Ujie Situ Sana Sini

Aku Hidup Kerana Cinta…Cinta Allah, Cinta Keluarga, Cinta Kekasih

Duit simpanan KWSP mencukup untuk masa depan? Fikirkan…

Sebelum ini kita pernah dikejutkan dengan berita dalam akhbar-akhbar tempatan yang mengatakan bahawa duit simpanan KWSP kebanyakan kita, secara purata hanya berjumlah lebih kurang RM114,000 apabila kita bersara nanti Dengan simpanan sebanyak itu, seseorang pencarum KWSP yang bersara hanya mampu membelanjakan RM475 setiap bulan bagi membolehkannya menampung hidup sehingga usia 75 tahun.

Kerajaan amat risau dengan situasi ini, lalu membuat beberapa peraturan baru yang telah dimulakan pada Februari 2008 yang lalu. Antaranya, Akaun 1 di dalam KWSP boleh dikeluarkan apabila ia mencecah RM16,000 (bagi umur tertentu) berbanding RM55,000 sebelum ini supaya pencarum boleh menyimpannya di unit amanah seperti Unit Amanah CIMB (salah sebuah unit amanah terbesar di Malaysia). Akaun 2 juga boleh dikeluarkan setiap bulan untuk membayar pinjaman rumah atau membeli insurans.

Ini dilakukan oleh kerajaan kerana simpanan di KWSP tidak dapat menjamin keuntungan yang besar memandangkan secara purata, ia hanya memberikan keuntungan 5-6% setahun. Kalau dikira dari segi matematik, duit simpanan KWSP hanya akan menjadi dua kali ganda dalam masa 14 hingga 18 tahun. Berbanding dengan simpanan di dalam unit amanah seperti CIMB yang memberikan pulangan purata 10-20% , duit simpanan akan menjadi dua kali ganda dalam masa 4 hingga 7 tahun sahaja
Berdasarkan rekod-rekod yang lepas, Unit Amanah CIMB berjaya mendapat lebih 10 hingga 20% setahun. Ini jauh melebihi keuntungan atau pulangan yang diberikan oleh KWSP (5 hingga 6% setahun). CIMB mampu memberikan pulangan yang lebih besar kerana mengikut strategi-strategi yang disarankan, di samping dipantau oleh pengurus-pengurus kewangan yang berpengalaman berbelas atau berpuluh tahun.

Kerajaan memberikan kepercayaan kepada syarikat unit amanah.Disebabkan itu, Akaun 1 di dalam KWSP tidak boleh dikeluarkan dan disimpan di tempat-tempat lain seperti Tabung Haji, ASB dan sebagainya. Ia hanya dibenarkan dikeluarkan untuk disimpan di dalam Unit Amanah seperti CIMB.

Sebelum ini, kerajaan menghadkan, pengeluaran hanya boleh dilakukan apabila Akaun 1 KWSP mencecah RM55,000 tetapi dengan kepercayaan kerajaan kepada syarikat-syarikat unit amanah seperti CIMB, peraturan baru yang dibuat pada Februari 2008 membenarkan pengeluaran Akaun 1 KWSP apabila baki mencecah RM16,000.

Untuk yang berminat memulaka pengeluaran Akaun 1 KWSP untuk disimpan di Unit Amanah CIMB, boleh menghubungi saya di talian 018-2045336 atau email ujie[at]ujie.com untuk tempahan masa bagi mendapatkan sesi rundingan bersama saya secara percuma.

Ingat, setiap bulan yang anda tangguh, anda akan rugi berpuluh atau beratus ringgit, terutamanya sekiranya Akaun 1 anda mencecah ratusan ribu ringgit.

Saya memahami, dengan keadaan ekonomi yang tidak menentu sekarang ini, ramai yang takut untuk menyimpan di dalam unit amanah kerana risau sekiranya duit simpanan KWSP yang mereka simpan bertahun-tahun akan lenyap dan seterusnya mereka akan rugi. Kerugian tidak akan berlaku sekiranya anda menerima nasihat dan cadangan konsultan anda supaya:-

1. Kekal melabur di dalam Unit Amanah CIMB dengan mengeluarkan simpanan KWSP setiap 3 bulan.

2. Beri masa 3 hingga 5 tahun untuk Unit Amanah CIMB menjana keuntungan 10-15% setahun untuk anda.

Ada beberapa sebab mengapa anda perlu menyimpan di dalam Unit Amanah CIMB

1. Syarikat Unit Amanah CIMB satu-satunya unit amanah yang menyediakan perkhidmatan amanahraya (Trust Nomination) untuk pewaris/penama.

2. Sejak Southern Bank dan Bank Bumiputra bergabung dan membentuk CIMB, ia menjadi lebih besar dan teguh.

3. CIMB ada banyak dana yariah dan merupakan penyedia dana Syariah terbesar di Malaysia.

4. Daripada Top 15 (15 tangga teratas dalam senarai unit amanah) tahun 2007, Unit Amanah CIMB menguasai 12 daripada 15 tangga yang teratas.

5. Pulangan 10-20% adalah pulangan purata untuk setiap tahun. Tetapi, berdasarkan rekod, ada yang memperolehi pulangan 30%, 70% malah 100% dalam masa hanya setahun.

6. Saya amat mengambil berat akaun anda dan akan memberi kemaskini akaun anda bersama CIMB setiap 3 bulan sekali.

Sedia Berkhidmat Untuk Anda,

Suzilah Zainuddin
019-3889306
ujie[at]ujie.com
Perunding Kewangan CIMB Wealth Advisors

No Comments :(