Ujie Situ Sana Sini

Aku Hidup Kerana Cinta…Cinta Allah, Cinta Keluarga, Cinta Kekasih

Alhamdulillah! Syukur sebab Allah masih sayangkan saya. Masih dipanjangkan umur untuk terus menulis kat sini. Masih diberi kesempatan untuk menghirup udaraNya dan terus bernafas.

Hah! Kellasss tak intro Kak Maria nih? Macam ni uols.. Semalam saya nyaris-nyaris nak terlibat dalam kemalangan. Bukan kemalangan manja-manja punye. Ni mau kemalangan maut kot. Nauzubillah.

Kejadian ni baru berlaku petang semalam. Saya dan seorang rakan dalam perjalanan dari Putrajaya ke KL melalui lebuhraya KESAS. Saya di lane tengah. Di hadapan saya ada sebuah kereta dan depan kereta tu ada pulak lori putih, tak silap lori 3 tan camtulah lebih kurang. Kelajuan saya masa tu dalam 80km/j je. Tak laju sangat, taklah tehegeh-tehegeh sangat kan?

So, tengah borak-borak dengan kawan tu, tetiba saya nampak lori putih tu laju-laju masuk lane kiri. Eh apahal plak nih, tak sampai sesaat, kereta depan saya pun sama berdesup masuk lane kiri. Uwaaaa… Tetiba ada kereta berhenti bebetul kat lane tengah, kat tengah-tengah lebuhraya. Zaasssss!!!! Mak pun mencilok ke lane kiri jugak uols. Tanjat boboi. Saya memang tawakkal je tu. Mujur jugak lane kiri tu takde kenderaan yang duduk kat belakang saya. Kalau tak.. Memang nahas. Silap-silap jadi Allahyarhamah Suzilah.

Sepanjang 10 tahun saya memandu ni, saya dah terlibat dalam beberapa edisi kemalangan. Wah! Edisi katanya. Ada yang saya sendiri drive, ada jugak yang orang lain drive. Pertama sekali masa tahun 2003 tak silap. Saya terlibat dalam kemalangan yang membabitkan 6 buah kereta. Macam sandwich!! Kiranya saya ni roti sandwich yang nombor 3. Haha.. Lokasi kejadian kat lebuhraya PLUS, dekat dengan restoran jejantas Sungai Buloh. Dahla lagi seminggu nak raya kot masa tu. Hambek!!! Saya kena bayar RM200 kat India keta depan yang saya langgar. Dia pakai keta Wira. Boot keta dia ternganga ke atas! Keta belakang saya pulak, saya tak caj ape-ape sebab masa tu, bumper keta Iswara saya rilek je. Calar-calar sikit. Oh ya. Keta belakang saya pun Wira jugak. Pun bonet dia ternganga. Kesian Wira-wira itteww.. Motip nama Wira tapi tak wira? Salute la lu Iswara. Mane tah Iswara tu sekarang lepas saya jual dia.

Kemalangan kedua pulak agak ngeri. Berlaku pada tahun 2005 lepas turun dari berkelah kat sungai apentah kat jalan turun dari Genting-Kuala Kubu. Taulah jalan dia kan bengkang-bengkok sikit. Masa ni member saya yang drive dan saya mengaku kemalangan ni berpunca daripada saya. Masa tu saya tak pakai seatbelt dan tengah sebok berbedak dan bercermin. Entah macam mana masa dia amik lap tu saya macam tak dapat kawal badan saya nak terkedepan. So dalam masa terkejut tu, tangan saya gatal tercapai stereng dan apa lagi, kereta pun terhuyung hayang, hentam tembok tanah sebelah kiri, pastu hentam pulak ke belah kanan, hentam lagi sebelah kiri. Saya tak ingat bape kali tapi yang last sekali, keta tu berhenti betul-betul kat tanah yang agak berbusut di sebelah kanan. Lebih kurang semeter daripada gaung! Kalau kat situ takde penghalang, memang saya dah masuk gaung kot. Sampai sekarang, kadang-kadang saya akan terbayang balik peristiwa tu. Ngeri seh!!! Sudahnya cermin mata saya bengkok, dahi bengkak dan dagu kawan saya tu luka. Sian dia..

Kemalangan ketiga pulak berlaku pada tahun 2009 kalau tak silap. Pun beberapa hari sebelum raya. Masa ni saya bawak kereta member. Nak tau hentam ape? BMW uols! Kau mampooooo? Merasa kemek pintu kanan BMW tu. Puncanya sebab u-turn kat tempat tak boleh u-turn. Hambek ko saman RM300. Nanges!

Lepas pada tu, adala jugak kemalangan yang manja-manja. Takdelah ngeri sangat. Tapi ada satu tu, hmmm… Allah balas kat saya on the spot kat dunia. Masa tu saya baru kuar dari Masjid Damansara Utama. Masa nak reverse, saya terlanggar kereta kat sebelah saya. Maybe calar sikit. Saya takut saya terus blah je dari situ. Kebetulan pulak saya nak jumpa client kat PJ. On the way balik dari PJ tu, saya terlanggar lopak yang agak besar. Memang hentam baekkk punye! So buat biasalah jelah. Tak lama lepas tu, terasa kereta saya jalan senget sebelah, terhenjut-henjut. Jauh gakla dah jalan baru saya sedar. Saya berhentilah kat tepi. Sekali tengok, tayar pecah. Rim dah nak kemek!! Mujur ada tayar spare. Bertungkus lumuslah pulak tukar tayar. Bawak gi kedai, kena tukar tayar baru. RM150 kot kena. Padan muka aku! Patutnya lepas saya langgar keta kat masjid tu, saya tunggu tuan dia datang untuk saya mintak maaf. Tak pun saya tinggalkan nombor telefon ke untuk dia contact saya semula. Tak payah semua ittew! Allah bagi balasan cash kat saya.

So, itu je kot kejadian-kejadian ngeri yang saya pernah alami. Saya doa lepas ni mintak selamat semua. Kalau boleh tanak dah terlibat dalam mana-mana kemalangan lagi sebab arwah abah saya pun meninggal sebab kemalangan kan. Walaupun bukan meninggal kat tempat kejadian (dia koma 2 minggu kat HKL), tapi saya dah mengalami keperitan kehilangan ayah akibat kemalangan. Mintak dijauhkan.

So kawan-kawan. Berhati-hati memandu. Don’t SMS & Drive! Ni peringatan untuk diri sendiri sebab saya keji suka sms sambil drive. Isk isk isk. Not good! Ok daa…