode : Perasan)

Tolak!! Tolak!!

Tarik!! Tarik!!

Ada persembahan sebenarnya ni tapi tak paham sebab cakap Jepun daa..

Takde rupa kilang. Macam rumah mewah seorang Dato’. Tetiba..

Minum jap kat cafe dalam kilang nih..

Setelah selesai melawat Ishiya Chocolate Factory, kami meneruskan lawatan ke Otaru. Di Otaru, kami melawat Otaru Canal (Terusan Otaru) untuk sesi bergambar bersama ahli rombongan. Terusan Otaru dahulunya merupakan sebahagian daripada pusat pelabuhan yang sibuk bagi bandar Otaru. Walau bagaimanapun, dengan pembangunan yang pesat di sekelilingnya, ditambah pula kemudahan moden bagi memunggah muatan kapal, terusan ini sudah tidak digunakan lagi. Walaupun begitu, terusan ini akhirnya dijadikan tempat bersiar-siar dan tempat penggiat seni bebas mempamerkan hasil seni mereka kepada para pelancong.


Kat belakang tu la Terusan Otaru

Group photo


Bersama Abang Becha. Abang beca pon ensem. Kalah Farid Kamil. Kalo Farid Kamil datang sane, harus dia hanyalah seorang cleaner saja. Huhu

Dekorasi bangunan berbentuk kapal

Masa ni suhu 5.1 darjah celcius.. Sojuk…

Lepas dah puas bergambar-gambar di Otaru Canal, kami pon dibawa untuk makan tengahari di Seaport Market Restaurant. Gambar di bawah adalah gambar mangsa yang kami makan. Tapi serius, saya cuit-cuit je mangsa tu. Dah tak larat nak makan dia…

Mangsa : SEBELUM


Mangsa : SELEPAS

Tukang Gunting (Gunting pon cam bendera Jepun daaa..)

Tengok..punyela banyak kaki-kaki mangsa yang dah dipatah-patahkan.Hee hee..

Lepas selesai makan, kami dibawa pula ke Kitaichi Glasswork Shop dan Music Orgel Museum. Untuk pengetahuan pembaca, Otaru memang terkenal dengan seni kaca perhiasan dan pembuatan music box yang menarik serta mengeluarkan bunyi-bunyian merdu. Di sini, anda juga boleh membuat kotak muzik anda sendiri dan memilih sendiri lagu yang anda sukai.

Sedikit info :-

Kitaichi Glass Emporium/ Kitaichi Museum of Venetian Art
If you are as clumsy as an elephant, this is NOT the place to be. As the name suggests, these buildings house some of the most exquisite glass crafts and lamps. We spent a good hour admiring the works. At the museum shop and gallery, the sales staff discreetly and quickly wipes away fingerprints left behind by visitors. For souvenir hunters, there are small trinkets available at affordable prices. Look for the little cute bookmarks in the shape of gas lamps or beautiful pendants that change color according to the light.

Cantik kan?

Otaru Music Box Museum (main building) and the No2 Otaru Music Box Antique Museum
Visitors need not fear losing their way to these museums since the tinkling sounds from the music boxes can be heard metres away. Simply follow your ears. If you are still not sure, look out for the steam clock that stands in front of the main building (it actually steams). Both buildings are located diagonally from each other. The buildings themselves are of historical significance, dating back to the 1900s, when Otaru was in its heyday. The red-brick main building houses hundreds of music boxes for sale, while most of the antique music boxes can be found in the No 2 Otaru Music Box museum. Visitors can create their own “one-of-the-kind” music box at the third level of the main building. Admission to these buildings is free. They are open from 9am to 6pm.


Lawa-lawa music box dia selawa harganya jugak 😀

Sempat minum petang di salah sebuah cafe di situ


Kedai apetah ni


Posto! Posto!


Ni la rupa sepanjang jalan yang banyak kedai-kedai kaca perhiasan dan music box tu..


Kedai jual souvenir. Gajah pon ada uols!

Last but not least..makan time. Kali ini kami makan malam di Ore No Sapporo Restaurant. Inilah mangsa kami seterusnya..


Walaupun rupa ketam ni mengghairahkan, saya dah tak lalu nak makan seafood lagi. Tolong….

Malam terakhir di Hokkaido, kemas-kemas barang dan hantar barang masuk dalam bas siap-siap sebab keesokkan paginya, kami kena bangun awal sebab flight pon awal pagi.

Daaa…abes…fuh!! Dah 3 bulan, baru abes cerita..huhu…

Mangsa : SEBELUM

One comment on “Trip CWA ke Hokkaido – Finale

  1. selambe badak ko kutuk Farid K.. hihihi/..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

HTML tags are not allowed.