Ujie Situ Sana Sini

Aku Hidup Kerana Cinta…Cinta Allah, Cinta Keluarga, Cinta Kekasih

Haha! Saya baru balik dari Padang Jawa. Menjadi Cikgu Norkiah Hanum. Cikgu kelas masak-memasak macam dalam cerita Masam-masam Manis. Hiks!

Sebenarnya saya dijemput oleh makcik saya untuk mengajar sekumpulan surirumah untuk membuat Triffle. Biasanya setiap hari Selasa, mereka akan berkumpul di Tadika Padang Jawa untuk kelas memasak. Dalam sebulan tu, 2 kali mereka akan diajar oleh seorang guru yang didatangkan dari KEMAS dan lagi 2 kali tu, pandai-pandailah mereka nak jemput sesiapa. Takpun, di antara mereka juga kadang-kadang yang jadi cikgu. Kongsi-kongsi resipi kata orang.

Kelas memasak tadi bermula pada pukul 3 petang dan berakhir pada jam 4.30 petang. Anak murid saya semuanya 13 orang tadi. Sorang satu saya bagi salinan resipi. Senang kalau mereka nak buat sendiri nanti.

resipi
Salinan resipi

Bahan-bahan untuk membuat triffle, saya dah beli siap-siap di Giant Kotadem. Mujur periuk belanga, senduk, sudu, dapur masak semua dah tersedia di Tadika tersebut. Jadi senang kerja. Yang bestnya lagi, saya tunjuk sikit-sikit je. Makcik-makcik tu lah yang bergilir-gilir mengacau kastard – part yang paling menyeksakan. Huhu. Lenguh weii. 4 orang makcik-makcik bergilir-gilir pass senduk. Huhu..

Setelah bertungkus-lumus selama sejam, akhirnya siap jugak. Dan terima kasih juga kepada peti ais yang ada kat dalam Tadika tu. Kira complete macam rumahlah. Senang nak sejukkan triffle. Bila dah sejuk, makcik-makcik tu bawak balik sorang sikit. Triffle tu kan lembut, so, korek pakai senduk dan masukkan dalam plastik. Belasah jelah, janji sorang sikit dapat merasa. Sorry, takda gambar sebab henpon saya kong plak. Tensen siut!!

Dan yang paling best, tetiba saya dapat upah! Haha! Ingatkan tolong ajar gitu-gitu aje. Tak sangka pulak ada saguhati. Blehla, kaver duit minyak.

Ye, saya jadi Cikgu Norkiah. Cikgu kelas masak-memasak. Bukan pompan kabaret yang menyanyi di Copa Cabana Nite Club, ok..Huhu…

One Comment

  1. salyna aka baby
    1:24 pm on January 19th, 2009

    cikgu kaberet!! hehehe
    mmg sedap triffle cik ujie saya nie.