Ujie Situ Sana Sini

Aku Hidup Kerana Cinta…Cinta Allah, Cinta Keluarga, Cinta Kekasih

Oleh Habsah Dinin

WASIAT adalah satu deklarasi oleh seseorang semasa hayatnya ke atas harta dan manfaat untuk kebajikan atau untuk tujuan lain yang dibenarkan oleh Undang-undang Islam, selepas kematiannya.

Pentingnya menyediakan wasiat adalah seperti pentingnya mengadakan perancangan kewangan semasa hidup untuk ditinggalkan kepada orang yang disayangi di dunia ini, selepas kita meninggal.

Ketua Pegawai Eksekutif As-Salihin Trustee Berhad (as-Salihin), Abdul Aziz Peru Mohamad, berkata menyediakan wasiat mengikut syariat Islam menjadi tanggungjawab kepada setiap umat Islam.

As-Salihin, katanya, adalah sebuah syarikat amanah yang ditubuhkan khusus memenuhi keperluan umat Islam untuk memelihara, melindungi dan mengagihkan harta hasil titik peluh mereka untuk manfaat orang tersayang apabila mereka meninggal dunia kelak.

Kita banyak mendengar nasib balu dan isteri kedua yang terabai berikutan kegagalan suami menyediakan wasiat untuk menjaga kepentingan hak mereka dari segi pembahagian harta.

Apabila seorang suami itu meninggal dan meninggalkan harta yang tidak diwasiatkan, harta peninggalannya akan difaraidkan mengikut hukum syarak.

Dalam kes seperti ini, mengikut hukum Islam, balu hanya mendapat 1/8 harta peninggalan berbanding ibu bapa si mati yang mendapat 1/3 daripada jumlah keseluruhannya. Hak isteri boleh ditambah jika suami menulis wasiat dengan menyatakan sejumlah harta ditinggalkan khusus kepada isteri yang disayangi, ini juga dibenarkan Islam,” katanya ketika ditemui.

Berbeza menulis wasiat sendiri dengan menggunakan khidmat yang disediakan as-Salihin adalah dari segi profesionalisme, di mana as-Salihin menyediakan khidmat yang menyeluruh daripada penulisan wasiat, pengiraan harta pusaka, pembayaran hutang dunia dan akhirat, faraid dan sebagainya.

Secara khususnya, perkhidmatan yang disediakan syarikat ini ialah penulisan wasiat profesional, pelantikan wasi, pentadbiran harta pusaka yang tidak mempunyai wasiat, hibah, pemegang amanah, wakaf, harta sepencarian, penjagaan kanak-kanak dan penyimpanan dokumen.

Abdul Aziz berkata, as-Salihin menyediakan perkhidmatan penyimpanan berkomputer untuk penyimpanan yang selamat bagi semua dokumen yang disediakan.

Tidak kira di mana atau bila anda meninggal dunia, jika benefisiari dan peguam anda menghubungi as-Salihin untuk mendapatkan wasiat anda, kami pasti menghantar salinan wasiat berkenaan kepada mereka untuk tindakan selanjutnya.

Tidak berguna kita menulis wasiat jika tidak boleh mengesannya kelak. Di kalangan masyarakat Islam masa kini, banyak harta pusaka dibekukan kerana wasiat terakhir tidak dapat dikesan berikutan mereka tidak membuat wasiat dengan cara yang betul,” katanya dan menambah lebih kurang 95 peratus umat Islam di negara ini tidak dapat diagihkan kepada penerima kerana tidak ada wasiat.

Umat Islam, katanya, tidak perlu bimbang kerana semua khidmat di as-Salihin adalah berlandaskan syariah Islam sepenuhnya selepas mengambil kira kos pengebumian, penyelesaian hutang, harta sepencarian sebelum bakinya diagih mengikut faraid. Semua urusan ini dipantau oleh panel syariah khas.

Biarpun tahap kesedaran mengenai penulisan wasiat masih rendah, keprihatinan ke arah itu dilihat semakin meningkat saban tahun hasil pendedahan oleh media cetak dan elektronik yang dilakukan secara berterusan.

Orang ramai boleh mendapatkan khidmat yang disediakan oleh as-Salihin dengan kadar serendah RM380 mengikut syarat dan jenis khidmat yang diperlukan, katanya.

———————————————————-

Untuk info lanjut, hubungi Ujie, agen Wasiat anda πŸ˜‰

2 Comments

  1. en_me
    2:29 pm on June 9th, 2010

    me dah buat wasiat dgn amanah rakyat.. volleee kanns

  2. Ujie
    4:28 pm on June 10th, 2010

    Wasiat je atau complete dengan distribution?